Slide


PARTENERI:

DOCUMENT Dosare penale după greva CFR din decembrie. Ce spun Măntescu, Dobrescu și Maxim

By

Au apărut primele dosare penale după greva CFR din decembrie, când salariații companiilor feroviare de stat au oprit spontan lucrul, în primul protest comun la nivel național după 2005. Președinții federațiilor reprezentative din sistemul feroviar îi sfătuiesc pe angajații care sunt chemați la Poliție ”să dea cu subsemnatul” să se ducă însoțiți de un lider sindical și de un avocat.

După protestul de pe 20 decembrie 2021, liderii sindicali au primit, la negocierile cu conducerile companiilor feroviare și cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, asigurări că niciun grevist nu va suferi sancțiuni administrative. Și așa s-a întâmplat, însă Poliția Transporturi a deschis mai multe dosare de cercetare penală.

dosare penale după greva CFRPrimul caz semnalat este cel în care Serviciul Județean de Poliție Transporturi Vrancea a trimis o adresă către Regionala Galați a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA prin care cere date despre greviști, precizând că au fost deja deschise trei dosare penale. Pe scurt, în adresa cu pricina, care poate fi consultată în facsimilul alăturat, se solicită datele de identificare ale ceferiștilor care au efectuat serviciul ca IDM expeditor şi IDM blochist în staţiiie CF Focşani, Mărăşeşti şi Adjud, în data de 20.12.2021, în intervalul orar 08.00-18.00, dacă deţin date cu privire la persoanele care au coordonat mişcarea de protest, trenurile întârziate din cauza grevei, reclamații ale călătorilor.

Deocamdată, este vorba doar de un caz punctual, la compania de infrastructură, însă nu este exclus ca în viitorul apropiat să apară și altele.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Iulică Măntescu: Salariații să apeleze la liderii de sindicat

dosare penale după greva CFR statutul personalului feroviarLiderii federațiilor sindicale reprezentative din sistemul feroviar de stat s-au arătat suprinși de aceste măsuri luate de polițiști, însă au dat asigurări că totul se va rezolva favorabil.

„Asta a fost înțelegerea la negocierile din decembrie, că nu vor fi acțiuni împotriva salariaților care au oprit lucrul. Acum, probabil că s-a autosesizat Poliția, însă este puțin probabil că se va ajunge la condamnări, pentru că ei trebuie să demonstreze că s-au creat niște pagube, că oamenii au fost coordonați, ceea ce nu este adevărat. Recomandarea mea către toți salariații care vor fi chemați să dea declarații la Poliție este să nu meargă singuri la organele de cercetare, ci însoțiți de un lider sindical și/sau un avocat”, a declarat pentru Club Feroviar Iulică Măntescu, președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă.

Florea Dobrescu: Dacă se aplica legea, nu mai era nicio grevă

vouchere de vacanţă refuzul testării alcoolemiei oprirea trenurilor rastel de biciclete în fiecare garăLa rândul lui, Florea Dobrescu, președintele Federației Naționale Sindicale Drum de Fier, le spune angajaților vizați de aceste dosare penale să se ducă la audieri însoțiți de un lider sindical și de un avocat specializat.

Pe de altă parte, el s-a arătat nemulțumit de deschiderea acestor dosare penale: „E dreptul cetățeanului să se manifeste, să protesteze. Și ei au decis să protesteze oprind lucrul. Dacă se aplica Legea privind Statutul personalului feroviar de la 1 aprilie 2022, așa cum trebuia, și-i dădea drepturile, nu mai era nicio grevă pe 20 decembrie 2021”.

Rodrigo Maxim: Probabil toate dosarele se vor încheia cu NUP

miting la Guvern greva generală la CFR Călători proteste sindicale la CFRLa Legea privind Statutul personalului feroviar s-a referit și Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), în declarația pe care a dat-o Club Feroviar.

„Se știe foarte clar că ceferiștii așteaptă de 30 de ani o lege privind Statutul. Ea a fost aprobată de Parlamentul României, a fost o dată prorogată și toată lumea a promis că anul acesta, la 1 aprilie, va intra în vigoare. Apoi, pe 17 decembrie 2021, într-o vineri seara, s-a dat acea Ordonanță de Urgență pentru o nouă prorogare, care a și apărut rapid în Monitorul Oficial, sâmbătă, pe 18. Luni, oamenii și-au arătat nemulțumirea, a fost o mișcare spontană”, a explicat liderul sindical.

El și-a manifestat optimismul în legătură cu deznodământul acestor cercetări penale: că toate dosarele vor fi încheiate cu NUP (neînceperea urmăririi penale – n.red.), însă neapărat oamenii trebuie să-și ia avocați. Federația noastră va asigura asistență juridică, va plăti avocați”.

Dosare penale după greva CFR. Feroviarii au protestat împreună pentru prima oară după 16 ani

greva la CFR
FOTO Facebook Mihai Bobriuc

Protestul de la CFR a început luni dimineață, 20 decembrie 2021, în jurul orei 8,00, iar primii feroviari care au oprit lucrul au fost cei de pe raza Regionalei Iași și cei de la SCRL Brașov – reparatorii de locomotive, după cum a relatat la vremea respectivă Club Feroviar.

De fapt, protestul a fost unul previzibil, liderii sindicali sugerând că este posibil să se întâmple acest lucru imediat după ce în spațiul public au apărut informații legate de prorogarea aplicării Legii 195 privind Statutul personalului feroviar până la data de 1 ianuarie 2023. Aplicarea legii menționate mai fusese prorogată o dată, până la 1 aprilie 2022.

În scurt timp, s-au alăturat mișcării de protest ceferiștii din toată țara, fiind afectată circulația a peste 200 de trenuri de călători, care au înregistrat întârzieri de ore întregi la sosirea la destinație. Feroviarii au reluat lucrul în cursul serii, după negocierile care au avut loc la sediul Ministerului Transporturilor cu directorii societăților de cale ferată și cu ministrul Sorin Grindeanu.

Aceasta a fost prima acțiune grevistă la nivel național a salariaților din cadrul celor trei societăți și companii feroviare de stat – CNCF CFR SA, CFR Călători și CFR Marfă – după 16 ani. Ultima acțiune grevistă comună la calea ferată avusese loc în 2005, când ministrul Transporturilor era Gheorghe Dobre, culmea, de formație ceferist.

Acum, rămâne de văzut cum se vor încheia aceste dosare penale după greva CFR.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share