Slide


PARTENERI:

Emil Boc trage pe linie moartă trenul metropolitan Cluj: ”Ne gândim cum să facem”

By

În vreme ce proiectul metroului avansează, trenul metropolitan Cluj este tras pe linie moartă de primarul Emil Boc, din cauza costurilor care au explodat.

”Ca să fie implementat proiectul, trebuie un nou fir de la Gara Cluj-Napoca la Apahida, altfel trenurile ar circula o dată la o oră și jumătate. Trenul metropolitan trebuie corelat cu culoarul de nord. Nu vrem să renunțăm nici la culoar, nici la trenul metropolitan, așa că acum avem totul pe masă și ne gândim cum să facem”, a spus primarul Clujului, Emil Boc, la prima conferință de presă din ultimele 12 luni, citat de Ziua de Cluj.

Acest fir suplimentar de cale ferată trebuie plătit de Primăria Cluj-Napoca, așa că proiectul a fost amânat.

Costul pentru trenul metropolitan Cluj a ajuns la 280 milioane de euro

Studiul de fezabilitate pentru proiectul trenului metropolitan trebuia prezentat în decembrie 2022.

Trenul metropolitan dintre Nădășelu și Bonțida ar urma să aibă 23 de stații pe o distanță de 43 km. Două dintre acestea trebuie construite de la zero, și anume cea de lângă Tetarom și cea de lângă aeroport.

Trenul ar circula la intervale de 30 de minute, la ore de vârf, preconizându-se că ar scădea durata de călătorie între Nădășelu și Bonțida cu 10-25 de minute, respectiv cu 15-30 minute între Bonțida și Cluj-Napoca, se prevede în planul de mobilitate urbană Cluj-Napoca. Trenul metropolitan ar parcurge ruta Nădășelu-Bonțida în 70 de minute.

Vor fi construite parcări park&ride acolo unde spațiul o permite pentru ca, de exemplu, persoanele care sosesc de mai departe, pe autostradă, să-și poată lăsa mașina la ieșirea de la Nădășelu. Strategia prevede și achiziția unor trenuri care vor putea circula și pe linii neelectrificate: garnituri cu acumulatori sau garnituri hibride, diesel și electrice.

Costul total al trenului metropolitan a fost estimat inițial la 75 milioane de euro, iar anul trecut cifra a crescut la 200 de milioane. Planul de mobilitate urbană, însă, estimează valoarea acestuia la 280 milioane de euro.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share