Site logo
4 mai 2023

În luna noiembrie va avea loc Congresul USLM, la care se va stabili cine îi va conduce pe sindicaliștii de la metroul bucureștean în următorii patru ani de zile.

Se anunță o luptă strânsă, însă nu la votul propriu-zis, unde actualul președinte suspendat Ion Rădoi ar câștiga detașat, ci înainte de depunerea candidaturilor.

Secretarul general al Unitatea-Sindicatul Liber Metrou, Marian Artimon, face tot ce este posibil pentru ca Ion Rădoi să nu poată candida din nou. ”Metrorex spune că nu mai are contract de muncă din 2000. Pe de altă parte, de la sindicat este suspendat”, a spus joi Artimon, răspunzând la o întrebare adresată de Club Feroviar. El a ținut să păstreze aparențele, încercând să ascundă antipatia pe care i-o poartă fostului său șef pe linie sindicală: ”Nu suntem într-o luptă cu domnul președinte. Are niște probleme cu legea, pe care sperăm să și le rezolve”.

Cât despre el, Artimon nu a precizat clar dacă va candida la funcția de președinte al USLM, însă este evident că-și dorește confirmarea în această funcție.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Scandalul Rădoi-Artimon

Scandalul dintre Rădoi și Artimon este cât se poate de evident și de ascuțit. Să recapitulăm un pic succesiunea evenimentelor.

În 2021, Direcția Națională Anticorupție a făcut percheziții la USLM și la Sindomet Servcom SRL, firma controlată de sindicat care administra spațiile comerciale de la metrou. În urma acestor descinderi, Ion Rădoi a fost pus sub control judiciar și apoi (în aprilie 2022) trimis în judecată într-un dosar de folosire a influenței pentru obținerea de foloase necuvenite și șantaj,  după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Anchetatorii susțin că, în cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deţinută de USLM şi controlată de Ion Rădoi, ce avea ca obiect exploatarea şi administrarea în comun a suprafeţelor din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activităţi comerciale în scopul obţinerii de profit.

În realitate, susţine DNA, SC Sindomet Servcom SRL ar fi controlat şi gestionat singură administrarea spaţiilor comerciale de la metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale, a modului de înfiinţare de noi spaţii comerciale şi de stabilire a chiriei.

Apoi, în vara anului trecut, evenimentele s-au precipitat. Pe 12 august 2022, Ion Rădoi a scăpat de controlul judiciar impus în dosarul deschis de DNA, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. Însă, cinci zile mai târziu, el a fost din nou suspendat din funcția de președinte al USLM, de această dată de către propriii colegi din Biroul Executiv al sindicatului.

În perioada când Ion Rădoi nu a avut voie, din punct de vedere legal, să-și exercite funcția de președinte al USLM, din care a fost suspendat, secretarul general Marian Artimon s-a delimitat de șeful său pe linie sindicală. Tot în această perioadă, aproape toți membrii Biroului Executiv al USLM au ieșit la pensie. Artimon a completat ”prezidiul” sindical cu mai mulți tineri angajați la Metrorex, dar care nu au ajuns în aceste funcții în urma unor alegeri interne desfășurate potrivit Statutului USLM. Însuși Marian Artimon a fost ales la ultimul Congres al USLM în funcția de vicepreședinte, secretar general fiind votat Constantin Dumitrică. Numai că și acesta din urmă a ieșit la pensie, iar locul său a fost luat de Artimon.

Ion Rădoi: Voi candida la Congresul USLM!

Contactat de Club Feroviar, președintele suspendat al USLM, Ion Rădoi, a declarat că va candida la Congresul care va avea loc în luna noiembrie. ”Voi candida la alegeri, deoarece au venit multe solicitări în acest sens din partea membrilor de sindicat”, a spus el.

Liderul sindical a precizat că pe 10 mai are termen la Curtea de Apel în procesul privind spațiile comerciale și că speră ca ”lucrurile să se lămurească”.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share