Site logo
7 iunie 2022

Luna viitoare expiră aplicabilitatea scrisorilor de garanție emise de City Insurance, societate aflată în faliment în favoarea CFR SA. Noi scrisori trebuiau obținute până la începutul lunii mai, însă gestionarul de infrastructură nu precizează câte dintre acestea au și fost obținute.

Lucrări în valoare de peste 600 de milioane lei ar putea rămâne neacoperite de scrisori de garanție în favoarea CFR SA dacă firmele care le-au obținut pentru lucrări prestate către CFR SA nu vor reuși obținerea altor documente.

Potrivit unui răspuns elaborat de CFR SA pentru Club Feroviar, valoarea scrisorilor de garanție emise de City Insurance în favoarea CFR SA pentru contracte în derulare a fost de 603,36 de milioane de lei.

„În cadrul Sectorului Proiecte cu Finanțare Externă, există șapte Polițe de asigurare pentru Garanția de Bună Execuție, în valoare totală de 603.367.111 lei, emise de către City Insurance, pentru contractele aflate în derulare (…) CNCF “CFR” S.A. a solicitat contractanților, care au obținut garanții emise de City Insurance, să prezinte noi garanții, în termenul reglemementat prin Ordonanța de Urgență nr. 19”, au spus la data de 17 mai reprezentanții CFR SA.

Scrisorile expiră luna viitoare. În data de 09.02.2022, Tribunalul Bucureşti a admis cererea creditoarei Autoritatea de Supraveghere Financiară şi a dispus deschiderea procedurii falimentului împotriva debitoarei Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA.

„Având în vedere dificultățile constatate în punerea în practică a termenului inițial a măsurilor reglementate prin Ordonanța de Urgență nr. 19, Guvernul României a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 62/09.05.2022, în care termenul de încetare de drept a garanțiilor emise de City Insurance este de 150 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment (termen ce expiră la 9 iulie – n.red.)”, spune CFR.

În data de 04.03.2022 a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă nr. 19, privind unele măsuri referitoare la garanţiile de bună execuţie constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale, prin care se acordă posibilitatea operatorilor economici de a obţine noi instrumente de garantare în termen de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului.

Aceasta ar însemna că obținerea garanțiilor trebuia să aibă loc până în 9 mai însă, deși la răspunsul solicitării o săptămână după expirarea termenului (17 mai), CFR nu a comunicat în cate cazuri s-a reușit obținerea unor noi scrisori de garanție. În plus, costurile de obținere a garanțiilor sunt mai ridicate, date fiind evoluțiile economice.

City Insurance nu era doar cel mai mare asigurător RCA din România ci, controlând chiar cote mult mai mari din piață, era și principalul jucător în zona asigurărilor de garanții financiare ori de bună execuție, potrivit Economica.net. Odată cu prăbușirea companiei, au rămas fără acoperire și lucrări care, în total, se ridică la miliarde de lei. Practic, dacă ceva se întâmplă în cazul lucrărilor garantate de City în perioada până când antreprenorul își face altă asigurare sau aduce alte forme de garanție, CNAIR nu are altceva de făcut decât să se înscrie la FGA cu dauna (însă Fondul plătește doar maximum 500.000 de lei, conform legii) și să se înscrie la masa credală după falimentul City, cu șanse mici de a mai recupera ceva. Formele de garanție emise de City vizau buna execuție sau returnarea avansului, adică sume care ajung la zeci sau chiar peste o sută de milioane de lei în cazul lucrărilor de anvergură.

Unul dintre marii beneficiari care rămân astfel neacoperiți este Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) care, arată datele transmise pentru Economica.net, are 43 de contracte cu antreprenori care au depus scrisori de garanție emise de City Insurance. Valoarea totală a acestor lucrări, adică expunerea City, se apropie de un miliard de lei.

Ce sunt scrisorile de garanție

Scrisoarea de garanţie reprezintă un înscris constatator al unei garanţii oferite de obicei de o instituţie bancară în folosul şi la solicitarea (ordinul) unui client al său, angajat în raporturi de producţie, comerţ sau prestări de servicii în care are calitatea de debitor. Prin scrisoarea de garanţie se pot constitui diverse tipuri de garanţie.

În funcţie de obligaţia garantată, în practică, cel mai des întâlnite sunt următoarele tipuri de scrisori de garanţie:

– scrisori de garanţie pentru participare la licitaţii; adesea, în cadrul organizării licitaţiilor, fie potrivit legii, fie potrivit caietului de sarcini se solicită participanţilor depunerea unei garanţii stabilite procentual din valoarea ofertei;

– scrisori de garanţie pentru bună execuţie, prin care se garantează executarea corespunzătoare şi la termen a obligaţiilor;

– scrisori de garanţie a restituirii avansului plătit, în cazul în care cumpărătorul plătitor al avansului ar dori să se asigure că avansul îi va fi restituit dacă vânzarea nu are loc;

– scrisori de garanţie a plăţii, când plata are loc la o dată ulterioară faţă de livrarea produselor sau a serviciilor.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Cart

Coș

Share