Site logo
19 septembrie 2022

Ani de zile, cumpărarea de bilete online la CFR Călători a fost posibilă doar pentru trenurile Interregio și Regio Expres, adică cele cu regim de rezervare a locurilor. Din acest an, serviciul a fost extins, putând fi achiziționate bilete prin internet, inclusiv la unele trenuri Regio. Însă nu la toate. Club Feroviar vă informează în exclusivitate de când vor fi puse la vânzare online bilete pentru toate garniturile operatorului feroviar de stat.

Luna septembrie 2022 a fost una atipică pentru structura anului școlar, fapt ce s-a răsfrânt și asupra transportului feroviar. Școala a început mai devreme de cât de obicei, pe 5 septembrie, iar trenurile directe pe relația București-Mangalia au circulat până pe 11 septembrie. Cu alte cuvinte, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, l-a cam lăsat în offside pe cel al Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Trenurile Soarelui au circulat și după începerea anului școlar

Cu toate acestea, sezonul estival a continuat până acum câteva zile, iar românii care nu au copii de școală au continuat să vină și să plece pe/de pe litoral.

Numai că, a cum spuneam, trenurile directe spre stațiunile din sudul litoralului au fost scoase din circulație. Pe cale de consecință, pentru a pleca de la Mangalia, de exemplu, la București sau spre alte orașe din țară trebuia să iei întâi un tren Regio până la Constanța, de unde să-ți continui călătoria cu o garnitură Interregio. În paranteză, trebuie menționat faptul că unii operatori privați, cum ar fi Transferoviar Călători sau Regio Călători, și-au prelungit programul de trenuri directe și după data de 11 septembrie.

Pe litoral, cătorii au fost trimiși la casele de bilete

bilete online la CFR CălătoriRevenind la operatorul feroviar de stat, călătorii au avut surpriza să constate că nu-și pot cumpăra online bilet de la Mangalia, Netptun, Costinești, Eforie Sud sau Eforie Nord până la București.

Una dintre cele mai solicitate legături a fost cea a trenului Regio 8394 cu cel Interregio 1682. Numai că la această combinație de trenuri nu se putea cumpăra bilet online. Motivul? La R8394 nu era activată pe site opțiunea de cumpărare, a că singura opțiune era să te duci la casa de bilete de la Mangalia și să-ți cumperi bilet. Un stres în plus atât pentru călători, cât și pentru casiere.

Poți cumpăra online bilete doar la o treime dintre trenurile Regio și Regio Expres

Pornind de la această situație punctuală, Club Feroviar a vrut să afle cum stau lucrurile la nivel național și când se vor putea cumpăra bilete online la CFR Călători, la toate trenurile aflate în circulație. Altă paranteză: serviciul este disponibil de ani buni la toate trenurile operatorilor privați.

Să revenim la operatorul național. Pentru planul de mers de tren 2021/2022, CFR Călători are incluse în obligația de serviciu public 908 trenuri din categoria Regio și 120 de trenuri din categoria Regio Expres, se arată într-un răspuns trimis de Societatea Națională de Transport Feroviar de Cători CFR Cători SA la solicitarea în acest sens făcută de Club Feroviar.

În prezent, cumpărarea online a biletelor este disponibilă pentru peste 350 de trenuri Regio și Regio Expres, cuprinzând toate trenurile Regio și Regio Express care au regim de rezervare obligatoriu sau facultativ, precum și unele trenuri fără regim de rezervare, a precizat operatorul feroviar de stat. când calculul, rezultă în momentul de față se pot achiziționa bilete online doar la aproximativ 35% din trenurile Regio și Regio Expres.

Promisiuni pentru ianuarie 2023

I-am mai întrebat pe oficialii SNTFC CFR Cători de ce nu se pot cumpăra bilete online la toate trenurile Regio de pe relația Constanța-Mangalia și retur, având în vedere că este o rută turistică?

„În perioada sezonului estival, a fost disponibilă cumpărarea online a biletelor la toate trenurile pe ruta Constanța-Mangalia. Începând cu data de 1 octombrie 2022, numărul trenurilor Regio fără regim de rezervare disponibile pentru cumpărarea biletelor online va crește. Din estimările actuale, vor fi incluse și toate trenurile care circulă pe ruta Constanța-Mangalia”, a precizat societatea.

În ceea ce privește disponibilitatea serviciului la toate trenurile operatorului feroviar de stat, veștile sunt optimiste: „Estimăm că cel târziu în luna ianuarie 2023 toate trenurile CFR Călători vor fi disponibile pentru cumpărarea online a biletelor”. Rămâne de văzut dacă această promisiune va fi și respectată.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share