Site logo

Conferința de Infrastructură Club Feroviar. Sinteză a proiectelor CFR la nivel național

26 martie 2025

Planuri de dezvoltare a infrastructurii feroviare naționale, probleme de exploatare a liniilor urbane de transport, dar și soluții moderne aplicabile căilor de rulare sunt subiectele dezvoltate miercuri la Oradea în prima zi a evenimentului Conferințele Club Feroviar – Infrastructură.

Primul panel (dedicat infrastructurii naționale, al doilea privind infrastructura locală de transport) a fost moderat de către Mihai Barbu, director general al companiei Telecomunicații CFR SA.

Panelul a fost deschis de către Marian Mihail Călin, director general Astra Vagoane Călători, el prezentând contractele companiei de livrare a unor tramvaie, proiecte de viitor, dar și deficiențe ale infrastructurii de transport.

„E minunat să constaţi că într-un oraş frumos pot fi făcute lucruri şi se pot dezvolta proiecte de mobilitate urbană, ar trebui să împrumutăm unele practici întâlnite aici”, a spus el cu referire la Oradea, oraș în care Astra Vagoane urmează să livreze trei tramvaie bidirecționale și să semneze un act adițional pentru alte tramvaie.

Domeniul transportului urban pe șine a fost mai puţin reglementat decât cel feroviar, dar în ultima perioadă, prin Ministerul Transporturilor şi AFER, s-a început o reglementare mai completă a domeniului.

Există și aspecte negative, printre acestea fiind starea infrastructurii de deplasare a tramvaielor. „Ar fi nefiresc să plecăm de aici prezentând doar lucrurile frumoase, nu ne-am atinge scopul. Avem şi situații negative, precum particularitățile unor linii pe care circulă tramvaie”, a spus Marian Mihail Călin, prezentând fotografii ale unor linii de tramvai în stare total necorespunzătoare.

Andrzej Cholewa, membru al conducerii companiei poloneze Track Tec SA, a prezentat soluții de armare a traverselor. Soluțiile puse la punct sunt certificate pentru viteze de până la 250 de kilometri pe oră. Mai multe explicații privind soluțiile de armare a traverselor se găsesc în prezentarea atașată. Compania produce traverse, soluții de fixare construcții feroviare cu o experiență de peste 100 de ani în domeniu.

ASFR – Nu doar infrastructura, ci și materialul rulant trebuie finanțate pentru siguranță

Petru Bogdan, director general ASFR a ținut o scurtă prezentare a conceptelor de siguranță feroviară, aceasta putând fi obținută cu ajutorul finanțărilor acordate căii ferate, dar și a materialului rulant.

„ASFR supraveghează pe teritoriul României conformitatea cu cerințele europene ale subsistemelor, monitorizează, promovează și aplică cadrul legislativ. În 2020 au fost analizate 40 de norme naţionale, în următorul an opt au fost acceptate, 21 respinse, patru acceptate parțial (de către organismele europene – n.red.)”, a spus el.

„Proiectul tram-tren se speră să fie dus la bun sfârșit, iar ASFR și AFER vor elabora proiectul de act normativ care să permită acest tip de transport pe infrastructura ușoară şi cea grea”, a afirmat el, cu referire la faptul că acest tip de transport utilizează concomitent (într-o singură deplasare) ambele tipuri de infrastructură.

Din partea voestalpine Railway Systems, Eugen Vîjiac a prezentat sistemele de fixare G9 AT, avantajele și omologările deținute (capacități sporite de încărcare, uzuri reduse).

Noi oțeluri pentru șine

Tot din cadrul grupului voestalpine, Anna Barukhovych a vorbit despre noi tipuri de oțel folosit la fabricarea șinelor, care conferă acestora rezistență la uzură crescută (prezentarea despre oțeluri inovatoare pentru trafic mixt).

Însă ce ar fi lucrările la calea ferată fără echipamentele și măsurile de protecție ale angajaților. Adrian Costea, director comercial Alvirom, a prezentat portofoliul de clienți al firmei, dar și modalitățile de lucru cu clienții, bazate pe interacțiune directă și oferirea de soluții potrivite nevoilor acestora prin contact direct între Alvirom și clienți.

Și, în fine, Valentin Dorobanțu, director general adjunct Tehnic al CFR SA, a susținut o prezentare a proiectelor companiei (Proiecte Majore și Viitorul Transportului pe Cale Ferată în România), și anume Port Constanța, proiecte majore, electrificare, conectivitate aeroportuară, infrastructură metropolitană și parteneriate locale, lucrări quickwins, dotări ale companiei cu utilaje, pregătire personal pentru intervenții.

În sesiunea de întrebări și răspunsuri, Valentin Dorobanțu a opinat că avem o legislație corectă a achizițiilor publice și că principala problemă în proiecte nu ar fi atât partea de proceduri de achiziții, cât cea de derulare/execuție. Lipsa personalului specializat în ERTMS, suprastructuri poduri etc este o altă problemă.

Tot la acest capitol, răspunzând unei întrebări adresate de Mihai Barbu, Marian Mihail Călin a opinat că Astra Vagoane Călători ar avea capacitatea de producție a ramelor de metrou necesare României, fabricarea acestora fiind chiar mai simplă decât cea a tramvaielor produse în prezent.

 



Share