Site logo
10 septembrie 2020
majorarea de capital la CFR Călători

Proiectul de Ordonanță de Urgență care prevede majorarea de capital la CFR Călători intră azi în ședința de Guvern, cu toate că el fusese declarat ilegal de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

majorarea de capital la CFR Călători
FOTO Guvernul României

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi se află proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare.

Proiectul de act normativ are un articol unic, după cum urmează:

”La articolul 12, după alineatul (2), se introduc două noi alineate, alin. (3) și alin. (4), cu următorul cuprins: <(3) Suma de 130.000 mii lei, din totalul sumei prevăzute în bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor la capitolul 84.01- Transporturi, subcap. 84.01.01 Administrația Centrală, titlu 72 Active financiare, articolul 72.01 Active financiare, alineat 72.01.01 Participarea la capitalul social al societăților comerciale se alocă pentru majorarea, în condiţiile legii, a contribuţiei statului la capitalul social al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători “C.F.R. Călători” – S.A. (4) Suma prevăzută la alin. (3) se virează de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, după obținerea avizului Consiliului Concurenței, Societății Naţionale de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători” – S.A, într-un cont disponibil deschis la Trezoreria Statului și se utilizează pentru plata obiectivelor de investiții și reparații ale societății>”.

Majorarea de capital la CFR Călători fusese declarată ilegală de Florin Cîțu

În urmă cu câteva zile, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a trimis o adresă către omologul său de la Transporturi, Lucian Bode, prin care a respins majorarea de capital la CFR Călători, pe motiv că este ilegală, după cum a informat Club Feroviar.

Practic, prin acest proiect de act normativ, Ministerul Transporturilor forța o ”rectificare a rectificării”, lucru care nu a fost pe placul ministrului Florin Cîțu. ”Această propunere implică în fapt o altă rectificare bugetară (…) Într-un an bugetar nu pot fi aprobate mai mult de două rectificări bugetare și acestea pot fi promovate în semestrul II al anului bugetar. În ipoteza în care se aprobă prezentul proiect de act normativ, în anul curent nu mai poate fi aprobată nicio rectificare a bugetului de stat. Asupra acestui aspect este necesar și punctul de vedere al Ministerului Justiției”, se arată în adresa trimisă de Cîțu lui Bode.

Ministerul Finanțelor preciza că majorarea de capital propusă pentru operatorul feroviar de stat poate fi promovată printr-un act normativ distinct, și nu unul care să modifice Ordonanța de rectificare bugetară, așa cum este în cazul de față.

Cu toate acestea, proiectul de act normativ se află pe ordinea ședinței de Guvern de azi, în varianta inițială, propusă de Lucian Bode.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share