Site logo

Ce majorare salarială cer sindicaliștii la CFR Călători și ce se întâmplă cu concediile medicale

7 aprilie 2025

creșterea salariilor la CFR Călători salariile la CFR Călători autorizațiile ceferiștilor mesajul lui Rodrigo Maxim autorizațiile ceferiștilor Noua lege a pensiilor se suspendă protestul mecanicilor de locomotivă incidentul feroviar de la Pitești angajările de mecanici la CFR Călători aplicarea Statutului personalului feroviar majorări de salarii la CFR Călători Negocierea CCM la CFR Călători întâlnire cu Sorin Grindeanu miting la Guvern greva generală la CFR Călători proteste sindicale la CFR

Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România cere creșterea salariilor la CFR Călători cu rata inflației de anul trecut. De asemenea, sindicaliștii vor să introducă în noul Contract Colectiv de Muncă de la operatorul feroviar de stat prevederi foarte clare privind concediile medicale și condițiile de muncă.

Organizația sindicală condusă de Rodrigo Maxim este afiliată la Alianța Federațiilor Tehnice Feroviare (AFTF), semnatară a CCM în vigoare la nivelul SNTFC CFR Călători SA. Săptămâna trecută a avut loc ședința Zonei de Sud a FSTFR, iar în urma acesteia Rodrigo Maxim i-a trimis, luni, o adresă directorului general al CFR Călători, Traian Preoteasa.



Se cere creșterea salariilor la CFR Călători cu cel puțin 12,5%

Mandatul minimal al AFTF la noua negociere a CCM la nivel de SNTFC CFR Călători SA să fie actualizarea grilei de salarizare din Anexa 1 la CCM în vigoare cu rata inflației din anul 2024, respectiv cu 12,5%, solicită sindicaliștii.

Ei cer și actualizarea Anexei 1 pe baza produsului dintre coeficientul de ierarhizare K și salariul minim brut pe economie din anul 2025, așa cum prevede Legea nr. 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar. Cererile sindicaliștilor de la CFR Călători vin după ce colegii lor de la Metrorex au obținut majorarea salariilor cu 1.050 de lei net, chiar dacă aceasta fusese anulată inițial de prevederile Ordonanței Trenuleț. În atari condiții, este posibil ca solicitări similare să fie înaintate și la negocierea CCM de la Compania Națională de Căi Ferate CFR SA.

În cadrul ședinței menționate, membrii Comitetului de Conducere al Zonei de Sud au mai ridicat o problemă spinoasă, și anume că nu se respectă de către administrație înscrisurile din foile de parcurs ale mecanicilor. Ei susțin că acestea sunt modificate de către ”persoane neautorizate” după predarea lor la șeful de tură și că aceste modificări conduc la diminuarea nejustificată a veniturilor lunare ale angajaților membri de sindicat.

”Capcana” concediilor medicale după înlocuirea Revisal cu Reges Online

O altă temă de discuție a vizat ceea ce se va întâmpla după înlocuirea Revisal cu Reges Online (Registrul General de Evidență a Salariaților) și în perioada cât cele două sisteme vor funcționa în paralel, timp de șase luni.

Sindicaliștii cer conducerii operatorului să transmită în termenul legal suspendările de contracte individuale de muncă în baza certificatelor de concediu medical. În acest sens există temerea că perioada în care un salariat se află în incapacitate temporară de muncă ar putea fi scăzută de la contributivitatea la pensie și de la punctele de stabilitate prevăzute de Legea nr. 360/2023, deși reprezintă stagii contributive. De asemenea, este posibil ca perioadele de concediu medical să fie scăzute din vechimea în muncă în condiții speciale, în cazul celor aflați în această situație.

O altă modificare legislativă, introdusă de HG 295/27.03.2025, art. 5 lit. E, constă în faptul că suspendarea contractului individual de muncă din cauza concediului medical va trebui raportată în maximum trei zile lucrătoare de la primirea certificatului medical.



”Nu vrem să stăm în concedii medicale, ci să avem condiții de muncă pentru a nu ne îmbolnăvi”

”Salariații pe care-i reprezint, angajați ai CFR Călători, nu au nicio plăcere deosebită să stea în concedii medicale. Ei vor să aibă condiții de muncă decente, astfel încât să nu se mai îmbolnăvească și să nu mai fie nevoiți să-și ia concedii medicale”, a declarat Rodrigo Maxim pentru Club Feroviar.

În acest sens, la negocierea noului CCM liderul sindical va propune modificarea anumitor articole din cel aflat în vigoare în momentul de față. Astfel, la art. 69 se va prevedea ca CFR Călători să asigure obligatoriu participarea lunară a salariaților la elaborarea și aplicarea deciziei în domeniul protecției muncii, prin înființarea și organizarea comitetelor de securitate și sănătate în muncă. Aceste comitete se vor constitui la toate nivelurile organizatorice, de la centralul SNTFC CFR Călători până la subunități (stații CF, depouri de locomotive, revizii de vagoane, secții și altele asemenea).

Și pentru art. 70 din CCM se dorește o formulare mai explicită. Astfel, obligațiile administrației vor fi considerate îndeplinite dacă aceasta a trecut la condiții de muncă speciale salariații ce lucrează în activități care vizează siguranța circulației feroviare conform Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, art. 28 (1). La locul de muncă și la dormitoare vor trebui asigurate următoarele:

– condițiile de mediu (iluminat, microclimat, zgomot, vibrații sau trepidații, temperatură, aerisire, umiditate etc) în limitele admise;

– amenajarea anexelor sociale din clădiri (vestiare, băi, grupuri sanitare) și de pe materialul rulant;

– eliminarea sau reducerea noxelor la locurile de muncă;

– igenizarea zilnică a spațiilor;

– acordarea de antidot conform prevederilor legale (OUG nr. 99/2000);

– acordarea echipamentului de protecție și asigurarea acestuia.



Share