Slide Slide


PARTENERI:

DOVADĂ: Ușa căzută la Bărăbanț nu a fost primul incident de acest fel

By

Ușa căzută de la un tren CFR Călători zilele trecute, incident care din fericire nu a avut consecințe grave și care a fost pus în mod tendențios de CFR Călători pe spatele CFR SA nu a fost unul izolat.

Un document deținut de Club Feroviar, semnat de către conducerea companiei, instruiește personalul ce să facă pentru a evita astfel de situații, precum ușa căzută, și avertizează că „au apărut cazuri de defectare/cădere în parcurs a ușilor de acces în vagoane (…) ca urmare a circulației trenurilor cu ușile deschise”.

Instrucțiunea este semnată de Marcel Litră, director general adjunct al companiei, și este adresată directorilor celor opt regionale.

Conducerea centrală cere reinstruirea personalului de tren cu privire la obligativitatea cerificării închiderii ușilor imediat după plecarea trenului din stație (potrivit procedurilor europene ușile trebuie închise automat de la locomotivă; cât timp ar lua unui conductor de tren să verifice ușile la zece vagoane și cât de des ar trebui să facă asta?).

Înregistrarea video. Ușa căzută prilej de gâlceavă CFR SA – CFR Călători

Totodată, personalul reviziilor de vagoane trebuie să verifice funcționarea sistemului de blocare automată, precum și mecanismul electro-pneumatic de închidere-deschidere a ușilor de acces în vagoane și sigilarea mânerelor de deblocare. Ușile defecte trebuie încuiate cu cheia pătrată și etichetate.

Anchidin: Dovada că ușile căzute au fost un fapt ascuns

Rugat să comenteze, în calitate de fost director al CFR Călători, situația, Dumitru Anchidin a spus: „Prin acest document al CFR Călători avem dovada că ușile din trenurile aparținând operatorului național au început să cadă cu câteva săptămâni în urmă, iar acest lucru a fost ascuns.

În continuare se confirma faptul că actul managerial de la această companie a coborât la cel mai jos nivel, fiind vizibil ineficient. Măsura dispusă este una neprofesionistă și submediocră, iar asta o confirmă incidentul din data de 08.08.2023 din stația Barabant, unde la exact două săptămâni de la această așa-zisă măsură, mai cade o ușă care putea să provoace o nenorocire. Rezultă că avem o decizie managerială cu efect zero barat.

Măsura reală care lipsește și care ar fi putut preîntâmpina căderea ușii din stația Barabant era în primul rând stabilirea unei expertize tehnice care să identifice cauza care a produs căderea.

În mod cert, sistemul de prindere a acestor uși este uzat și necesită înlocuirea totală sau parțială cu piese noi ori reparate corespunzător.

Nu este admisibil că pentru astfel de situații cu impact major asupra siguranței circulației și a siguranței călătorilor să te limitezi doar la măsuri de verificare.

Identificând cauza reală, se puteau stabili concret intervențiile tehnice obligatorii pentru a preîntâmpină acest tip de incident foarte grav. Desigur că pentru o astfel de măsură este necesară finanțare în soluții tehnice, piese de schimb etc, dar de unde bani daca actualul manager îi „cheltuie” pe întâlnirile din mall Băneasa (referire la întâlnirea lui Traian Preoteasa cu Călin Mitică, despre care Club Feroviar a relatat aici – n.red.)?! Siguranță călătorilor nu este o prioritate pentru acesta.

Acest tip de incident are la bază și nerespectarea de către CFR Călători a unei norme europene care este obligatorie și prin care se stabilește că toate trenurile de transport călători trebuie să fie dotate cu sistem de blocare și deblocare a ușilor de către mecanicul de locomotivă. Trenul nu poate fi pus în mișcare până când nu se închid și se blochează toate ușile.

Aceasta măsură funcționează deja la vecinii noștri din Ungaria și asta pentru că managerii căilor ferate maghiare sunt preocupați de siguranță călătorilor și nu au timp de întâlniri prin mall-uri pentru tot felul de aranjamente în interes personal cu unii participanți la licitațiile companiei de călători, din bani publici”.

CFR Călători a cerut un studiu de piață

În luna iunie 2023, compania CFR Călători a demarat o consultare a pieței privind montarea pe locomotive a sistemelor ce permit închiderea automatizată a ușilor de către mecanici. Absența acestor sisteme a dus în decembrie la rezilierea contractului de interoperabilitate între MAV Start și CFR Călători, a informat anterior Club Feroviar.

Compania CFR Călători a publicat în site-ul de licitații publice o consultare a pieței privind montarea pe locomotive a unei instalații pentru transmiterea de date între locomotiva LE 3400 kW modernizată și garnitura de vagoane din trenurile de călători, prin intermediul cuplelor cu 18 poli și a nodului de bus de tren.

Cerinţe funcţionale la închiderea automatizată

  • instalația va fi compatibilă cu vagoanele de călători dotate cu sistem de deblocare selectivă și nod de bus de tren capabil să transmită datele solicitate către locomotivă, vagoane aparținând operatorului feroviar național SNTFC “CFR Călători” – S.A.;
  • locomotiva va fi dotată la ambele capete cu câte două prize cu 18 poli, tip IRS 50558, pentru a permite conectarea cu fişele de pe capetele vagoanelor de călători;
  • în caz de avarie (defectarea fişei cu 18 poli de la vagon sau a cuplei corespunzătoare de pe locomotivă), conectarea între cele două prize aflate pe aceeași parte a trenului, una de pe vagon şi una pe locomotivă, se va face cu utilizarea unui ansamblu fișă-cablu-fișă cu 18 poli, care face parte din inventarul locomotivei;
  • din postul de conducere activ al locomotivei se vor putea da comenzi de închidere centralizată a ușilor de acces în garnitură de vagoane;
  • sistemul trebuie să permită deblocarea selectivă a uşilor după oprirea trenului (stânga/dreapta);
  • sistemul trebuie să permită în orice moment mecanicului să verifice dacă toate uşile de acces în vagoanele garniturii de tren, sunt închise, verificându-se starea “buclei verzi”;
  • sistemul va semnaliza optic și acustic dacă o ușă de acces în vagon refuză închiderea, semnalizând starea buclei verzi şi vagonul/vagoanele cu defecte în confirmarea închiderii uşilor;
  • sistemul trebuie să permită ocolirea unei uşi de acces în vagon care refuză confirmarea închiderii, fiind restabilită posibilitatea de remorcare a trenului în condiţii speciale (uşa de vagon trebuie blocată de personalul însoţitor şi apoi bucla verde trebuie să poată fi închisă de la postul de conducere activ al locomotivei, conform protocolului de avarie);
  • sistemul trebuie să permită darea de comenzi de aprindere/stingere iluminat vagoane, utilizând cuplele tip IRS 50558 cu 18 poli, din ambele posturi de conducere;
  • sistemul trebuie să permită înregistrarea evenimentelor cu marcă de timp menţionate, provenite de la vagoanele de călători din compunerea trenului;
  • sistemul nu va permite punerea în regim de tracţiune a locomotivei decât după confirmarea închiderii tuturor ușilor de acces în vagoane.

 

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share