Site logo
Curtea de Apel îi închide STB ultima portiță în fața refuzului de a cumpăra tramvaiele Electroputere VFU
15 noiembrie 2021

Curtea de Apel București a respins zilele trecute o acțiune judecătorească excepțională a STB în care compania de transport cerea anularea obligației de achiziție a 40 de tramvaie Electroputere VFU.

Acțiunea de revizuire a fost depusă în luna septembrie după ce STB a pierdut și o contestația în anulare – recurs tot la Curtea de Apel.

„Respinge excepţiile nulităţii cererii şi excepţia tardivităţii cererii ca neîntemeiate. Admite excepţia inadmisibilităţii. Respinge cererea de revizuire ca inadmisibilă. Definitivă. Pronunţată azi 09.11.2021 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Document: Hotarâre  2212/2021  09.11.2021”, stă scris în decizia de zilele trecute.

Explicație: Ce este revizuirea

Revizuirea reprezintă o cale extraordinară de atac, de retractare şi nesuspensivă de executare.

Introdusă prin Codul de procedură civilă din 1865, revizuirea constituie o cale de atac de tradiţie în dreptul nostru, de inspiraţie franceză.

Revizuirea a fost definită ca fiind acea cale de atac prin intermediul căreia “se poate obţine desfiinţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi reluarea judecării cauzei”.

Revizuirea nu implică realizarea unui control judiciar, ci determinarea unei noi judecăţi, întemeiată pe unele elemente, ce nu au putut forma obiectul judecăţii ce a condus la pronunţarea hotărârii care face obiectul căii de atac. Revizuirea se justifică, de regulă, prin aceea că, involuntar, instanţa a săvârşit o eroare în legătură cu starea de fapt stabilită în hotărârea atacată, fie în raport cu materialul existent la data pronunţării hotărârii, fie în raport cu noile împrejurări, apărute ulterior pronunţării hotărârii.

Motivele cererii de revizuire sunt limitativ enumerate. De exemplu, ea este formulată când instanţa de judecata s-a pronunţat asupra unor lucruri ce nu s-au cerut sau nu s-a pronunţat asupra unui lucru cerut ori a dat mai mult decât s-a cerut. Sau alt caz: dacă după pronunţarea hotărârii au fost descoperite înscrisuri doveditoare, reţinute de partea adversă ori care nu au putut fi înfăţişate dintr-o împrejurare mai presus de vointa părţilor.

Intenția de anulare, infirmată și în septembrie

Curtea de Apel a respins în septembrie acțiunea STB contestația în anulare – recurs privind licitația de achiziție a 40 de tramvaie, la care desemnată câștigătoare a fost compania Electroputere VFU Pașcani.

Instanța a respins și solicitarea STB de a chema drept garant Primăria Generala a Municipiului București. „Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a chematei în garanţie UAT Municipiul Bucureşti şi constată că această parte nu are calitate procesuală pasivă. Respinge excepţiile lipsei dovezii calităţii de reprezentant, netimbrării şi tardivităţii. Admite excepţia inadmisibilităţii. Respinge contestaţia în anulare, ca inadmisibilă. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 15.09.2021”, potrivit sentinței postate pe site-ul instanțelor de judecată.



Curtea de Apel București a tranșat definitiv disputa privind tramvaiele Electroputere VFU

La finele lunii aprilie, Curtea de Apel București a decis definitiv că Societatea de Transport București trebuie să cumpere tramvaiele Electroputere VFU Pașcani, companie care a câștigat anul trecut licitația organizată de societatea de transport de suprafață din Capitală.

Pe 31 iulie 2020, Electroputere VFU asociată cu Reloc SA a câștigat licitația de furnizare a 40 de tramvaie, cu posibilitatea de achiziție a încă 60 de tramvaie de 18 metri, organizată de STB SA.

Însă pe 31 decembrie 2020, când toată lumea se pregătea de Noul An, s-a dat o lovitură de teatru: licitația a fost anulată de directorul general al STB de la vremea respectivă, Mihai Petcu. Decizia de anulare a licitației, luată în ultima zi a anului trecut, la ora 16,30, a fost ținută la secret atât de Primărie, cât și de conducerea STB, ea fiind dezvăluită de Club Feroviar.

Apoi, la finele lunii februarie 2021, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis contestația depusă de Electroputere VFU Pașcani și a dispus reluarea procedurii. „Admite contestația și dispune remedierea” – aceasta este concluzia Deciziei nr. 359 pronunțată de Completul C5 al CNSC vineri, 19 februarie 2021, în Dosarul nr. 75, în care contestatar este Electroputere VFU Pașcani, iar autoritatea contractantă – Societatea de Transport București.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share