De duminică, 1 august, intră în vigoare noul sistem de tarifare integrat pentru transportul public din București. Club Feroviar vă prezintă în exclusivitate cum se va face validarea la STB și Metrorex a noilor titluri de călătorie și cum veți putea ști cât timp v-a mai rămas până la expirarea acestora.
Adrian Bărbulescu
Pe 13 iulie, Ministerul Transporturilor și Primăria Capitalei anunțau integrarea sistemului de tarifare pentru transportul în comun din București, atât cel de suprafață, cât și cel de subteran.
În cazul STB, tariful pentru o călătorie crește de la 1,3 lei la 3 lei (sau 10 bilete pot fi achiziționate cu 25 lei). În cazul metroului, tariful pentru o călătorie crește de la 2,5 lei la 3 lei. Noutatea constă în faptul că nu se mai tarifează o călătorie individuală, între două stații cu același mijloc de transport, ci deplasarea într-un interval de 90 sau 120 de minute.
Pentru că în spațiul public sunt multe incertitudini cu privire la modul în care se va face validarea titlurilor de călătorie și cum va putea fi urmărită pe traseu valabilitatea acestora, Club Feroviar a luat legătura cu oficialii STB, care au explicat punct cu punct situația. Iată titlurile de transport:
- Noile titluri de călătorie sunt călătoria metropolitană, care permite deplasarea cu toate mijloacele de transport ale STB, fie ele urbane sau care fac legătura cu județul Ilfov, și călătoria integrată STB-Metrorex.
- Primul titlu de transport costă 3 lei, iar al doilea 5 lei.
- Mai sunt disponibile abonamente pentru 24 de ore, 7 zile, o lună, 6 luni și un an.
- Un abonament de 24 de ore va costa 8 lei, iar abonamentul comun STB/ Metrorex pentru 24 de ore va fi 14 lei. Prețurile pentru abonamente vor fi de 80 de lei pe lună, separat pentru fiecare dintre rețele (140 de lei în comun STB/ Metrorex), 400 de lei pentru 6 luni (700 de lei în comun STB/ Metrorex), respectiv 700 de lei pentru un an (1.200 de lei în comun STB/ Metrorex).
Cum se va face concret validarea la STB
În continuare, vă prezentăm cum se va face validarea în mijloacele de transport și cum știm dacă a expirat sau nu timpul:
- Validarea se face în momentul urcării în primul mijloc de transport, moment în care de pe portofelul electronic se vor reține 3 lei. Și cei cu abonamente trebuie să valideze.
- Validarea inițială este valabilă timp de 90 de minute.
- Consultarea timpului rămas se poate face apropiind cardul de validator, atât în primul, cât și în următoarele mijloace de transport pe care le vom utiliza. Dacă nu a expirat timpul, va apărea mesajul ”Transfer”, ceea ce înseamnă că ne putem continua călătoria.
- Consultarea cardului în intervalul de 90 de minute nu înseamnă că vi se vor reține alți 3 lei.
- După expirarea celor 90 de minute, este necesară o nouă validare de 3 lei, chiar dacă ne aflăm într-un autobuz, troleibuz sau tramvai care nu au ajuns la destinația dorită de noi.
Validarea pentru călătoria combinată STB-Metrorex
De duminică sunt posibile și călătorii combinate STB-Metrorex. Iată ce trebuie să știți:
- Călătoria integrată, așa cum este ea denumită, costă 5 lei.
- Durata călătoriei integrate este de 120 de minute.
- Validarea se face prima oară ori la Metrorex, ori într-un mijloc de transport de suprafață.
- Expirarea timpului se poate consulta la fel ca în cazul utilizării doar a STB.
- Dacă timpul a expirat, nu trebuie să ieșiți din metrou, pentru că Metrorex nu are controlori.
Implementarea și verificarea sistemului au fost făcute de STB
Implementarea noului sistem de taxare și verificarea lui înainte de punerea în funcțiune, la 1 august, au fost făcute de specialiștii Societății de Transport București.
Aceasta pentru că sistemul este al STB, cel implementat de UTI și care funcționează de mai bine de zece ani la transportul de suprafață. În ultimele zile, specialiștii STB au făcut verificări peste verificări, pentru a se asigura că totul va decurge conform planului, începând de duminică.
Ministerul Transporturilor „a uitat” de transportul feroviar periurban
De la 1 august nu vor mai exista diferențe de tarif între transportul urban și cel periurban, către și dinspre localitățile din județul Ilfov. În momentul de față, o călătorie urbană costă 1,3 lei, iar una preorășenească 1,5 lei.
Ceea ce a uitat însă Ministerul Transporturilor a fost să alinieze la acest tarif și CFR Călători, și pe ceilalți operatori feroviari care fac transport în județul Ilfov. De exemplu, o călătorie cu STB până la Mogoșoaia (PO Parc Mogoșoaia) sau Otopeni (Patinoar PO – ”gara lui Țiriac”) va costa 3 lei, iar cu trenul 4 lei. Sunt doar două exemple, căci mai sunt rute de navetiști în județul Ilfov.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail