Site logo
28 iulie 2020

Fost comisar european, responsabil de atragerea finanțării pentru Magistrala 6 de metrou, 1 Mai – Băneasa, Corina Crețu avertizează că în doar trei ani România trebuie să termine lucrările, altfel urmând să piardă banii, nu mai puțin de 500 de milioane de euro.  „Nu îmi pot explica lentoarea cu care funcționează autoritățile”, spune ea.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Corina Crețu și-a manifestat luni dezamăgirea față de reacția autorităților române într-o scurtă postare pe pagina sa de socializare. „O veste realmente îngrijorătoare: banii europeni pentru Magistrala de Metrou M 6 Gara de Nord – Băneasa riscă să fie pierduți”, a scris ea. „În februarie 2019 am semnat, în calitate de Comisar European pentru Politică Regională, alocarea a peste jumătate de miliard EUR (517 milioane EUR) pentru construcția liniei de metrou 6. Am avut zeci de ședințe cu DG Regio și cu autoritățile române până am ajuns la această decizie, pe care am urgentat-o tocmai pentru ca banii să fie folosiți cât mai devreme și să înceapă lucrările. Investiția ar fi fost un real beneficiu pentru locuitorii Capitalei, precum și pentru turiști, care ar fi beneficiat de servicii de transport moderne către și dinspre Aeroportul Internațional Otopeni”, a scris fostul comisar CE.

 

Cofinanțarea europeană ar urma să asigure construcția unei secțiuni de 6 kilometri din linia de metrou, asigurând legătura cu linia de metrou M4 (Gara de Nord – Lac Străulești), construcția a șase noi stații de metrou subterane între zona 1 Mai și complexul comercial Băneasa, precum și achiziționarea a douăsprezece garnituri de metrou, fiecare cu câte șase vagoane.

„Grav este că deși lucrările ar fi trebuit să înceapă de la mijlocul anului trecut, suntem la peste un an distanță de la acest moment și M 6 nu are nici acum contract semnat, deși licitația este lansată din martie 2019. Iar dacă lucrările nu se finalizează până în 2023, România va pierde definitiv banii alocați.

Pur și simplu nu îmi pot explica lentoarea cu care funcționează autoritățile. Să fie chiar o lipsă de interes în privința acestei teme atât de importante pentru cetățeni? Altfel nu îmi pot explica…”.

Mesajul Corinei Crețu vine după ce Eugen Tomac, alt europarlamentar român, a tras un semnal de alarmă săptămâna trecută pentru același proiect. Tomac a primit informații de la comisarul european pentru reformă și coeziune, Elisa Ferreira potrivit cărora autoritățile române nu au efectuat exproprierile și nu au selectat constructorul proiectului.

În plus, Metrorex a prezentat recent pe situl public de achiziții o dare de seamă privind situația complicată a licitației, ca urmare a numeroaselor contestații și acțiuni în instanțele de judecată ale firmelor nemulțumite.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share