Site logo
10 octombrie 2022

Primăria Capitalei vrea să obțină bani din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru implementarea unui proiect privind informarea călătorilor în stațiile de transport public. Proiectul va fi derulat împreună cu primăriile celor șase sectoare din București și are o valoare de aproape 14 milioane de euro.

În prezent, doar stațiile de pe tronsonul modernizat al Șoselei Pantelimon și de pe Șoseaua Iancului au astfel de sisteme, călătorii fiind informați prin panourile din stații când va sosi următorul tramvai.

Capitala este mult în urma unor alte orașe din țară, cum ar fi Oradea, Cluj-Napoca sau Ploiești, din acest punct de vedere.



Proiect de Hotărâre a CGMB, aprobat în ședința de luni. Valoare de 14 milioane de euro

informarea călătorilor în stațiile de transport public Planul de Mobilitate UrbanăÎn ședința de luni a Consiliului General al Municipiului București a fost aprobat, în unanimitate, proiectul de Hotărâre privind aprobarea depunerii cererii de finanțare cu titlul „Sistem ITS integrat Smart & Green Mobility pentru regiunea București – Ilfov – Informarea călătorilor în stațiile de transport public” în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C10 – Fondul local – I.1.2, a Notei de fundamentare a investiției, a Acordului de parteneriat dintre Municipiul București, Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti, Sectorul 2 al Municipiului București, Sectorul 3 al Municipiului Bucureşti, Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti, Sectorul 5 al Municipiului Bucureşti şi Sectorul 6 al Municipiului Bucureşti și a cheltuielilor aferente proiectului.

informarea călătorilor în stațiile de transport publicInvestiția propusă spre finanțare prin PNRR este de 68.327 905,99 lei fără TVA și cuprinde următoarele cheltuieli eligibile: cheltuieli echipamente și software – 65.545.782,81 lei și cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică – 2.782.123,18 lei.

Acestora li se adaugă costurile neeligibile, suportate din surse proprii ale liderului de parteneriat (Primăria Municipiului București), în valoare de 331.802,30 lei fără TVA, reprezentând diferența estimată de cost pentru pregătirea SF-ului pentru stațiile de pe raza Municipiului București.

Informarea călătorilor în stațiile de transport public. Vor fi echipate 1.272 de sații

informarea călătorilor în stațiile de transport publicPe traseele din regiunea București-Ilfov circulă zilnic 1.537 de vehicule de transport public gestionate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI). Defalcat, este vorba de 261 de tramvaie, 167 de troleibuze și 1.109 autobuze.

Cât privește stațiile funcționale, în București au fost inventariate 2.271, după cum urmează: 483 de tramvai, 18 de troleibuz, 1.408 de autobuz, 64 de tramvai și autobuz (stații comune), 298 de troleibuz și autobuz (stații comune). În județul Ilfov sunt alte 1.541 de stații, toate de autobuz.

Dar nu toate stațiile vor fi dotate cu asemenea sisteme de informare a călătorilor. Investiția prevede modernizarea sistemului public de transport prin dezvoltarea componentetor ITS pentru transportul public din Municipiul București. Informarea călătorilor se va realiza în 1.272 de stații de transport public de pe raza administrativă a celor șase sectoare partenere în proiect, prin dotarea acestora cu echipamente care să afișeze informații în timp real privind organizarea și derularea programului de circulație al vehiculelor, atât vizual, cât și audio.

Hărți și programe de circulație, instalate în stații

Componenta de informare statică a călătorilor prevede investiții în stâlp de susținere cu plăcuță de identificare și plăcuță pentru afișarea brandului de mobititate/totem, cu spațiu dedicat pentru hărți și program de circulație, componentă ce se va finanța din programe complementare, respectiv fonduri alocate prin Programul Operațional Regional, precum și alte surse de finanțare europene nerambursabile și/sau instrumente financiare și/sau bugetul local.

Totodată, proiectul prevede introducerea unor elemente ITS integrate și complexe pentru informarea în timp real a călătorilor în stații strategic amplasate la nivelul întregii regiuni, identificate în cadrul Studiului de Prefezabilitate, în urma unei analize multicriteriale în care au fost luate în considerare criterii precum frecvența de trecere a vehiculelor prin stație, gradul de solicitare, precum și localizarea acesteia.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Cart

Coș

Share