Site logo
18 iunie 2024

Discuții ale Consiliului European. Acesta va conveni marți asupra unei abordări generale cu privire la noul regulament privind utilizarea capacităților de infrastructură feroviară în spațiul feroviar unic european.

Totodată, Consiliul va lua act de un raport intermediar referitor la Directiva privind transportul combinat, potrivit unui comunicat de presă al instituției de marți.

Discuții ale Consiliului European

Parlamentul UE a aprobat raportul privind utilizarea capacității de infrastructură, regulament  privind crearea unui sistem de îmbunătățire a capacității de transport pe calea ferată.

În luna martie, Parlamentul european a adoptat cu o majoritate covârșitoare raportul privind Utilizarea capacității de infrastructură feroviară în spațiul feroviar unic european. Europarlamentarul român Marian Jean Marinescu a fost raportorul al grupului PPE.

„Este un regulament foarte tehnic, privind crearea unui sistem de îmbunătățire a capacității de transport pe calea ferată, dar și foarte important în îndeplinirea obiectivului Comisiei referitor la Shift2Rail, adică mutarea transportului de marfă, în principal, de pe șosele pe calea ferată, micșorând astfel poluarea.

Raportul privind utilizarea capacității de infrastructură, negociat

Prin acest vot, Parlamentul European a primit un mandat puternic pentru viitoarea negociere cu Consiliul, în principal în ceea ce privește: crearea unei platforme pentru o gamă largă de utilizatori ai infrastructurii feroviare, care va fi consultată de administratorii de infrastructură; consolidarea Agenției Europene a Căilor Ferate și stabilirea unei foi de parcurs clare, cu date certe pentru utilizarea instrumentelor digitale și a serviciilor digitale.

Knorr Bremse

În plus, acest mandat al PE include cererea PPE de a îmbunătăți situația actuală, în care capacitatea feroviară din Europa nu este utilizată la maximum, punând accentul pe eforturile pe care statele membre trebuie să le facă pentru a construi infrastructură feroviară suplimentară pentru o capacitate de transport mai mare”, explica el recent.

Ce este Consiliul European

Consiliul European este o instituție a Uniunii Europene. Este format din șefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale Uniunii, Președintele Comisiei Europene și Președintele Consiliului European, actualmente Charles Michel. Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, actualmente Josep Borrell, participă, de asemenea, la întruniri fără drept de vot.

Deși Consiliul European nu are nicio putere legislativă oficială, acesta este învestit în temeiul Tratatului de la Lisabona, cu definirea „direcțiilor și priorităților politicilor generale” ale Uniunii. Este organismul strategic al Uniunii (cel care rezolva crizele), acționând ca o președinție colectivă a UE.

Consiliul European nu trebuie confundat cu Consiliul Europei, organizație internațională, interguvernamentală și regională. A luat naștere la 5 mai 1949 și reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene, precum și alte state din centrul și estul Europei.

 

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share