Site logo
Ce solicită CFR Călători la rectificarea bugetară: deblocarea a 111 milioane de lei din compensație
10 aprilie 2020
sunt trenuri aglomerate la CFR Călători CFR Călători la rectificarea bugetară restrângere de activitate la CFR Călători Covid 19sunt trenuri aglomerate la CFR Călători CFR Călători la rectificarea bugetară restrângere de activitate la CFR Călători Covid 19

Deblocarea a 111 milioane de lei din compensație este solicitarea principală avansată de CFR Călători la rectificarea bugetară care va avea loc în curând.

CFR Călători la rectificarea bugetară restrângere de activitate la CFR Călători Covid 19

“Au fost discuţii, ministerul ne-a solicitat un plan de măsuri. Nu pot să avansez o sumă, însă pot să vă spun ce am propus noi, pentru a putea să ne îndeplinim misiunea de transportator de călători, de stat, de a asigura mobilitatea călătorilor şi funcţionarea economiei, în special în această perioadă dificilă. Ca urmare am propus un set minimal de măsuri cu ocazia primei rectificări bugetare: deblocarea imediată a 10% din compensaţia pentru transportul feroviar de călători (111 milioane lei). Nu implică efort bugetar suplimentar, suma este deja aprobată în buget”, a declarat pentru News.ro directorul general al CFR Călători, Dan Costescu.

O altă măsură propusă este acordarea unei sume din compensaţia de 472 milioane lei pentru transportul feroviar de călători, neacordată în 2019, care să acopere scăderea de venituri pe trei luni, indusă CFR Călători de măsurile de limitare a mobilităţii cetăţenilor. “Aceasta a fi utilizată pentru a acoperi o parte din necesarul critic de numerar pentru plata TUI către CFR Infrastructură, a electricităţii şi motorinei pentru tracţiune. Până la concurenţa a 90 de milioane nu ar reprezenta efort bugetar suplimentar, fiind aprobată deja în buget, ca facilităţi de transport”, afirmă el.

150 milioane de lei pentru reparații vrea CFR Călători la rectificarea bugetară

O altă propunere este acordarea sumei de 150 milioane de lei din aceeași compensaţie nealocată de 472 milioane de lei, pentru continuarea programului de reparaţii şi investiţii al CFR Călători pentru anul 2020, care să dea un impuls economic sectorului feroviar. “Măsurile organizatorice şi economice luate de CFR Călători până la această dată au fost în concordanţă cu cele europene, însă pentru acestea din urmă efortul financiar a fost preluat şi de autoritatea tutelară sau guvernul țării respective. Având în vedere că noi deja am luat măsuri concrete cu efecte clare la economia companiei, sunt convins că şi Ministerul Finanţelor va găsi o soluţie şi resursele necesare pentru a ne completa eforturile şi a permite ca activitatea să continue la un nivel cât mai aproape de normal”, adaugă el.

Conducerea companiei se gândeşte la măsuri prin care să îşi revină cât mai repede după această criză. “Preluam deja călătorii transportatorilor rutieri sau aerieni care şi-au redus sau închis activitatea. Din ce în ce mai mulţi cetăţeni, dintre aceia care nu pot lucra de acasă aleg să circule pe calea ferată, deoarece aceasta le permite păstrarea distanţei sociale şi, în ciuda criticilor din trecut, trenul este singurul mijloc de transport public interurban pe care te poţi baza astăzi, care încă mai circulă”, a mai spus Dan Costescu.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share