Slide


PARTENERI:

Forin Cîțu anunță prima rectificare bugetară pe 2020. Nu se taie bani de la investiții

By
rectificare bugetară pe 2020 șomaj tehnic la AFERrectificare bugetară pe 2020 șomaj tehnic la AFER

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat miercuri după amiază prima rectificare bugetară pe 2020, în contextul pandemiei de coronavirus. El a precizat că nu se taie niciun ban de la investiții.

rectificare bugetară pe 2020 șomaj tehnic la AFER
FOTO Guvernul României

”Sunt bani de investiții. Nu a fost tăiat niciun ban de la niciun minister pentru investiții. Investițiile continuă. Șantierle continuă în România. Este singura modalitate de a ne reveni după această criză”, a spus ministrul Finanțelor, în declarația susținută la Palatul Victoria.

În consecință, șantierele de modernizare a infrastructurii feroviară nu se vor închide, ci chiar vor continua în ritm alert.

Deficitul bugetar estimat este de 6,7% din PIB, iar Comisia Națională de Prognoză estimează pentru 2020 o contracție de -1,9% din PIB. Astfel, deficitul crește de la 40,5 miliarde de lei, la 72,5 miliarde de lei.

Prima rectificare bugetară pe 2020. Venituri în scădere

”Din economia internă estimăm că vom încasa mai puțin cu 23,2 miliarde de lei. După discuțiile cu Comisia Europeană, estimăm că vom primi 3,8 miliarde de lei. Înseamnă că pe sold veniturile scad cu 19,4 miliarde de lei. Estimăm încasări mai mici de la impozitul pe profit cu 2,2 miliarde de lei. De la impozitul pe venit o scădere cu 1,5 miliarde de lei, TVA -5,5 miliarde de lei, accize -2,6 miliarde lei, CAS -8,3 miliarde de lei”, a spus ministrul.

Potrivit oficialului, cheltuielile cresc cu 12,5 miliarde de lei. La cheltuieli de personal se înregistrează un plus de 576 milioane de lei, iar aici e inclusă plata stimulentului de risc de 2.500 lei brut pe lună pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar implicat direct în lupta cu pandemia de coronavirus.

De asemenea, cresc cheltuielile cu asistența socială cu 6,9 miliarde de lei. Cheltuielile la fondul de rezervă se majorează cu 3 miliarde de lei. ”Până la următoarea rectificare, în cazul în care avem nevoie de resurse pentru șomaj tehnic suplimentar, sănătate, autorități locale putem să luăm acești bani, să nu mai facem o rectificare bugetară”, a mai spus Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor nu a precizat de la ce ministere se vor face tăieri de fonduri.

 

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share