Slide


PARTENERI:

Calea ferată din Moldova, de abia în faza studiilor de fezabilitate

By
planul de relansare economică dublarea căii ferate Mogoșoaia-Balotești

Ministerul Transporturilor i-a dat răspunsul deputatului Ioan Bălan (PNL Suceava) privind stadiul proiectelor de modernizare a căii ferate din regiunea Moldovei. Proiectele sunt, in cel mai bun caz, în faza incipientă, a studiilor de fezabilitate.

Întrebărilșe deputatului au privit stadiul proiectelor de modernizare a căii ferate pe ruta Ploiești-Focșani-Roman-Pașcani-Suceava-Dărmănești-Vicșani și Suceava-Ilva Mică-Cluj Napoca, potrivit newsbucovina.ro.

Astfel, în ceea ce privește secțiunea Ploiești-Focșani-Roman-Suceava-Dărmănești-Vicșani, CFR SA are în derulare contractele pentru elaborarea studiilor de fezabilitate. „Ordinul de începere a fost dat în perioada aprille-mai 2020, cu termen de finalizare în 2021- 2022. Ulterior finalizării și aprobării studiilor de fezabllitate vor fi parcurse etapele de obținere a finanțării necesare implementării  proiectulul  de reabilitare”, arată Ministerul Transporturilor.

În ceea ce privește secțiunea Cluj Napoca ·Suceava, ministerul precizează că în luna februarie 2020 a fost depusă cerere de finanțare pentru studiul de fezabilitate la Comisia  Europeană  în cadrul Apelului CEF 2019/2020, iar în prezent se așteaptă răspuns din partea forurilor europene.

„Având în vedere faptul că cele două proiecte au un cost estimat de cca. 2,8 miliarde de euro, adică cca. 13,62 miliarde lei, vă rog să precizați care este stadiul pregătirii celor două proiecte, în vederea includerii lor la finanțare din fondurile europene nerambursabile aferente cadrului financiar multianual 2021-2027. De asemenea, vă rog să precizați termenele la care v-ați propus să realizați procedurile specifice: lansarea licitații, realizarea studiilor tehnice, atribuirea lucrărilor de construire și termenul anticipat de realizare a investițiilor”, cerea Ioan Bălan ministrului Transporturilor. (D.C.)

 

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share