Slide Slide


PARTENERI:

Firma unui partener de afaceri cu ex-ministrul Vlădescu va monta sisteme anti-coliziune la Iași

By
Toate autobuzele și tramvaiele din municipiul Iași vor avea sisteme anti-coliziune inteligente, acestea urmând să fie cumpărate de la firma „Xceza SRL”, deținută de un partener de afaceri cu fostul ministru de Finanțe, Sebastian Vlădescu și cu fiul acestuia.
Proiectul a fost anunțat luni de către primarul Iașiului Mihai Chirica pe pagina sa de Facebook.
„Am semnat contractul de furnizare de sisteme de avertizare și asistență anti-coliziune pentru 140 de autobuze. Sistemele vor fi livrate de Xceza SRL București pentru o sumă de 5.168.800 lei fără TVA (6.150.872 lei cu TVA)”. Ori, o firmă cu astfel de nume nu există, fiind vorba de Xsceza SRL din București. Primarul Iașiului nu a informat și cine va monta aceste sisteme pe mijloacele de transport sau dacă  contractul va include și montajul.
Finanțarea este asigurată în cadrul unui contract cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C10 – Fondul Local.
„Prin aceeași sursă de finanțare, dar prin intermediul a patru contracte prin PNRR, vom achiziționa sisteme anti-coliziune și pentru 150 de tramvaie. Licitația organizată în acest scop are o prevedere bugetară de 18.460.125 lei fără TVA, iar până la termenul limită, săptămâna trecută, a atras o singură ofertă, depusă de concernul german Bosch”, spune primarul.
Suma totală obținută prin PNRR pentru dotarea cu sisteme anti-coliziune digitalizate a 140 de autobuze și 150 de tramvaie este de 28.118.462,40 lei, cu TVA (5,69 milioane de euro).
Scopul sistemului anti-coliziune pentru autobuze și tramvaie este de a avertiza conducătorii înaintea producerii unor coliziuni în trafic, reușind astfel să reducă semnificativ rata accidentelor, susține edilul Iașiului.
În mijloacele de transport vor fi instalate elemente de detecţie externe (camere video sau alt tip de echipament inteligent), controlate de „Inteligenţă Artificială”, care vor scana în timp real participanţii la trafic (alte autovehicule, motociclişti, biciclişti și pietoni). Astfel, sistemul va elimina o problemă în exploatarea mijloacelor de transport public, în sensul că va fi posibilă evitarea accidentării pietonilor și bicicliștilor care ajung în zona unghiurilor moarte. În cazul detectării unui pericol iminent de coliziune, sistemul emite alerte vizuale și sonore pentru a ajuta conducătorii autobuzelor și tramvaielor să evite accidentul.
„Această investiție vine în completarea programului de modernizare a transportului public ieșean, pe care l-am susținut în cea mai mare parte cu fonduri europene. Tot prin intermediul PNRR vom achiziționa 18 tramvaie cu lungimea de 22 de metri, 25 de autobuze electrice de 10 metri, iar prin Programul Operațional Regional (POR) avem 32 de tramvaie PESA și Bozankaya, 20 de autobuze electrice Solaris de 12 metri și 24 de autobuze BMC de 10 metri. Astfel, grație fondurilor europene, prin POR și PNRR, Municipiul Iași va beneficia de 119 de mijloace de transport electrice (50 de tramvaie și 69 de autobuze), în valoare totală de aproximativ 744 de milioane de lei, respectiv circa 150 de milioane de euro”, spune Chirica.

Sisteme fără omologare în România

În articolul intitulat Sisteme neomologate AFER, prezentate de comis voiajori la Primării, ultima găselniță la licitații de tramvaie Club Feroviar a explicat că aceste sisteme anti-coliziune nu sunt nici autorizate de către AFER nici testate oficial în România.Sunt două lucruri grave. Primul este acela că după informațiile noastre un astfel de sistem nu este omologat de către AFER pentru montare pe tramvaie. Al doilea lucru grav este faptul că cerințele autorităților contractante la mai mnulte licitații curente seamană ca două picături de apă cu caracteristicile produsului vândut de firma germană Bosch, ceea ce sugerează un abuz de piață. Astfel, sistemul anticoliziune cerut de Primăria Iași a conținut aceleași trei componente cu cel vândut de firma germană, şi anume un radar electromagnetic, un senzor optic și o unitate de procesare a informațiilor.

Or, una este să experimentezi acest sistem pe un tramvai parte a unui protocol semnat cu o companie locală de transport, alta e ca o administrație locală să ceară montarea pe tramvaie a sistemului neomologat AFER, netestat în viața de zi cu zi pe termen lung și obiect al unui monopol deținut de un singur producător.

A cui e firma Xsceza București

Firma are ca unic acționar și administrator pe Gabriel Gheorghe Oprea care, după cum afirmă publicația Ziua de Constanța, este și acționar la Mărul de Aur SRL (pe lângă alte multe firme). În Mărul de Aur se mai găsesc ca acționari Sebastian Alexandru Vlădescu, fiul ministrului dar și cu însuți fostul ministru Vlădescu după cum sugerează site-ul România Curată într-un articol de presă disponibil aici.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share