Comisia Europeană a invitat vineri statele membre ale spațiului Schengen și cele asociate să prelungească până la 15 iunie, restricția temporară privind călătoriile neesențiale către UE. Asta înseamnă că Trenul Prietenia rămâne suspendat, la fel și garnitura Moscova-Nisa.
Comisia arată că situația cauzată de pandemia de coronavirus rămâne fragilă, atât în Europa, cât și la nivel mondial, chiar dacă unele state membre UE și unele state asociate spațiului Schengen fac pași preliminari în direcția relaxării restricțiilor. De aceea, CE propune menținerea măsurilor ce vizează frontierele externe.
De asemenea, eliminarea restricțiilor de călătorie trebuie să se facă eșalonat, după cum se subliniază în Foaia de parcurs europeană comună: controalele la frontierele interne vor trebui să înceapă să fie eliminate treptat și într-un mod coordonat, și apoi, într-o a doua etapă, să fie relaxate restricțiile la frontierele externe.
„Obiectivul general – de a limita răspândirea coronavirusului prin intermediul unui nivel scăzut de interacțiune socială – este încă valabil. În ciuda progreselor înregistrate în multe țări europene, situația la nivel mondial este foarte fragilă. Este imperativ ca măsurile să fie luate treptat, diferitele restricții urmând să fie ridicate etapizat”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european.
Trenul Prietenia rămâne suspendat. Nu mai circulă de la mijlocul lui martie
Circulația Trenului Prietenia, București-Chișinău și retur, a fost sistată la mijlocul lunii martie.
”În conformitate cu decizia instituţiilor de conducere a Republicii Moldova, se sistează temporar circulaţia trenului Prietenia Chişinău – Bucureşti – Chişinău, cu plecarea din Chişinău începând cu 16 martie 2020 şi cu plecarea din Bucureşti începând din 17 martie 2020. Costul biletelor vândute va fi returnat integral”, a anunțat la jumătatea lunii trecute operatorului feroviar de stat din Republica Moldova. Tot din cauza epidemiei de Covid-19, s-a suspendat și circulația trenului Chișinău-Iași.
Aceeași soartă au avut-o și alte trenuri care veneau din afara spațiului comunitar, cum ar fi Moscova-Nisa. Dacă interdicția se va menține, nici vagonul direct București-Istanbul nu va mai fi pus în circulație.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail