Site logo
Bombardier trimite în șomaj tehnic peste 12.000 de angajați
27 martie 2020

Compania canadiană Bombardier, fabricant de echipamente feroviare și aviație, trimite în șomaj tehnic peste 12.000 de angajați.

Doru Cireașă

Sursa foto: Vancouver Sun. Bombardier intră în șomaj tehnic

 

Compania canadiană Bombardier, fabricant de mijloace de transport feroviare și de aviație , va trimite acasă 12.400 de angajați, urmând să oprească producția de aeronave și producția feroviară în Ontario, Quebec, ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Bombardier Inc. va trimite în șomaj tehnic 12.400 de angajați în Canada, deoarece va întrerupe atât producția de jeturi, cât și pe cea de mijloace feroviare de transport la unitățile sale din Ontario și Quebec. La nivel local există ordine de suspendare a operațiunilor economice neesențiale pentru a împiedica răspândirea COVID-19.

Fabricantul, aflat în dificultate, cu sediul la Montreal, a anunțat zilele trecute că va suspenda temporar majoritatea operațiunilor începând de marți seară până pe 26 aprilie.

70% dintre angajați sunt canadieni. Șomajul tehnic îngrijorează

Aproximativ 70% din forța de muncă de origine canadiană (17.600 de persoane la Bombardier), muncitori și personal de decizie, este îngrijorată. Aceasta nu este necesară pe termen scurt, a spus purtătorul de cuvânt, Jessica McDonald. Cei trecuți în șomaj nu vor fi plătiți, dar vor primi în continuare unele beneficii și vor fi încurajați să solicite asigurările cuvenite.

Aproximativ 3.000 de persoane lucrează la unitatea de fabricare a aeronavelor din Toronto, în timp ce alte mii muncesc în unitățile din Quebec. Echipa de conducere va renunța la plata în această perioadă. Consiliul de administrație a fost de acord să renunțe la plată pentru restul anului.

De asemenea, Bombardier și-a suspendat conducerea din 2020.

Măsuri de salvare pentru viitor. Șomajul nu va fi definitiv

De la izbucnirea coronavirusului, compania s-a concentrat pe păstrarea angajaților noștri în siguranță, servirea clienților noștri în cea mai bună capacitate a noastră în aceste momente dificile și luarea măsurilor necesare pentru a ne proteja afacerea pe termen lung”, a declarat președintele Pierre Beaudoin într-o declarație.

Pe lângă acțiunile anunțate astăzi, Bombardier a redus toate cheltuielile discreționare, continuă lucrările la închiderea tranzacțiilor anunțate anterior și urmărește măsuri suplimentare pentru sporirea lichidității”, mai spune acesta.

Epidemia a venit în contextul în care Bombardier este în mijlocul mai multor oferte pentru a renunța la unele active în vederea achitării datoriilor mari, urmând să rămână doar cu divizia de aeronave private.

Negocierile cu Alstom, sub semnul întrebării

Astfel, Alstom Franța a fost în proces de a cumpăra divizia feroviară a Bombardier, în timp ce ofertele de vânzare a unor părți din companiile sale de aviație comercială nu au fost încă închise oficial. Analiștii au pus la îndoială posibilitățile de închidere a acestor oferte.

Prețul acțiunilor Bombardier a scăzut până la 43 de cenți, de la aproximativ 1,21 USD, când a anunțat că va menține doar producția de jeturi private.

La începutul anului, Bombardier și Alstom au purtat discuții preliminare despre un aranjament în zona feroviară în ultimele luni. Apariția informațiilor a dus la o creștere a acțiunilor Alstom cu 2.1%, la acel moment, la Paris. Și compania Bombardier a avut creșteri la bursă, respectiv 5,7% la Toronto. Astfel compania a ajuns la o valoare de 3,18 miliarde dolari canadieni (2,43 miliarde dolari SUA).

Planurile Bombardier și Alstom urmau să se confrunte cu un control antimonopol. Un acord în zona feroviară a fost una dintre opțiunile luate în calcul de către canadieni pentru a-și stabiliza portofoliul, care include și avioane pentru zboruri de afaceri, spuneau sursele la începutul acestui an.

La finele anului trecut Bombardier a avut însă vânzări dezamăgitoare. Aceasta după ce Bombardier a spus că ar putea ieși dintr-o asociere cu Airbus pentru fabricarea modelului A220. Acțiunile Bombardier au scăzut cu 39% după apariția informației ceea ce a fost o cădere record.

Citește mai mult aici despre discuțiile Bombardier – Alstom.

O preluare a activității feroviare Bombardier de către Alstom ar marca cea mai recentă încercare a unora dintre cei mai mari producători de trenuri din lume de a contracara competiția în creștere venită din partea Chinei.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share