Site logo
27 iulie 2021

Federația Europeană a Lucrătorilor din Transporturi (ETF) a sărit marți în apărarea președintelui Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou, Ion Rădoi, în conflictul pe care acesta îl are cu ministrul Cătălin Drulă.

Federația Europeană a Lucrătorilor din Transporturi

USLM şi Ion Rădoi sunt sub o presiune gravă în România şi suntem foarte îngrijoraţi de felul în care sindicatele sunt obligate să funcţioneze aici, a declarat marţi la București, într-o conferinţă de presă, Frank Moreels (foto), preşedintele ETF, citat de Agerpres.

”Federaţia noastră reprezintă peste cinci milioane de lucrători din transporturi din întreaga Europă. Avem 200 de sindicate membre şi suntem reprezentaţi de aceste sindicate în 40 de ţări europene. Suntem un sindicat foarte reprezentativ în domeniul transporturilor în Europa şi în lume. Suntem astăzi în România, pentru că în ETF nouă ne pasă unii de alţii, iar USLM este unul dinte afiliaţii noştri din România. Ştim că USLM şi preşedintele sindicatului sunt sub o presiune gravă în România. Am venit într-o misiune de informare pentru a avea contacte cu sindicatele din transporturi pentru a vedea care este situaţia din România şi am constatat că cineva din familia noastră este sub o presiune foarte puternică şi suntem aici pentru a ajuta. Preşedintele USLM este un membru important al ETF, pentru că este unul dintre membrii Comitetului Executiv al organizaţiei şi foarte respectat. Suntem foarte îngrijoraţi de felul în care sindicatele sunt obligate să funcţioneze aici, în România. Ieri (luni, 26 iulie 2021, n.r.) am avut o întâlnire cu peste zece sindicate din transporturi active în România, unele membre ale ETF, altele nu sunt încă membre ETF, dar sperăm să devină în curând. Din discuţii am aflat multe lucruri”, a spus Moreels.

Federația Europeană a Lucrătorilor din Transporturi reclamă lipsa de dialog din partea lui Cătălin Drulă

În viziunea preşedintelui ETF, USLM a încercat întotdeauna să se organizeze şi să aibă un dialog social cu ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, precum şi cu managementul Metrorex, dar “s-au confruntat cu o lipsă totală a dialogului social şi cu un refuz de a discuta cu sindicatele despre problema restructurării”.

“Legat de afiliatul nostru USLM, ştim că de la începutul anului acesta s-a confruntat cu restructurări importante la metroul din Bucureşti, cu un impact puternic asupra angajaţilor. Ştim că USLM a încercat întotdeauna să se organizeze şi să aibă un dialog social cu ministrul Transporturilor şi cu managementul Metrorex. S-au confruntat cu o lipsă totală a dialogului social şi cu un refuz de a discuta cu sindicatele despre problema restructurării. Acest lucru a escaladat într-o intimidare a membrilor USLM, a lucrătorilor de la metrou care au participat la o acţiune spontană şi asupra conducerii sindicatului şi sindicatului în sine. Am văzut nişte încercări ale Metrorex şi ale Guvernului de a anula Contractul Colectiv de Muncă. A existat o evacuare forţată a sediului şi este o investigare a preşedintelui Ion Rădoi. Totodată, am constatat că sunt şi alte sindicate din România care au avut acelaşi tip de probleme. Dorim să subliniem că drepturile sindicale sunt drepturi ale omului. Ce se întâmplă aici cu afiliaţii din România, în special cu USLM, este o chestiune foarte gravă şi de drepturi de bază”, a menţionat Frank Moreels.

Oficialul ETF a anunţat lansarea unui apel către Guvernul României şi către conducerea Metrorex “să schimbe abordarea, modul de lucru cu USLM şi alte sindicate, să termine cu războiul împotriva lucrătorilor şi sindicatelor şi să aleagă dialogul social. (A.B.)

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share