Site logo
8 aprilie 2020
CFR renunță la Podul MinciunilorCFR renunță la Podul Minciunilor

CFR renunță la Podul Minciunilor din Blaj, care va fi preluat de Primărie, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern inițiat de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor. Este vorba de un pasaj rutier peste calea ferată, care face legătura între mai multe cartiere ale Blajului.

Adrian Bărbulescu

CFR renunță la Podul Minciunilor

Pe site-ul ministerului a fost pus în dezbatere publică ”Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind trecerea bunului imobil <Pasaj superior km 377+131> din domeniul public al statului, administrarea Ministerului Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor şi concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate C.F.R.- S.A., în domeniul public al UAT Municipiul Blaj și administrarea Consiliului Local al Municipiului Blaj”.

Pasajul face legătura cu șase artere de circulație

“Pasajul superior Km 377 +131”, menționat în proiectul de act normativ, este un pasaj rutier peste calea ferată, respectiv peste Linia 300  Predeal-Războieni și este situat în zona centrală a municipiului Blaj, purtând și denumirea de Podul Minciunilor, cel mai important nod de circulație rutieră din oraș. Pasajul are o suprafață de 175 mp (lungime 17,50 m, lăţime 10 m) și este construit din grinzi de beton armat prefabricat, precomprimat.

Magistrala 300, tronsonul Predeal-Războieni, traversează prin centrul municipiul Blaj, iar pasajul cu pricina face legătura între zona centrală a Blajului și unul dintre cele mai importante cartiere ale orașului – cartierul Hula. Podul Minciunilor face legătura între șase artere principale ale municipiului Blaj, respectiv bulevardul Republicii, strada Avram Iancu, strada Tudor Vladimirescu I, strada Dr. Vasile Suciu, strada Simion Bărnuțiu și strada Tudor Vladimirescu II, aflate în zona centrală a orașului, unde își au sediile unele dintre cele mai importante instituții din localitate, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

CFR renunță la Podul Minciunilor. Municipalitatea a aprobat deja preluarea lui

Municipiul Blaj a inițiat deja demersurile pentru întocmirea Strategiei de Dezvoltare Durabilă și a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, iar acest pasaj este un element cheie al traficului local în zona centrală. De fapt, Podul Minciunilor  este și un element cheie de arhitectură urbană, iar interesul Primăriei de preluare a sa în domeniul public și administrarea Consiliului Local este dat și de faptul că în proiectul de dezvoltare urbană se intenționează reabilitarea și extinderea sa.

Astfel, prin Hotărârea nr. 2 din data de 15.01.2020 Consiliul Local al Municipiului Blaj și-a exprimat acordul în ceea ce priveşte trecerea mijlocului fix ,,Pasaj superior km 377+131”, din domeniul public al statului, administrarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor şi concesiunea CFR SA Sucursala Regională CF Brașov, în domeniul public al UAT Municipiul Blaj şi administrarea Consiliului Local al Municipiului Blaj. Tot în HCL menționată se precizează faptul că se trece de la declararea Podului Minciunilor ca bun de interes public naţional la bun de interes public local, în scopul reabilitării şi întreţinerii lui.

CFR SA a obținut aprobarea Adunării Generale a Acționarilor

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a obţinut aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor, conform Hotărârii cu nr. 8/12.03.2020, cu privire la trecerea pasajului în administrarea Municipiului Blaj. ”Din datele transmise de către Sucursala Regională CF Brașov reiese că bunul imobil este liber de sarcini, nu face obiectul unor litigii aflate pe rolul instanțelor judecătorești, nu este revendicat în baza Legii nr. 10/2001, republicată, cu modificarile şi completările ulterioare, nu face parte din lista monumentelor istorice”, se mai arată în nota de fundamentare.

Pasajul, construit în 1969, are o valoare de inventar de 218.443 de lei.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share