Site logo
3 mai 2023

Pasagerii Trenului Prezidențial, care a plecat miercuri după amiază din București în direcția Constanța, au avut parte de două ”paravane” feroviare pentru a nu vedea mizeria din Gara de Nord. Trenul special a plecat la ora 15,00 de la linia 13. La linia 12 a fost garat un tren ultramodern Alstom al CNCF CFR SA, iar la linia 14 a fost tras trenul IRN Dacia, care a plecat la ora 14,50 spre Viena.




Pasagerii Trenului Prezidențial

Concentrare mare a forțelor de ordine în principala poartă feroviară a României. Polițiști de la Transporturi, jandarmi, agenți de la Serviciul de Protecție și Pază (SPP) și angajați ai unei firme private de securitate s-au asigurat că nimeni nu-i deranjează pe oficialii Comisiei Europene sosiți să plece cu Trenul Prezidențial. Și nici pe oficialii români, chit că aceștia din urmă sunt mai obișnuiți cu mizeria din România, căci ei conduc țara.

CITEȘTE și EXCLUSIV. Trenul prezidențial, pus în circulație. Ce traseu va avea și pe cine va duce

Accesul pe peronul de la liniile 12-13 a fost restricționat pentru muritorii de rând, fiind istalată inclusiv o bandă de plastic pentru a se transmite clar mesajul ”pe aici nu se trece”. Angajații feroviari de rând ridicau banda pentru a trece pe sub ea, în vreme ce pentru oficialitățile de rang înalt bodyguarzii o înlăturau, pentru a o lega apoi la loc.



Oficialii CE – în blugi și adidași, cei români – la costum

În marea lor parte, oficialii și funcționarii de la Comisia Europeană erau îmbrăcați lejer, cu blugi și adidași, în vreme ce responsabilii români erau toți scrobiți, la costum și cravată. Inclusiv mecanicul instructor și mecanicul aflați în locomotiva Phoenix 003 aflată la tracțiunea garniturii erau la sacou, cămașă și cravată. Până la urmă, puține sunt ocaziile din carieră când ai posibilitatea de a conduce Trenul Prezidențial.

Excepție de la această regulă a făcut doar directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, care era în ținută sport. El însă era la muncă și se asigura că totul merge conform planului stabilit anterior. Nici nu a plecat cu trenul special în care s-au îmbarcat secretarul de stat responsabil cu coordonarea sectorului feroviar, Ionuț Săvoiu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), Ștefan Roșeanu (tot cu rang de secretar de stat), directorul Direcției Proiecte Strategice din Ministerul Transporturilor, Robert Dobre, sau directorul general adjunct al CNCF CFR SA responsabil cu proiectele cu finanțare externă, Monica Mihăileanu.

Pasagerii Trenului Prezidențial au fost feriți de priveliștea dezolantă din Gara de Nord

Pe peron a a fost trasă o dubă a unei firme de catering, pentru a alimenta cu cele trebuincioase drumului vagonul restaurant aflat în comunerea Trenului Prezidențial. Tot pe peron erau prezenți, la datorie, angajații feroviari implicați în desfășurarea evenimentului, care i-au întâmpinat și îndrumat pe pasagerii sosiți de la Salonul Oficial al Gării de Nord.

Unii dintre aceștia au vizitat și trenul ultramodern produs de Alstom și aflat în proprietatea CNCF CFR SA, garat, cum spuneam, la linia alăturată. Cei care se urcaseră deja în tren puteau vedea, pe partea cealaltă, cele cinci vagoane din compunerea trenului Interregio 346 Dacia, care se pregătea să plece spre Viena. Deci niciun risc ca înalții responsabili ai CE să vadă vreo garnitură mai prăpădită prin Gara de Nord.

De la opulență la obișnuință

Pasagerii Trenului PrezidențialImediat după ce trenul special a plecat spre Fetești, la linia la care fusese garat acesta a fost tras un automotor DH2 al Transferoviar Călători, fabricat în anii 70 ai secolului trecut, care urma să plece ca Interregio în direcția Galați, via Buzău. Dar deja oficialii europeni erau departe pentru a-l mai putea vedea.

După alte câteva minute bune, și trenul cu dublă tracțiune (diesel și electrică) Alstom Coradia al CNCF CFR SA a eliberat linia 12 a Gării de Nord. Trenul IRN Dacia plecase deja spre Viena cu zece minute înainte de Trenul Prezidențial. Apoi, Gara de Nord a revenit la furnicarul obișnuit, la oamenii cu trollere sau papornițe, după posibilități, și la obișnuita mizerie.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share