Slide


PARTENERI:

DOCUMENT. 120 de șefi din Metrorex își cer retroactiv diferența de salariu pe doi ani

By

După ce sindicatul condus de Ion Rădoi a câștigat definitiv în instanță procesul cu fostul ministru Cătălin Drulă pe tema majorărilor salariale din toamna anului 2020, acum 120 de șefi din Metrorex își cer retroactiv diferența de leafă. La negocierea Contractului Colectiv de Muncă de la acea vreme, angajații cu funcții de conducere au fost ”săriți” de la creșterea salariilor. Între timp, o altă bătălie din războiul Drulă-Rădoi a fost câștigată de cel din urmă.  

Contractul Colectiv de Muncă nr. 249/05.10.2020, semnat între Unitatea-Sindicatul Liber Metrou, condus de Ion Rădoi, și conducerea Metrorex de la acea vreme (director general Gabriel Mocanu), în timpul mandatului lui Lucian Bode la șefia Ministerului Transporturilor, a suscitat nenumărate controverse.

Practic, el a constituit scânteia care a aprins războiul dintre succesorul lui Lucian Bode (PNL), Cătălin Drulă (USR) și liderul sindical. Inițial, ministrul a încercat să-i convingă pe sindicaliști să renunțe de bună voie la majorarea de salarii de 18% parafată prin acel document, după cum a scris Club Feroviar atunci. Evident că nu a avut câștig de cauză, pentru că, nu-i așa, cine zice ”Doamne, ia-mi”?


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Cătălin Drulă a încercat să suspende aplicarea CCM, dar a pierdut definitiv

șefi din Metrorex Programul Sprijin pentru RomâniaApoi, în iunie 2021, conducerea Metrorex, de această dată asigurată de Ștefan Paraschiv, pus în funcție de Cătălin Drulă și cunoscut ca ”omul cu ranga”, a introdus o acțiune în instanță pentru suspendarea Contractului Colectiv de Muncă și, implicit, reducerea salariilor la metrou, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Numai că și această acțiune a fost sortită eșecului. La finele lunii august 2021, Curtea de Apel București a respins definitiv acțiunea administrației Metrorex. Astfel, conducerea Metrorex a pierdut definitiv în instanță procesul cu USLM, prin care cerea anularea Contractului Colectiv de Muncă și, implicit, a majorării salariale de 18%, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Adresă către conducere, semnată de 120 de șefi din Metrorex

șefi din MetrorexZis și făcut. Doar că la încheierea CCM din toamna lui 2020 persoanele cu funcții de conducere din cadrul Metrorex nu au primit majorarea salarială de 18%. Este vorba de 136 de angajați, șefi din Metrorex, care au fost ”săriți” la creșterea lefurilor.

Acum, 120 dintre aceștia au înaintat o scrisoare conducerii actuale a Metrorex (director general Mariana Miclăuș), prin care își cer banii retroactiv. Club Feroviar a intrat în posesia acestei epistole, pe care v-o prezentăm alăturat, în facsimil.

„Cerere prin care solicităm a dispune toate măsurile necesare pentru determinarea, calcularea şi achitarea majorării salariale de 18% prevăzută de art. 41 din Contractul Colectiv de Muncă nr. 249/05.10.2020 şi majorarea salariilor subsemnaţilor începând cu data de 01.11.2020, precum şi pentru plata drepturilor salariale cuvenite şi neachitate, reprezentând majorările salariale neacordate începând cu data de 01.11.2020, determinate ca diferenţa dintre drepturile salariale majorate şi drepturile salariale achitate în această perioadă. Vă asigurăm pe această cale de toată încrederea noastră că veti soluţiona rapid şi pozitiv inechitatea sesizată, care ne afectează drepturile de mai bine de un an şi jumătate, precum şi de întreaga noastră disponibilitate în determinarea unei soluții de comun acord. Vă rugăm, de asemenea, ca răspunsul dvs. la prezenta să fie comunicat fiecărui salariat în parte prin conducerea Metrorex S.A. Ataşăm prezentei tabelul cu numele şi semnăturile personalului salariat cu funcții de conducere a subunităţilor şi compartimentelor funcţionale care înțeleg a susţine prezenta solicitare”, se arată în document.

