Slide


PARTENERI:

Sondaj public. Cum să fie vopsite trenurile Alstom

By

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a lansat un sondaj public în care întreabă românii în ce culori să fie vopsite trenurile Alstom inter-regionale cumpărate. Nu este clar de ce grafica nu este lăsată la latitudinea companiilor care le vor opera. Oricum  ARF nu duce lipsă de idei: de la Coloana Infinitului de Brâncuși la imitație de parchet în saloane.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) invită românii să participe la o consultare publică ce are ca scop alegerea variantei optime de culori pentru cele 20 de trenuri electrice de lung parcurs ce vor fi livrate de compania Alstom.

Demersul are loc în cadrul proiectului „Achiziţia de material rulant nou – rame electrice destinate traficului inter-regional (RE-IR)”, finanțat din fonduri europene neramburabile și de la bugetul de stat, potrivit unei postări a ARF pe pagina sa de socializare.
„Această achiziție reprezintă un moment important pentru reînnoirea parcului de material rulant din România, fiind primul proiect de acest gen după aproape două decenii. ARF dorește să consulte publicul călător care va beneficia de noile trenuri, ce vor fi distribuite operatorilor pe baza contractelor de servicii publice.
De aceea, așteptăm opiniile dumnevoastră cu privire la combinația de culori cea mai potrivită, atât pentru designul exterior, cât și pentru elemente de interior”.
Trenuri poloneze de proveniență diferită cu grafica operatorului nu din sondaje de opinie. Sursa foto Jakub Murat, Wikipedia

Trenurile, între Brâncuși și imitație de parchet

Sondajul are loc în perioada 15-24 iunie 2022, iar chestionarul ARF poate fi accesat la adresa https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfqpkxwv44QtR…/viewform.
„Modelul pentru grafica exterioară conferă impresia de viteză și mobilitate, fiind inspirat de Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși, sculptorul român ce a legat în mod genial cultura română de cea franceză”, crede ARF.
Instituția oferă variante de lucru pentru combinația de culori care includ „culoarea dominantă albastru ciel, ce se potrivește cu scaunele de la clasa a II-a sau culoarea dominantă grena ‘CFR’, asemănătoare scaunelor de la clasa I. Vagonul de clasa I are un element distinctiv față de celelalte vagoane”.
„Pentru podea, ARF optează pentru o imitație parchet din lemn nuanța bej, pentru a spori senzația de spațiu. Precizăm că detaliile cu privire la configurația și confortul scaunelor sunt încă în analiză cu furnizorul. În cazul în care optați pentru alte variante de culori, vă rugăm să vă exprimați preferințele în cadrul chestionarului la categoriile relevante”, spune ARF. Trebuie precizat că de regulă trenurile unui operator au grafică specifică acestuia. Astfel (în foto două trenuri PKP intercity fabricate de Stadler și, respectiv, PESA) trenurile PKP Intercity au aceleași culori, anume alb-albastru indiferent de fabricant (PESA, Stadler sau Alstom).
Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share