Conferința de Infrastructură Club Feroviar 2024 a debutat miercuri la înălțime, și la propriu (Poiana Brașov se află la o altitudine de 1.020 m), și la figurat (datorită profesionalismului reprezentanților din industrie prezenți). Brașovul este bine conectat feroviar atât cu Bucureștiul, cât și cu restul țării, iar investițiile în transportul din oraș și din împrejurimi se derulează în ritm alert.
Evenimentul a fost deschis de Mihai Barbu, directorul general al Telecomunicații CFR SA și totodată președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. El a deplâns plecarea dintre noi a inginerului Octavian Udriște, președintele onorific al Club Feroviar și le-a propus participanților să țină un moment de reculegere. O altă propunere a sa a fost ca, în mod simbolic, această conferință de infrastructură să poarte numele inginerului Octavian Udriște.
Club Feroviar și Carieră Feroviară în România au venit la Brașov cu trenul
Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a remarcat faptul că ”parcarea hotelului este plină, semn că nu foartă multă lume a folosit trenul ca mijloc de transport”. El și-a exprimat speranța că acest lucru se va schimba în următorii ani.
Nu putem să-l contrazicem pe deplin, însă trebuie să menționăm faptul că asemenea multor participanți la conferință, redacția Club Feroviar (subsemnatul și colegul meu Doru Cireașă) și directorul general al Carieră Feroviară în România, Mihai Roșeanu, am venit ieri la Brașov cu trenul IRN 346 Dacia al CFR Călători.
Proiect de modernizare a infrastructurii în zona gării Brașov
Încheiem această paranteză și continuăm cu luarea de cuvânt a administratorului public al Municipiului Brașov, Adriana Miron.
Asemenea antevorbitorului său, ea a subliniat faptul că ”alternativa de transport cu trenul la Brașov este una modernă și necesară”, iar ”o călătorie cu trenul este de preferat uneia rutiere”. Adriana Miron și-a exprimat speranța că, împreună cu celelalte autorități competente, se va putea dezvolta un proiect de modernizare a infrastructurii în zona gării Brașov. Și Mihai Cătălin Văsii își manifestase dorința ca gara Brașov să devină cu adevărat o poartă de intrare în oraș.
La toamnă se împlinesc 45 de ani de la punerea în funcțiune a primului tronson de metrou
Mariana Miclăuș, directorul general al Metrorex, și-a început luarea de cuvânt de la tribuna conferinței prin a spune că este legată sentimental de județul Brașov, în condițiile în care localitatea sa natală este Făgăraș.
Participarea sa la Conferința de Infrastructură Club Feroviar 2024 a fost prilejul pentru a aminti faptul că în luna noiembrie metroul bucureștean va împlini 45 de ani de la punerea în funcțiune a primului tronson, între stațiile Timpuri Noi (care sperăm din tot sufletul ca în perioada următoare să primească numele inginerului Octavian Udriște) și Semănătoarea (acum Petrache Poenaru).
Între timp, rețeaua de transport subteran din București s-a dezvoltat de la an la an, iar acum avem o lungime de 78 km cale dublă și 64 de stații, pe cinci magistrale. ”Metroul reprezintă coloana vertebrală de-a lungul căreia se poate dezvolta orașul”, a spus Mariana Miclăuș.
Numărul călătorilor STB a crescut de la an la an
De la eveniment nu putea lipsi nici directorul general al Societății de Transport București, Daniel Istrate, care ne-a mărturisit că a ajuns la Poiana Brașov folosind un transport combinat, tren plus mașină.
Șeful societății care transportă zilnic peste două milioane de călători a dezvăluit faptul că în regiunea Capitalei numărul de utilizatori ai transportului public a crescut și crește constant de la an la an. Acest lucru a devenit posibil datorită atât a creării de benzi unice pentru transportul public, cât și grație faptului că au fost realizate și sunt în continuare în derulare și în pregătire reparații și modernizări la infrastructura de tramvai. Daniel Istrate a menționat și faptul că se lucrează la proiectele de extindere a căii de rulare a tramvaielor către zonele limitrofe Bucureștiului, penru a prelua un număr cât mai mare de călători.
Sistemul de transport are nevoie de investiții serioase
Concluzia sesiunii de deschidere a conferinței a fost trasă de profesorul Gabriel Popa, prodecanul Facultății de Transporturi de la Universitatea Politehnica București, care este deopotrivă și președintele Consiliului de Administrație al SNTFC CFR Călători.
”Sistemul de transport, atât cel feroviar, cât și cel public, nu funcționează încă în parametrii de efeciență la care ne-am fi așteptat. Avem resurse financiare în acest moment, atât fonduri europene, cât și finanțare națională, și ar fi păcat să nu facem investiții eficiente”, a spus el.
Conferința de Infrastructură Club Feroviar 2024: două zile, două paneluri și două vizite tehnice
Prima zi a conferinței este structurată pe două paneluri.
Primul panel are titlul ”Perspectiva pieței globale asupra infrastructurii feroviare 2024-2032 – Provocări, tendințe și oportunități de creștere pentru jucătorii din industrie”.
Panelul 2 de la Conferința de Infrastructură Club Feroviar 2024 este intitulat ”Securitate și sustenabilitate în infrastructura feroviară: abordări inovatoare pentru un viitor sigur”.
Ziua a doua a evenimentului, joi, 21 martie, va fi dedicată vizitelor tehnice. Prima oprire va fi la Gara Brașov, unde compania Agrisorg va face o prezentare de echipamente de mică mecanizare pentru întreținerea căilor ferate și echipamente pentru realizarea conexiunilor electrice.
Va urma apoi o vizită la Racoș, pe șantierul de modernizare a tronsonului de cale ferată Brașov-Sighișoara. Recent, compania elenă Aktor, membră a asocierii RailWorks, a început forarea celor două tuneluri de la Ormeniș de pe Magistrala 300, între Brașov și Sighișoara.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail