Site logo
13 septembrie 2022
O nouă rundă de înscrieri pentru #DiscoverEU va începe la data de 11 octombrie. Călătoriile sunt destinate celor care au 18 ani și vor putea fi efectuate între 1 martie 2023 și 29 februarie 2024.
În plus, participanții vor primi un card de reduceri pentru transport public, cazare, hrană, sport și alte servicii disponibile în toate țările eligibile. În primăvara acestui an, 1.562 de tineri din România au câștigat câte un permis de călătorie.

DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+. Scopul său este să le ofere tinerilor în vârstă de 18 ani o experiență de călătorie care le va întări sentimentul de apartenență la Uniunea Europeană și le va permite să exploreze diversitatea Europei, patrimoniul cultural și istoria acesteia, să-și creeze legături cu persoane de pe întregul continent și, în cele din urmă, să se descopere pe ei înșiși.

În octombrie 2022, Comisia Europeană și Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură (EACEA) vor selecta cel puțin 35 000 de tineri care îndeplinesc criteriile de eligibilitate descrise mai jos.

Persoanele interesate se pot înscrie pe Portalul european pentru tineret. Perioada de înscriere începe marți, 11 octombrie 2022, la ora 12:00 (CEST) și se încheie marți, 25 octombrie 2022, la ora 12:00 (CEST).

Călătoriile, timp de maximum o lună

Comisia Europeană și EACEA le vor oferi tinerilor selectați permise de călătorie cu care vor putea explora Europa între 1 martie 2023 și 29 februarie 2024, pe o perioadă de maximum o lună.
În principiu, solicitanții selectați vor călători cu trenul. Totuși, pentru a asigura un acces cât mai larg posibil, proiectul permite utilizarea unor mijloace alternative de transport, de exemplu feribotul și autocarul dacă este necesar, și ține cont de considerente de mediu, de timp și de distanță.

În cazuri excepționale, dacă nu există niciun alt mijloc de transport disponibil, va fi permisă călătoria cu avionul. Acest lucru va garanta că tinerii care locuiesc pe insule sau în regiuni îndepărtate vor avea și ei șansa de a participa la Discover EU.
Participanților selectați li se va acorda, de asemenea, un card de reduceri DiscoverEU, a cărui perioadă de valabilitate va corespunde cu perioada de călătorie. Cardul va oferi reduceri pentru vizite și activități culturale și de învățare, activități în natură, sport, transport local, cazare, alimente etc.

Procedura și criteriile de selecție

Pentru fiecare țară este disponibil un anumit număr de permise de călătorie. Alocarea se bazează pe cheia de distribuire a acțiunii-cheie 1 (mobilitate individuală „tineret”) din cadrul programului Erasmus+.

Procedura de selecție se va desfășura ținând cont de reședința legală indicată de solicitant în formularul de înscriere. Dacă există țări în care numărul cererilor este mai mic decât numărul permiselor alocate, permisele rămase vor fi redistribuite către țările în care numărul solicitanților este mai mare decât cel al permiselor alocate.

În cazul grupurilor, reședința liderului este cea care va fi luată în considerare în calcularea numărului de permise de călătorie. Dacă ultima poziție pe lista solicitanților selectați dintr-o anumită țară este ocupată de un grup, iar cota pentru țara respectivă a fost deja atinsă, va fi selectat întregul grup.

Solicitanții vor trebui să treacă mai întâi de etapa de verificare a criteriilor de eligibilitate, respectiv data nașterii și reședința eligibilă, după cum se menționează la punctele 2 și 3. Menționăm că acestea vor fi evaluate automat pe durata înscrierii, iar datele furnizate vor fi ulterior verificate și de contractantul extern pe care Comisia Europeană și EACEA l-au desemnat să se ocupe de rezervări. Un solicitant va fi exclus din concurs dacă, în urma verificării cărții de identitate, a pașaportului sau a documentului care atestă reședința legală, contractantul descoperă că acesta a introdus date false.

Dacă sunt îndeplinite toate criteriile de eligibilitate, solicitanții vor trebui să îndeplinească și alte criterii de selecție, adică să răspundă la cele 5 întrebări din quiz și la întrebarea de departajare. În cazul grupurilor, doar liderul va trebui să răspundă la cele 5 întrebări din quiz și la întrebarea de departajare.

Solicitanții vor fi grupați după reședință și clasificați în funcție de răspunsurile pe care le-au dat la cele 5 întrebări din quiz și, ulterior, în funcție de răspunsul dat la întrebarea de departajare.

După încheierea perioadei de înscriere, rezultatele vor fi extrase de pe Portalul european pentru tineret și apoi trimise comitetului de selecție pentru evaluarea finală.

Dacă sunt prea multe înscrieri (individuale sau de grup) care se clasează la egalitate pe ultimele locuri disponibile în funcție de cotele stabilite, Comisia Europeană și EACEA vor aplica în ultimă instanță principiul „primul venit, primul servit” pentru a stabili cui îi revin aceste locuri. Este o măsură de precauție, această situație nu a apărut niciodată în rundele anterioare.

Mai multe detalii aici.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Cart

Coș

Share