Site logo
8 mai 2022

România are nevoie să adopte norme legale care să prevadă judecarea cu celeritate a proceselor care vizează accesarea de fonduri europene, pentru ca ţara să nu mai rateze accesarea unor fonduri din cauza termenelor lungi din instanţele de judecată, spune eurodeputatul Corina Crețu, fost comisar european pentru Politică Regională.

Într-un interviu la Prima TV, citat de News.ro, Corina Creţu a spus că România a pierdut mulţi bani europeni fie din cauză că ţintele au fost ratate, fie pentru că s-a pierdut foarte mult timp în instanţele de judecată.

”Eu am propus şi acum, fiind o majoritate atât de stabilă în Bucureşti, cred că ar fi cazul să se adopte această măsură (…) ca contestaţiile pe fonduri europene să fie separat, să nu intre la judecată cu toate celelalte procese. În Polonia, de pildă, există o instanţă specială şi în şase luni de zile trebuie să dea un verdict. Nu poţi nega celui care pierde o licitaţie dreptul de a contesta, dar nici nu poţi lăsa regiuni întregi fără şcoli, spitale fără autostrăzi  – am avut acest caz, procesul a durat șapte ani, au mai rămas trei luni din exerciţiul financiar, era imposibil să mai faci un drum în trei luni de zile şi banii s-au pierdut”, a declarat ea.

La calea ferată, menționăm noi, cel mai reprezentativ exemplu este proiectul de modernizare pe Brașov-Sighișoara, care a stat patru ani de zile prin instanțele de judecată, înainte de a se semna contractul cu Asocierea Railworks.



Accesarea de fonduri europene, deficitară în România

Fostul comisar european a precizat că România a pierdut două miliarde de euro din exerciţiul financiar 2002-2014, iar acum „se încearcă” salvarea a 40% din exerciţiul financiar 2014-2020, respectiv aproximativ 15 miliarde de euro, în condiţiile în care România a absorbit aproximativ 20 de miliarde de euro din acest exerciţiu financiar.

Corina Crețu a mai spus că o problemă privind accesarea de fonduri europene în România este legată de faptul că „foarte multe ministere lucrează în competiţie şi nu în coordonare”, în condiţiile în care în viziunea Comisiei Europene ministrul Fondurilor Europene trebuie să coordoneze şi alte domenii, precum Transporturile şi Sănătatea. În ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene, Corina Creţu pledează pentru „o mai mare descentralizare”, simplificarea legislaţiei, alocarea de fonduri suplimentare agendei urbane.

Europarlamentarul afirmă că România este „foarte întârziată” în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene. Ea a dat exemplul altor state precum Spania şi Franţa, care au atras deja miliarde de euro atât din PNRR, cât şi din exerciţiul financiar 2021-2027.

”Acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă, cumva, o şansă istorică pentru că vine în plus faţă de alocaţiile pe care România oricum le avea ca membră a Uniunii Europene, care sunt de peste 30 de miliarde de euro. Cu ambele programe, România este foarte întârziată, inclusiv în ceea ce priveşte absorbţia 2014-2020. Deci avem 29 de miliarde de euro PNRR, avem o alocaţie de peste 30 de miliarde de euro pentru 2021-2027 (…) dar încă România nu a început să implementeze 2021-2027, nu are încheiate acordurile de parteneriat. Spania şi Franţa au atras deja miliarde de euro atât din PNRR cât şi din 2021-2027, au încheiat primele jaloane în schimb România va trimite prima cerere de plată de-abia în luna mai”, a afirmat europarlamentarul.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share