
Autoritățile locale mai eficiente decât statul. Tren metropolitan între stațiunile Litoralului
Tren metropolitan între stațiunile Litoralului. Mai cu imaginație decât administrația centrală (Ministerul Transporturilor, Autoritatea pentru Reformă Feroviară), autoritățile locale Constanța doresc un tren metropolitan care să ajungă până în sudul Litoralului, la 2 Mai. În timpul acesta, CFR prelungește termen după termen proiectul de modernizare Constanța – Mangalia.
Construirea unui tren metropolitan în judeţul Constanţa este un lucru necesar, motiv pentru care există oameni politici care se ocupă de acest proiect şi încearcă să îl ducă la finalizare. Autoritățile locale au selectat firma Rheinbrucke SRL din Timișoara pentru a realiza un studiu de oportunitate privind câteva rute de trenuri metropolitane, potrivit lui Semiran Abdurefi, consilier județean.
Tren metropolitan între stațiunile Litoralului
„Aşa cum v-am informat de-a lungul timpului cu privire la activitatea și proiectele asumate și promovate de către consilierii judeţeni USR, în urma licitației deschise pentru elaborarea studiului de oportunitate pentru implementarea unei rețele de transport public feroviar de tip tren metropolitan la nivelul județului Constanța, Rheinbrucke SRL a fost declarată firma câștigătoare! După semnarea contractului, Rheinbrucke SRL va avea 6 luni să elaboreze acest studiu care va sta la baza proiectului de tren metropolitan al județului Constanța”, spune ea.
Trei linii metropolitane
Potrivit consilierului, proiectul prevede realizarea a trei linii principale: Linia de Nord: Constanța – Năvodari/Corbu, linia de Sud: Constanța – Mangalia/ 2 Mai şi linia de Vest: Constanța – Medgidia/Cernavodă, cu dezvoltarea ulterioară a noi conexiuni cu puncte importante din judetul Constanța, cum ar fi Aeroportul Mihail Kogălniceanu.
Proiectul va fi realizat etapizat, vor fi folosite fondurile europene pentru a acoperi cea mai mare parte a costurilor și va reprezenta cel mai mare proiect de transport public județean din istoria Constanței. Ne ținem de cuvânt, așa cum am promis când ne-am implicat politic”, a declarat Semiran Abdurefi.
Pe lângă consilierul județean menționat, printre inițiatorii proiectului s-a numărat și vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Petre Enciu.
„Am depus eforturi considerabile și constante pentru a putea fi realizată documentația necesară contractării studiului de oportunitate care va sta la baza acestui proiect de mobilitate care va transforma total modul în care ne vom deplasa în județul Constanța. În toți aceşti ani, alături de colegii mei Petre Enciu și Dumitru Paris, am ales să ne concentrăm pe muncă, și nu pe vorbe: multiple ședințe de lucru cu specialiști din domeniu, cu personalul din cadrul Consiliului Județean Constanța (cărora le mulțumesc foarte mult pentru răbdare și pentru munca depusă), întâlniri cu primarii, cu conducerea regională CFR, cu conducerea Consiliului Județean și multe alte acțiuni pe care nu am ținut să punem accent mediatic. Tot acest efort a dus la punctul concret de astăzi, şi anume licitația pentru contractarea acestui studiu fără de care nu se poate obține niciun ban pentru construirea rețelei de trenuri metropolitane. Este un proiect mare, o viziune îndrăzneață de modernizare a transportului județean din Constanța și din acest motiv nu se va face peste noapte, însă s-a deschis oficial drumul concret pentru construirea acestei viziuni”, afirmă Semiran Abdurefi.
Reamintim că recent, prin OMTI 1039/2024, și Ministerul Transporturilor a oferit posibilitatea achiziționării de bilete pentru trenuri metropolitan, însă pe niște rute prea puțin interesante pentru turism. Astfel, Ordinul menționat prevede doar două rute metropolitane, și anume Eforie Sud – Constanța – Sitorman (est de Vadu și Corbu) și Constanța – Castelu (lângă Medgidia).
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
Whatsapp
VK
Mail