Prin noul CCM toți salariații au primit bani în plus

Salariile la CFR Scandalul sindical de la Constanța salariile la CFR Călători protest la CFR Bilanțul lui Nicușor Dan salariile la CFR SA exproprieri suplimentare pe Coridorul IV creşterea salariului minimDincolo de alte argumente, unul este imbatabil: prin închelerea noului Contract Colectiv de Muncă nr. 186/08.06.2022 (prin care noua creștere salarială, de 7,5%, este acordată tuturor salariaţilor societăţii) se confirmă faptul că majorarea consfințită prin CCM semnat în toamna lui 2020 era cuvenită şi datorată tuturor salariaţilor.

Rămâne de văzut dacă această solicitare se va rezolva administrativ, pe cale amiabilă. Dacă nu, cel mai probabil cei 120 de șefi din Metrorex se vor îndrepta în instanță împotriva conducerii societății de transport. Și au mari șanse de câștig.

Răsturnare de situație în procesul lui Ion Rădoi

șefi din MetrorexÎntre timp, în războiul declanșat de Cătălin Drulă împotriva lui Ion Rădoi, acesta din urmă a câștigat o bătălie importantă.

În aprilie 2022, liderul Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub acuzațiile de folosire a influenței pentru obținerea de foloase necuvenite și șantaj. Cazul vizează modul cum au fost administrate de către societatea sindicatului, Sindomet Servcom SRL, spațiile comerciale de la metrou, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

În acest caz, Ion Rădoi fusese pus sub control judiciar încă de anul trecut, însă pe 12 august 2022 măsura preventivă i-a fost ridicată de Curtea de Apel București. În motivarea deciziei, care a apărut abia acum și care a intrat în posesia Club Feroviar, se menționează însă un lucru și mai important: instanța a conchis că faptele de care sunt acuzați nu întrunesc condițiile de existență a infracțiunilor pentru care au fost trimiși în judecată de DNA.

„Completul de judecători de Cameră preliminară, chiar prin prisma măsurii preventive, constată că există o îndoială rezonabilă cu privire la caracterul fraudulos al scopului infracţiunii de folosirea influenţei sau autorităţii, având funcţie de conducere într-un sindicat, în formă continuată, prev. de art.13 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.35, alin.1, Cod penal, în forma autoratului, în sarcina inculpatului Rădoi Ion, şi în forma complicităţii, în sarcina inculpatului Minea Elena-Claudia. (…) Constată că scopurile în care inculpatul Rădoi Ion, ca lider al sindicatului Unitatea Sindicatul Liber de la Metrou, a comis cele 7 acte materiale reţinute în sarcina sa constau în prelungirea contractului de asociere în participaţiune nr.94/26.XI.2003, încheiat între S.C. Metrorex S.A. şi S.C. Sindomet Servcom S.R.L., la care Unitatea Sindicatul Liber de la Metrou este asociat unic, apoi în luarea unei decizii favorabile de către partea cocontractantă în vederea exploatării, în continuare, a spaţiilor comerciale, la încetarea contractului de asociere în participaţiune, pe urmă în obţinerea de sprijin politic pentru a nu se proceda la desfiinţarea spaţiilor comerciale de la metrou şi în împiedicarea desfiinţării acestora. Completul de judecători de Cameră preliminară apreciază că scopul prelungirii termenului unei convenţii ori împiedicarea desfiinţării construcţiilor nu constituie scopuri ilicite, ci reprezintă un interes de natură civilă. (…) Mai apreciază că acţiunile inculpatului Rădoi Ion au fost exercitate în protejarea unui interes sindical civil. Rațiunea juridică pentru autor se răsfrânge asupra complicelui. Acelaşi dubiu există cu privire la infracţiunea de şantaj, în condiţiile în care părţile nu au luat legătura niciodată”, se arată în motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel București.

Textul integral al motivării magistraților poate fi consultat accesând linkul de mai jos:

Document_10094-3-2022-a1.4 (1)

În aceste condiții, dosarul ar putea fi trimis înapoi la Direcția Națională Anticorupție, pentru refacerea lui. Iar acțiunea inițiată de fostul ministru Cătălin Drulă s-ar putea ”fâsâi”.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share