Site logo
26 mai 2023

Fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu a fost condamnat definitiv, vineri, la șapte ani și patru luni de închisoare în dosarul privind mita luată de la Swietelsky pentru modernizarea căii ferate București-Constanța.

Instanța a decis confiscarea a 2,1 milioane de euro și 4 milioane de lei de la Sebastian Vlădescu și 2 milioane de euro și 3 milioane de lei de la Ionuț Costea (cumnatul lui Mircea Geoană) și menține sechestrele pe avere pentru toți, inclusiv pentru Cristian Boureanu. Condamnarea în primă instanță a avut loc anul trecut, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Sebastian Vlădescu condamnat definitiv. Alte condamnări în dosar

Iată condamnările pronunțate de instanță pentru cei învinuiți în acest dosar:

– Sebastian Vlădescu (condamnat în primă instanță la 8 ani și 6 luni de închisoare pt luare de mită și trafic de influență) e condamnat definitiv la 7 ani și 4 luni de închisoare pt luare de mită. Penrtu trafic de influență încetează procesul penal pe motiv că faptele s-au prescris.

– Ionuț Costea (condamnat în primă instanță la 7 ani de închisoare pt trafic de influență și complicitate la luare de mită) e condamnat definitiv la 6 ani de închisoare. Pentru trafic de influență încetează procesul penal pe motiv că faptele s-au prescris.

– Mihaela Mititelu – încetează procesul penal pt trafic de influență pe motiv că faptele s-au prescris;

– Constantin Dascălu – încetează procesul penal pt luare de mită pe motiv că faptele s-au prescris;

– Cristian Boureanu (condamnat în primă instanță la 4 ani și 3 luni de închisoare pt trafic de influență, la care s-a adăugat și pedeapsa de 1 an și 9 luni de închisoare cu suspendare primită pentru ultraj în alt dosar.

DNA i-a trimis în judecată în 2019

În noiembrie 2019, DNA anunţa trimiterea în judecată a fostului ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, în stare de libertate, pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Dosarul vizează plata lucrărilor executate de austriecii de la Swietelsky la un tronson din Magistrala 800 de cale ferată Bucureşti-Constanţa, mai exact Cernavodă-Constanța.

De asemenea, au fost trimişi în judecată fostul deputat PDL Cristian Boureanu, fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Constantin Dascălu, Mircea Ionuţ Costea (cumnatul lui Mircea Geoană), fost angajat în cadrul Ministerului Finanţelor, dar şi administratorul companiei Swietelsky.

Dosarul are ca obiect infracțiuni de corupție derulate pe durata a 12 ani, în perioada 2005 – 2017 în legătură cu derularea contractelor de lucrări de reabilitare a M800. Anchetatorii de la DNA arată că probele dovedesc că în anul 2005, reprezentanții companiei austriece Swietelsky ar fi convenit cu cumnatul lui Mircea Geoană, Mircea Ionuț Costea, Mihaela Mititelu, o persoană apropiată de conducerea CNCFR, și Sebastian Vlădescu, ministrul de Finanțe, să le plătească un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român.

Tot ce aveau de făcut oficialii români pentru pretinsele milioane de euro promise de angajatul companiei austriece era să se asigure că statul român livrează prioritar și mai ales, fără întârzieri, sumele aferente contractului cu Swietelsky.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share