
DB amendată de către Comisia Europeană cu peste 48 milioane euro
Operatorul german a fost amendat alături de alte două companii (Austria și Belgia) pentru formarea unui cartel, primind însă, de departe, cea mai substanțială amendă.
Comisia Europeană a amendat companiile feroviare Österreichische Bundesbahnen (ÖBB), Deutsche Bahn (DB) și Société Nationale des Chemins de fer belges / Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (SNCB) în total cu peste 48 de milioane de euro pentru încălcarea normelor antitrust ale UE. Companiile au participat la un cartel ce a presupus o „alocare” a clienților, care se referea la serviciile de transport feroviar transfrontalier de marfă pe blocuri, pe coridoare feroviare cheie din UE.
„Transportul feroviar de mărfuri este vital pentru un model de economie durabilă. Concurența loială este importantă pentru a oferi clienților cea mai bună ofertă atunci când utilizează un transport durabil. Un cartel între operatorii-cheie care oferă servicii de transport feroviar de marfă pe coridoarele feroviare esențiale din UE se opune fundamental acestui obiectiv. Decizia de astăzi trimite un semnal clar că acest tip de comportament coluziv nu este acceptabil”, afirmă Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenței.
Cele trei companii au recunoscut cartelul
Cele trei companii și-au recunoscut implicarea în cartel și au acceptat să soluționeze cazul. Încălcarea a vizat serviciile transfrontaliere de transport feroviar de mărfuri în UE furnizate de ÖBB, DB și SNCB în cadrul modelului de partajare a mărfurilor și efectuate în „blocuri”.
Trenurile bloc sunt trenuri de marfă care expediază mărfuri dintr-un singur loc, cum ar fi locul de producție al vânzătorului mărfurilor transportate către un alt loc, cum ar fi un depozit, fără a fi despărțit sau oprit pe drum. În cadrul modelului de partajare a mărfurilor, care este un model de contract prevăzut în legislația feroviară internațională, companiile feroviare care prestează servicii feroviare transfrontaliere oferă clienților un preț global unic pentru serviciul necesar în cadrul unui singur contract multilateral.
Ancheta Comisiei a arătat că cele trei companii feroviare s-au coordonat prin schimbul de informații cu privire la cererile clienților de oferte competitive și au oferit reciproc cotații mai mari pentru a-și proteja afacerea respectivă. Companiile au participat astfel la un sistem de alocare a clienților care este interzis în conformitate cu normele UE de concurență.
Legislația încălcată timp de cinci ani, cel puțin
Comportamentul anticoncurențial a durat în perioada 8 decembrie 2008 – 30 aprilie 2014, SNCB participând doar din 15 noiembrie 2011 și numai pentru transporturile ÖBB, DB și SNCB. Cartelul se referea la sectoarele convenționale de transport de marfă (cu excepția transporturilor auto).
Amenzile au fost stabilite pe baza liniilor directoare ale Comisiei din 2006 privind amenzile. La stabilirea nivelului amenzilor, Comisia a luat în considerare, în special, valoarea vânzărilor realizate de participanții la cartel pentru serviciile în cauză în UE în 2013 (ultimul an complet al încălcării), natura gravă a încălcării, sfera geografică și durata participării fiecărei întreprinderi la încălcare. Amenda pentru Deutsche Bahn AG a fost majorată cu 50% din moment ce anterior fusese trasă la răspundere pentru un alt cartel (cazul AT.39462 – Freight Forwarding), ceea ce s-a considerat că e factor agravant.
ÖBB a primit imunitate deplină, evitând astfel o amendă agregată de cca. 37 de milioane de euro. DB și SNCB au beneficiat de o reducere a amenzilor pentru cooperarea lor cu Comisia în timpul anchetei.
Ce sunt trenurile-bloc
Serviciile de transport feroviar transfrontalier de marfă în cauză au fost efectuate pe blocuri de trenuri, adică trenuri de marfă expediate dintr-un loc (de exemplu, locul de producție al vânzătorului mărfurilor transportate) către un alt loc (de exemplu, un depozit al cumpărătorului de mărfuri) fără a fi despărțit sau stocat pe drum. Astfel de blocuri deservesc de obicei clienți cu volum mare, care transportă adesea o singură marfă și circulă pe aceeași destinație neschimbată pentru perioade lungi de timp, cum ar fi între porturile din Rotterdam, Anvers sau Hamburg și siturile industriale mari din Germania și Austria, precum rafinăriile sau uzine chimice.
La 15 iulie 2015, Comisia a adoptat o altă decizie privind serviciile de transport feroviar de marfă. Decizia Blocktrains (AT.40098) a vizat serviciile de transport feroviar de marfă pe rutele care leagă Europa centrală de Europa de Sud-Est (Balkantrain, Soptrain). (D.C.)
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
Whatsapp
VK
Mail