Site logo
21 octombrie 2022
Comisia Europeană, împreună cu Banca Europeană de Investiții (BEI) lansează un studiu de prefezabilitate pentru a evalua modul de conectare mai bună a rețelelor feroviare ucrainene și moldovenești cu Rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T).
Ecartamentul feroviar utilizat în cea mai mare parte a UE este diferit de cel din Ucraina și Republica Moldova, ceea ce face dificilă expedierea mărfurilor în ambele direcții, potrivit unui comunicat de presă de vineri al BEI.
Acest lucru ar putea fi rezolvat prin extinderea ecartamentului feroviar UE peste granițele din Polonia și România în Ucraina și Moldova. Studiul este un pas cheie în pregătirea pentru o mai bună conectivitate UE-Ucraina și Moldova după război. Serviciul de consultanță tehnică al BEI JASPERS este responsabil de finalizarea studiului până în mai 2023, în strânsă cooperare cu toate țările implicate.
„Studiul este una dintre măsurile pe termen mediu și lung stabilite în planul de acțiune Solidarity Lanes și este, de asemenea, strâns legat de propunerea Comisiei din iulie 2022 privind extinderea TEN-T la Ucraina și Moldova. Astfel, punem scena pentru soluții pe termen mai lung, sprijinind Ucraina în comerțul ei postbelic și reconstrucția țării, urmărind, în special, eliminarea decalajului de interoperabilitate la frontiere”, spune comisarul european pentru transport, Adina Vălean.
„Studiul BEI privind integrarea rețelelor feroviare ucrainene și moldovenești în UE este primul pas către o legătură modernă de transport între UE, Moldova și Ucraina.  Este o investiție strategică pentru o creștere economică durabilă și ecologică, care îmbunătățește și securitatea alimentară globală. Integrarea rețelelor feroviare va permite circulația mai ușoară și mai sigură a persoanelor, bunurilor și serviciilor între cele trei piețe și o integrare mai rapidă a celor două țări în UE. În cele din urmă, odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia și blocarea porturilor ucrainene, care a indus o criză alimentară globală de o amploare fără precedent, aceste noi legături de transport vor crea o alternativă de încredere pentru aprovizionarea cu alimente de care va beneficia întreaga lume. Toate acestea fac ca studiul BEI privind integrarea rețelelor feroviare din UE, Republica Moldova și Ucraina să fie pasul potrivit la momentul potrivit. Sunt foarte mândru de faptul că BEI și Echipa Europei continuă să contribuie la soluții care fac din lume un loc mai bun și mai sigur”, spune vicepreședintele BEI Teresa Czerwińska, responsabil pentru operațiunile în Ucraina și Moldova.
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Cart

Coș

Share