Federația Națională a Sindicatelor din Transporturi Elcatel cere Guvernului să aprobe bugetul CFR SA pe 2020 și să ia măsuri pentru sprijinirea societăților feroviare în contextul pandemiei de coronavirus.
”După mai bine de 30 de zile de la primul caz de infectare în România cu virusul COVID – 19 și 20 de zile de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial infectarea cu acest virus, drept pandemie, sistemul feroviar funcționează din inerție, cu planuri de luptă pe hârtie, fără acoperire financiară. Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor nu a anunțat până la această dată nici măcar o măsură de susținere a societăților feroviare sau pentru protecția sănătății și a locurilor de muncă ale salariaților feroviari”, se arată într-un comunicat dat publicității marți de organizația sindicală.
Sindicaliștii atrag atenția asupra faptului că nici la această dată bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2020 al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR S.A. nu este aprobat, astfel încât compania poate face cheltuieli lunare în limita a maximum 1/12 din valoarea bugetului anului 2019.
Reducerea numărului de trenuri afectează veniturile gestionarului de infrastructură
Atât CFR Călători, cât și ceilalți operatori feroviari au luat măsura reducerii numărului de trenuri de călători, ceea ce conduce la o diminuare neprevăzută a veniturilor gestionarului de infrastructură, dar și la o aglomerare a trenurilor de navetă rămase în circulație, crescând astfel riscul de infectare a călătorilor și a lucrătorilor feroviari. Angajații CFR SA sunt expuși permanent riscului de infectare atât din cauza specificului activității, cât și din cauza lipsei mijloacelor de protecție care ar fi trebuit să fie asigurate de către angajator. ”La această dată singurele materiale asigurate sunt dezinfectanți pentru grupuri sanitare, clor și săpun, iar în cazuri rare prosoape de hârtie, gel antibacterian și câteva perechi de mănuși (pe care unii salariați le spală și le refolosesc, în lipsa altor mijloace)”, se mai arată în comunicat.
Sindicaliștii cer intervenția fermă a Guvernului
Federația Elcatel atrage atenția asupra faptului că societățile feroviare nu vor putea supraviețui nici crizei generate de virusul COVID-19, nici crizei economice care probabil va urma, fără intervenția fermă a Guvernului României și a Ministerului Transporturilor.
”Solicităm intervenția fermă a Guvernului României și a Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor pentru asigurarea funcționării sistemului feroviar și protecția stării de sănătate a lucrătorilor prin:
- alocarea fondurilor necesare achiziției materialelor pentru protecția sănătății lucrătorilor;
- adoptarea unor măsuri pentru asigurarea circuitului financiar între societățile feroviare (inclusiv prin transferul la timp al subvențiilor), astfel încât să nu se mai înregistreze noi datorii ale operatorilor de transport feroviar către gestionarul de infrastructură (CNCF CFR SA) și filialele sale;
- aprobarea în regim de urgență a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2020 al CNCF CFR SA;
suplimentarea numărului de vagoane ale trenurilor de navetă sau chiar suplimentarea trenurilor de navetă pentru a asigura o distanță de siguranță între călători (printre care se numără și lucrătorii feroviari) în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19.
Bugetul CFR SA pe 2020 nu a intrat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern
Guvernul a aprobat, în ședința de luni seara, bugetul Metrorex pe 2020, rectificat, însă nu și al CFR SA, care nici măcar nu a figurat pe ordinea de zi.
Palatul Victoria a anunțat luni seara că a fost adoptată Hotărârea de Guvern ”privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2020 al Societăţii de Transport cu Metroul Bucureşti Metrorex S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor”.
În aceeași ședință au mai fost aprobate bugetele pe 2020 ale altor două entități aflate în subordinea MTIC: Societatea Națională de Radiocomunicații S.A., Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și Compania Națională Poşta Română.
Nu a fost însă aprobat, nici de această dată, bugetul Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA. Deși figura pe ordinea de zi a ședinței de joia trecută, Guvernul nu a adoptat bugetul CFR SA pe 2020, așa că în fiecare lună compania poate cheltui 1/12 din valoarea bugetului pe anul trecut.
Acum, proiectul nu a figurat nici măcar pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de luni.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail