Site logo
16 noiembrie 2022

Mii de proprietari de terenuri afectate de lucrările de modernizare ale căii ferate Caransebeș – Arad sunt chemați la București cu actele în brațe pentru a fi expropriați. Cheltuielile cu drumul sunt de zeci de ori mai mari decât sumele încasate de ei.

3,46 lei. Atât va încasa o firmă din județul Timiș somată să se prezinte la București cu actele de proprietate pentru a fi expropriată de către CFR SA în vederea efectuării lucrărilor de modernizare a liniei ferate Caransebeș – Arad.

Pe 6 octombrie 2022, responsabilii unui SRL din localitatea Sânandrei Timiș au primit o înștiințare scrisă în mod imperativ, pe ton de vechil, că trebuie să se prezinte la București cu actele care demonstrează că deține o suprafață de un metru pătrat necesară CFR SA. Pentru aceasta va încasa, dacă e mulțumită, suma de 3,46 lei. Prezentarea expropriaților la București cu actele trebuie să aibă loc în cel mult 20 de zile, căci așa cere legea, a mai fost informat expropriatul în adresa semnată de însuși șeful CFR SA, Ion Simu-Alexandru.

Oameni conștienți că nu toate lumea poate veni cu una, cu două la București, reprezentanții CFR SA au dat și o alternativă, și anume trimiterea actelor prin poștă. Acestea trebuie însă legalizate la notar, deci expropriatul trebuie să plătească zeci, dacă nu sute de lei pe legalizarea taxată de notari la pagină.

Orice cale ar alege, în 30 de zile „aveți obligația de a elibera imobilul”, avertizează CFR SA.

Cazul prezentat mai sus nu este singurul găsit, căutat în scriptele expropriaților din vreo răutate jurnalistică. La Caraș Severin, S.D. trebuie și el să vină cu actele în dinți la București pentru metrul de pământ necesar CFR SA pentru care va primi 1,98 lei. La Găvojdia, Timiș, D.M. și T.M. vor împărți cei 2,72 lei primiți pentru metrul de pământ de care sunt expropriate. Lista conține mii de expropiați și cazurile sunt numeroase.

Aceasta nu este singura problemă. Deseori, fâșiile de pământ expropriate trec fix pe mijlocul tarlalei deținute. Accesul pe tarlaua rămasă devine imposibil dacă se face de cealaltă parte a acesteia, iar fâșia CFR despică în două proprietatea. CFR nu este interesat de situații și obiectează că asta e legea. Cui nu-i convine, să se prezinte la judecată cu juriștii statului. Sigur, dacă cele câteva zeci sau sute de lei încasați în plus și nervii justifică plata avocaților necesari. O altă situație larg răspândită este cea în care terenurile nu sunt dezmembrate între moștenitori, iar succesiunea nu e făcută. În aceste cazuri, nici măcar cei doi lei nu sunt plătiți de stat, căci se consideră că actele nu sunt în regulă.

O deplasare la București la sediul CFR SA nu e simplă. Prețul unui bilet CFR Călători dus-întors pe ruta Timișoara Nord – București Nord este de 218 lei. Plecarea are loc la 6.00 dimineața din Timișoara, iar sosirea la ora 16.00. Presupunând că jumătatea de oră până la închiderea programului funcționarilor CFR SA e suficientă pentru depunerea actelor, expropriații trebuie să se cazeze la hotel, căci nu mai au tren de intors. Acesta pleacă a doua zi tot la 6.00 dimineața spre Timișoara. Varianta serviciilor poștale rămâne cea mai convenabilă.

345 de hectare expropriate

În vara acestui an, Guvernul a emis Hotărârea nr. 1038/2022 privind aprobarea declanşării procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum şi a listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale, situate pe amplasamentul lucrării care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Modernizarea liniei feroviare Caransebeş-Timişoara-Arad”, aflate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale: Caransebeş, Păltiniş, Constantin Daicoviciu şi Sacu, judeţul Caraş-Severin; Găvojdia, Lugoj, Coşteiu, Belinţ, Topolovăţu Mare, Recaş, Remetea Mare, Ghiroda, Timişoara, Dudeştii Noi, Sânandrei şi Orţişoara, judeţul Timiş; Vinga, Şagu, Arad şi Vladimirescu, judeţul Arad

Suma necesară aferentă despăgubirii pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național este de 39.063 de lei.

Sunt afectate 3.784 imobile, în suprafaţă totală de 3.457.823 mp teren și 3.142 mp constructii, deținute de persoane private fără a socoti deținătorii instituții publice. (foto sursa anonimus.ro)

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share