Site logo
CFR SA face science fiction Gara de Nord cu fotovoltaice, control electronic pe peroane și case de bilete digitale
1 aprilie 2024

CFR SA face science fiction Gara de Nord. Accesul pe peroanele Gării de Nord se va face cu porți ca la metrou, aceasta fiind doar una dintre numeroasele modificări aduse Gării, potrivit unor documente făcute publice zilele acestea de către CFR SA.

Modificările apar într-un anunț de consultare a pieței privind selecția unui consultant și supervizor al proiectului de modernizare a Gării de Nord București, anunț făcut public zilele trecute în SEAP – Sistemul Electronic Național de Licitații.

CFR SA face SF Gara de Nord

Modificările nu apar însă în documentația inițială de licitație privind lucrările și proiectarea propriu-zise, ceea ce naște semne de întrebare privind prețurile oferite de firma ce a câștigat procedura.

Revenind la lucrările de efectuat, documentația menționează o limitare la minimum a numărului de case de bilete și creșterea tarifelor la acestea pentru plata angajaților care vând tichetele tipărite.

Taxă în plus la ghișeu

De asemenea, accesul la peroane va fi restricționat. „Amplasarea şi numărul spaţiilor de ticheterie, în varianta propusă fiind reduse şi înlocuite cu aparate ce folosesc tehnologii digitale, iar accesul la peroane este restricţionat cu porţi mecanice şi cititoare specifice; totuşi, s-au păstrat un număr de ghişee pentru bilete ce vor taxa în plus, munca funcţionarilor fiind astfel acoperită prin biletele emise”, se arată în documentație. „Accesul spre peroane va fi securizat prin dispozitive de control, iar zona de aşteptare centrală dintre actualele corpuri A şi B va fi închisă”. Adică, actualul spațiu din capătul dinspre gară al peroanelor nu va mai fi accesibil oricui.

Alte prevederi interesante privesc sistemul de încălzire și răcire al gării, caz în care se va renunța la agentul termic furnizat de RADET. Documentul menționează o propunere de reziliere a ”Contractului de furnizare a energiei termice sub formă de apă fierbinte nr. 175/27.11.2011”, încheiat între RADET și CFR SA. În schimb, va fi introdusă alimentare pe gaz metan pentru punerea în funcțiune a aproximativ opt centrale pe gaz situate la etajele superioare. Vor exista și instalații de încălzire tip inverter, iar la ușile exterioare cu trafic de călători, perdele cu aer cu încălzire electrică. Perdelele de aer vor fi echipate cu sistem de reglaj electronic SIR e integrat în aparat, cu sesizor de temperatură interior/exterior și contact pornire/oprire la deschiderea/închiderea uşii şi temporizator la oprire (run-on-timer) reglabil.

Premieră în gară. Toalete aerisite

În grupurile sanitare se vor monta ventilatoare, dupa caz cu tubulatură, pentru evacuarea aerului. Ventilatoarele de evacuare a aerului vor avea pornirea comandată de un detector de mişcare şi oprirea cu temporizator ajustabil.

Pentru sezonul cald în zona de aşteptare călători s-au prevăzut răcitoare adiabatice care au rolul de a introduce aer proaspăt răcit şi filtrat și ventilatoare de acoperis pentru evacuarea aerului introdus de răcitoarele adiabatice astfel încât să rezulte o ușoară suprapresiune a spațiului răcit.

Răcitoarele adiabatice vor prelua aer din exterior cu ajutorul unui ventilator. Aerul va fi trecut prin panouri speciale cu umplutură din celuloză care sunt udate cu apă şi unde cedează o parte din căldură în timpul procesului de vaporizare a apei cu efect de răcire la ieşirea în mediul ambiant. Tubulatura și gura de introducere a aerului vor fi dimensionate corespunzător debitului de aer introdus și vor fi confecţionate din tablă zincată.

Fotovoltaice pe acoperiș

Se vor realiza două instalații fotovoltaice pe învelitoarea galeriilor, una de 122,4 kWp (pe zona dintre intrarea din Piața Gării și capătul liniilor CF), respectiv una de 100,8 kWp (pe zona dintre intrarea din Bd. Dinicu Golescu și intrarea dinspre strada Griviței). O instalație de 100 kWp poate produce lunar 10.000 kWh, cantitate necesară consumului la 50 de familii. Data limită de trimitere propuneri este 8 aprilie, iar data limită a consultării este 12 aprilie. Anunțul este disponibil aici, iar celor interesați li se cere să prezinte o valoare estimată, precum și observații pentru serviciile menționate.

 

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share