Premierul britanic Boris Johnson a fost ținta a numeroase critici din partea opoziţiei şi a activiştilor de mediu pentru că nu s-a dus cu trenul la G7, ci cu avionul. Premierul Florin Cîțu, aflat în funcție de aproape șase luni, nu a pus de atunci piciorul într-un tren și, cu toate acestea, nu este criticat de nimeni. Asta pentru că nici politicienii din opoziție nu merg cu trenul, care, în opinia lor, e pentru ”prostime”.
Adrian Bărbulescu
Johnson şi-a anunţat miercuri sosirea în comitatul Cornwall (sud-vestul Angliei) postând pe Twitter o fotografie în care apare pe scara avionului privat cu care a zburat de la Londra la Newquay, oraş situat la circa 400 de kilometri de capitala britanică.
Nu s-a dus cu trenul la G7, ci cu avionul
În mesajul care a însoţit fotografia, el a reamintit angajamentul Regatului Unit pentru o ieşire ”mai bună, mai justă şi mai verde” din pandemie, obiectiv pe care l-a transmis şi celorlalţi lideri ai celor şapte state cu economiile cele mai dezvoltate (G7), care se reunesc acolo începând de vineri, pentru trei zile.
Dar politicieni şi activişti de mediu au observat comportamentul contradictoriu al premierului britanic, care a folosit avionul, deşi avea la îndemână trenul pentru a ajunge la un summit a cărui agendă acordă o atenţie specială combaterii schimbărilor climatice, informează Agerpres.
Responsabilul laburist pentru mediu i-a reproşat premierului conservator această decizie şi a scris pe reţelele de socializare că ”nu există linie de tren de la Cornwall către Washington sau Tokyo, dar există către Londra”. La rândul său, Partidul Verde a susţinut că ”există o mare breşă între retorica privind clima lui Boris şi acţiunea climatică”.
După ploaia de critici, premierul s-a scuzat în fața presei, argumentând că ”Regatul Unit este lider în dezvoltarea combustibilului curat pentru aviaţie”. ”Una dintre liniile planului în zece puncte pentru revoluţia noastră industrială verde este să ajungem la o aviaţie cu emisii zero, pe lângă obţinerea unei amprente de carbon zero”, a mai spus Boris Johnson.
Florin Cîțu nu a mers cu trenul de când e prim ministru
În România, Florin Cîțu e prim ministru de aproape șase luni, timp în care nu a mers nici măcar o dată cu trenul.
În toate deplasările sale, el a folosit ca mijloc de transport fie mașina cu coloană cu girofar, fie avionul. De altfel, nici declarațiile sale pe domeniul transporturilor nu fac referire decât foarte rar la cel feroviar, majoritatea intervențiilor având ca obiect autostrăzile. Asta cu toate că 2021 este Anul European al Căilor Ferate.
Cătălin Drulă a folosit o singură dată cu trenul
Și nu numai prim-ministrul e în această situație. De când se află la cârma Ministerului Transporturilor, Cătălin Drulă a mers o singură dată cu trenul. Însă și această unică deplasare feroviară a avut ca destinație un proiect rutier.
S-a întâmplat pe 27 mai, când ministrul Transporturilor a mers cu IR 1581 până la Cernavodă și a scris pe contul său de Facebook că este cel mai rapid tren pe relația București-Constanța. A fost ”taxat” pe Facebook, la câteva zile, de cei de la România Feroviară: ”IR 1581 nu are durata de parcurs de 2 ore, ci de 2h21 min până la Constanța și nu este cel mai rapid tren de pe rută! Cele mai rapide sunt IR 1688, IR 1683, RE 15987 (Softrans), RE 16083/4 (Regio Calatori), IR 1580 si IR 1686”.
Și politicienii din opoziție se țin departe de calea ferată
Spre deosebire de Marea Britanie, premierul Florin Cîțu nu a fost criticat niciodată pentru că nu a mers cu trenul într-o deplasare.
Și asta pentru că și politicienii din opoziție se feresc de tren ca Dracul de tămâie. Nici predecesorii lui Cîțu la cârma Guvernului nu au folosit modul de transport feroviar. Viorica Dăncilă a mers o singură dată cu trenul, în mandat, însă nu în România, ci în Statele Unite. Nici Mihai Tudose și nici Sorin Grindeanu nu s-au deplasat pe calea ferată cât timp au fot prim-miniștri. În atari condiții, cine să critice?
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail