Site logo
2 decembrie 2022

Compania Electrificare CFR a cumpărat energie electrică cu livrare pe anul viitor de la o firmă de intermediere care l-a rândul ei a cumpărat energia de la compania de stat, Hidroelectrica. La firma de intermediere care a vândut energia către Electrificare CFR unul dintre acționari este Horațiu (Honorius) Prigoană, fiul lui Silviu Prigoană, fondatorul Rosal.

Electrificare CFR SA a cumpărat energie de tracțiune de la firma Energy Distribution Solutions (EDS), firmă ce îl are printre acționari pe Horațiu Prigoană (foto), fiul lui Silviu Prigoană, potrivit Europa Liberă.

Honorius Prigoană a avut la un moment dat veleități de politician

Printre clienții traderului de energie EDS se numără și societăți publice. Altfel spus, Energy Distribution Solutions cumpără energie de la stat (Hidroelectrica) și apoi o vinde tot la stat, la societăți controlate de ministere și autorități publice.

În 21 ianuarie 2022, Energy Distribution Solutions a vândut energie la Electrificare CFR, spune Europa Liberă. Trei dintre pachetele de energie cumpărate de la Hidrolectrica cu 270 de lei/MWh au ajuns la Electrificare CFR, societatea deținută de Ministerul Transporturilor prin intermediul Companiei Naționale de Căi Ferate Române (CFR SA).

Cumpărată cu 270 lei, revândută CFR-ului cu 840 lei

Doar că prețul energiei achiziționate cu 270 de lei de la Hidroelectrica a fost acum de 840 de lei pe MWh, cu livrare între 1 iulie 2022 și 30 iunie 2023, așa cum reiese din datele oferite de CFR.

Acționarii Energy Distribution Solutions sunt Alexandru Costin Mirea și Sorina Liana Mirea. Cei doi sunt copiii lui Costin Marian Mirea, conform datelor consultate de Europa Liberă. Costin Marian Mirea este fostul director regional pe Olt al societății de stat Hidroconstrucția, societatea care a construit majoritatea lucrărilor hidro care produc acum energie pentru Hidroelectrica.

Stabilit în Râmnicu Vâlcea, Costin Marian Mirea este un influent personaj din județul Vâlcea. În urmă cu un deceniu, presa vâlceană descoperea că proaspăta firmă a copiilor săi vindea energie tocmai la Hidroconstrucția, societate condusă de tatăl lor.

Costin Marian Mirea și cei doi copii ai săi au făcut parte în ultimul deceniu din acționariatul a peste zece SRL-uri care au avut obiecte de activitate diverse: de la energie până la turism.

Sorina Liana Mirea s-a stabilit de câțiva ani în București, în timp ce fratele său – Alexandru Costin Mirea – a rămas în Râmnicu Vâlcea. Înainte să intre în afaceri cu energie, aceasta s-a implicat în activități financiare, de investiții și control.

Ea este asociată și cu Horațiu Prigoană, fiul lui Silviu Prigoană, unul dintre cei care au înființat Rosal SA, compania de colectare de deșeurilor. Sorina Liana Mirea și Horațiu Prigoană sunt asociați în firma Personal Lease & Credit SRL.

Sorina Liana Mirea a fost văzută de presa mondenă în preajma omului de afaceri Bogdan Enoiu, și el un investitor în domeniul energetic, prin compania Hermes Energy. De altfel, conform datelor obținute de la OPCOM de Europa Liberă, Hermes și Energy Distributions Solutions au încheiat contracte prin care ultima compania achiziționa energie de la societatea unde acționar este și Enoiu.

Hidoelectrica a scos la vânzare energie și în 2021. Livrarea urma să se realizeze în tot anul 2023. Compania a lansat pe piața contractelor bilaterale-licitație extinsă patru pachete mici, de câte 5 MW fiecare, de energie în bandă la prețul de 590 de lei/MWh.

Compania de stat a vândut toate pachetele la prețuri apropiate de pragul de 800 de lei/MWh – între 795 și 820 de lei/MWh. Cumpărătorul a fost și de această dată Energy Distributions Solutions, care a oferit din start prețuri cu peste 200 de lei/MWh peste cele solicitate de Hidroelectrica, pentru a se asigura că își adjudecă pachetele.

Mai trebuie precizat că la aceste licitații din 2021 au depus oferte 14 societăți, atât de la furnizori mari, ca E.On sau Electrica, cât și de la consumatori mari, ca Alro și Liberty Galați (fostul Sidex). Totuși, nimeni nu a oferit cât EDS, care și-a adjudecat pachetele.

Hidroelectrica a scos la vânzare în 2021 un singur pachet de 5 MW orar, bandă, cu livrare în perioada 1 ianuarie-31 ianuarie 2023, în total 43.800 MWh, care nu a fost adjudecat de Energy Solutions Distrbution. Contractul a ajuns, încă de la începutul anului 2021, la Nova Power and Gas, un furnizor de energie electrică din Cluj cu capital autohton, prețul de închidere fiind de 275.13 lei/MWh.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share