Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructura, îi îndeamnă la grevă pe mecanicii de locomotivă de la stat și de la privat. Asociația a fost fondată cu ani în urmă de Cătălin Drulă, iar actualul ministru al Transporturilor a ocupat funcția pe care acum o are Ionuț Ciurea.
Într-un interviu acordat RFI, Ciurea spune că cea mai recentă locomotivă Diesel este fabricată în 1982, iar 28% din podurile din rețeaua feroviară trebuie aruncate la gunoi și puse altele în loc.
România, subliniază activistul, ar trebui să investească peste opt miliarde de euro pentru o rețea funcțională modernă. Și mai e și problema numărului de angajați iar mecanicii de locomotivă sunt suprasolicitați. Directorul executiv al asociației Pro Infrastructura crede că angajații ar trebui să protesteze față de condițiile în care sunt obligați să lucreze.
Ionuț Ciurea îi îndeamnă la grevă pe mecanicii de locomotivă: ”Ar trebui să strige mai tare”
”Ar trebui să strige mai tare, ar trebui să iasă în stradă, să facă grevă, ar trebui să-și ceară drepturile. Mecanicii de locomotivă care sunt puși de angajatori, fie CFR Călători, fie CFR Marfă, fie operatorii privați, unde cred că e mai rău ca la stat, sunt puși să lucreze câte 24 de ore pe locomotivă. A fost acum, de curând, exemplul acela cu mecanicul beat și a trecut pe roșu, ca să mă exprim în termeni de rutier. Problema este că, în momentul în care mecanicul nu a respectat semnalul roșu, trenul ar trebui să se oprească automat. Există un sistem care oprește locomotiva și, implicit, trenul. Dar sistemul era decuplat de la locomotivă. Evident că autoritatea care investighează accidentele și incidentele pe infrastructura feroviară trebuie să spună exact care sunt motivele. Din rapoartele trecute ne spune: mecanicii de locomotivă sunt supersolicitați, sunt stresați cu toate restricțiile de viteză, cu toate problemele locomotivelor”, a declarat Ionuț Ciurea.
În ceea ce privește modernizarea materialului rulant, Ionuț Ciurea amintește faptul că CFR Călători a cumpărat ultimul vagon în 2011: ”Veți spune că avem locomotive. Da, dar cea mai recentă e luată în 1982. Eu sunt născut în 1983. Deci nu există în România o locomotivă diesel mai tânără decât mine. La electrice stăm un pic mai bine. Ultimele locomotive de tracțiune, electrice, sunt de la începutul anilor ’90. Mai sunt automotoare diesel, un fel de rame diesel, adică ai locomotiva și vagonul integrat: Săgețile Albastre, astea sunt. Au fost achiziționate în 2003-2007, vreo 120 de bucăți. Dacă mai circulă 80… suntem indulgenți cu 80 în trafic”. (A.B.)
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail