Site logo
4 ianuarie 2023

Trenul metropolitan București ar trebui să devină operațional din acest an, pe primele tronsoane. Pe unele dintre acestea deja se circulă, chiar dacă garniturile nu au titulatura de ”tren metropolitan”. Pe tronsonul București Nord-București Băneasa-București Obor vom asista și la o reducere substanțială a duratei călătoriei, în urma unei investiții a Regionalei București a CFR SA. Cât privește ruta Gara de Nord-Gara Băneasa, aici sunt mai multe trenuri ca niciodată, însă tarifele sunt prohibitive pentru o călătorie urbană. Reporterul Club Feroviar a mers cu trenul pe ruta Gara de Nord-Gara Obor și vă prezintă imagini și informații de la fața locului. Cât de curând, vom analiza și ruta București Nord-Scroviștea.

Primele tronsoane ale trenului metropolitan București, al cărui proiect a fost lansat de primarul general Nicușor Dan și este derulat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI) ar trebui să fie Gara de Nord-Gara de Vest, Gara de Nord-Gara Băneasa-Gara Obor, Gara Obor-Gara Băneasa-Gara de Vest și Gara de Nord-Scroviștea. La finele anului trecut, Iosif Szentes, coordonatorul proiectului din cadrul TPBI, spunea că primele trenuri, pe rutele București Nord-Scroviștea și București Nord-București Obor, ar urma să circule la finalul lui 2023, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Trenul metropolitan București. 13 perechi circulă zilnic pe ruta București Nord-București Băneasa

Trenul metropolitan BucureștiAm vrut să vedem cum se circulă acum pe aceste două rute. Azi vă prezentăm traseul Gara de Nord-Gara Obor, pe care în momentul de față circulă zilnic o singură pereche de trenuri. De fapt, este o trasă tehnică, pentru a duce în Gara Obor (unde revizia de vagoane a fost desființată acum mai bine de zece ani) vagoanele pentru trenurile Regio care pleacă spre Fetești.

Ei bine, o secțiune din acest tronson ar putea fi operațională începând de mâine, dacă se rezolvă aspectele birocratice, mai exact cele referitoare la tarifare. Este vorba de secțiunea Gara de Nord-Gara Băneasa, cu o lungime de 7 km, care este parcursă de trenuri în nu mai mult de nouă minute. Un record de rapiditate urbană în București, mai ales în zona de nord, care este sufocată de traficul rutier.

De pe 11 decembrie 2022, de când a intrat în vigoare noul Mers al Trenurilor, pe această rută circulă nu mai puțin de 13 perechi de trenuri pe zi – 10 operate de CFR Călători, două de Transferoviar Călători și una de Regio Călători. Ele sunt și distribuite relativ uniform pe durata zilei, asigurând nu doar transportul la orele de vârf – dimineața și după amiaza – ci și în intervalele din mezul zilei. Niciodată până acum nu au fost atât de multe trenuri care să facă legătura între cele două gări bucureștene.

Bilete scumpe, chiar și pentru corporatiștii din Băneasa

Trenul metropolitan BucureștiZona Băneasa este una foarte aglomerată, în care se află multe clădiri de birouri și unde deocamdată nu există nicio stație de metrou. Până se va da în funcțiune primul tronson din Magistrala 6, 1 Mai-Tokyo (Băneasa Shopping City) va mai trece multă apă pe Dâmbovița, iar problemele de mobilitate se vor agrava.

Atunci de ce nu folosim noi, bucureștenii, alternativa transportului feroviar pentru a ajunge în această parte a orașului? Am putea veni din orice colț al Bucureștiului cu metroul, Magistrala 1, până la Gara de Nord, de unde să luăm în continuare trenul până la Gara Băneasa. Mai ales că, așa cum am arătat mai sus, acum nimeni nu se mai poate plânge că nu are suficiente trenuri la dispoziție, iar transportul pe calea ferată este mult mai predictibil decât cel cu autobuzul, de exemplu, care depinde de condițiile de trafic.

Răspunsul este unul cât se poate de simplu: prețul călătoriei. Opt dintre cele 13 perechi de trenuri care circulă pe această rută sunt Interregio, iar tariful pentru o călătorie este de 14,5 lei. Enorm. Nici la cele Regio tariful nu este atractiv pentru transportul urban pe o distanță de doar 7 km: 6,5 lei călătoria, pentru că este inclusă automat în el și rezervarea locului (un leu), care evident nu are ce căuta în cazul unui serviciu de transport urban.

Tarife disproporționate: 6,5 sau 14,5 lei pentru 7 km și 5 lei pentru 20 km

Spre comparație, biletul la trenul Gara de Nord-Aeroport Henri Coandă (20 km, nu 7 km) costă doar cinci lei.

Însă această rută a fost clasificată ca tren suburban, cu tarif unic pentru ambii operatori – CFR Călători și Transferoviar Călători. Aceeași soluție ar putea fi aplicată și în ceea ce privește Gara de Nord-Gara Băneasa, la un tarif mai mic, de exemplu trei lei, cât costă o călătorie cu STB sau Metrorex. Cu un pic de promovare, în aceste condiții ar mai fi corporatiști care să lase mașinile acasă pentru a se duce la serviciu cu trenul, mai ales că lângă Gara Băneasa se află un mare complex de clădiri de birouri, așa cum se poate vedea și din filmarea alăturată.

Mai ieftin este și biletul de tren (R 8093) pe ruta București Nord-București Obor, pe o distanță de 24 km: doar 5,25, cumpărat de la automatul din gara de Nord, cu câteva minute înainte de plecarea garniturii.

Trenul metropolitan București, alternativă viabilă pentru zona Pipera-Petricani

Ne continuăm călătoria și trenul trece în viteză pe la trecerile la nivel cu calea ferată de la Petricani și Andronache.

Aici, autoritățile promit de ani buni că se vor construi puncte de oprire pentru trenuri, lucru care nu s-a întâmplat nici acum. Investiția nu ar fi una exorbitantă, având în vedere că ar trebui construite doar câte două peroane, corespunzătoare fiecărui fir de circulație.

Beneficiile în materie de mobilitate urbană ar fi însă imense, dacă ținem seama da faptul că în zona Petricani, mai ales, sunt foarte multe clădiri de birouri, multe situate în Voluntari, după barieră. În zilele lucrătoare, stația de metrou Pipera de pe Magistrala 2 este suprasaturată, iar existența unei conexiuni alternative, cum ar fi cea feroviară, ar mai degreva transportul subteran. De exemplu, pentru a ajunge din Pipera la Gara de Nord trebuie să schimbi magistrala de metrou la Piața Victoriei. Cu trenul, această călătorie ar fi directă și ar dura doar puțin peste 15 minute, pentru că pe linia ferată din zonă se poate circula cu peste 100 km/oră. Și ar fi doar o singură oprire intermediară pe traseu, la Gara Băneasa, față de patru stații cu metroul, cu schimbare la Piața Victoriei, așa cum spuneam.

Un alt punct de oprire ar trebui să fie la bariera Andronache

La rândul ei, zona Andronache-Colentina este una dens populată, nu de clădiri de birouri, ci de case și blocuri de locuit.

Dacă și aici ar fi construite două peroane, mobilitatea urbană ar avea de câștigat. Pentru a ajunge la Gara de Nord din această zonă trebuie să iei mai întâi tramvaiul 21 (presupunând că circulă, nu ca acum, când a fost deviat pentru lucrările la Pasajul Doamna Ghica) șapte stații până la Obor și de aici metroul, încă trei stații.

Rebrusarea de la Pantelimon, timp și resurse irosite

Trenul metropolitan BucureștiTrenul R 8093 își continuă călătoria până la stația Pantelimon, unde trebuie să rebruseze (să schimbe locomotiva dintr-un capăt în celălalt al garniturii).

Această manevră, care durează 15 minute, este necesară pentru că racordul direct între Magistrala 800, sensul spre Constanța, și Gara Obor este inutilizabil de ani buni. Cu totul, se pierd mai bine de 20 de minute cu ocolul până la Pantelimon și rebrusarea.

Din primăvară, călătoria cu trenul metropolitan București se scurtează cu 20 de minute

Nefuncționalitatea racordului a fost semnalată la Conferința de Infrastructură Club Feroviar din primăvara trecută, de către Iosif Szentes, directorul Direcției Dezvoltare Transport Feroviar din cadrul TPBI. Punerea în funcțiune a racordului de ieșire din Gara Obor în M 800 spre stânga este imperios necesară în vederea introducerii trenurilor metropolitane în regiunea București-Ilfov, proiect în care este implicat fostul director general al CFR Călători.

Apoi, la finele lunii mai, Regionala București a CFR SA a lansat o licitație pentru repararea a patru loturi feroviare, printre care și ”Linia 301 S Racord București Obor-București Băneasa”, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. Contractul pentru repararea acestui lot a fost câștigat de Antrepriza de Construcții Căi Ferate, pentru suma de 1.186.323,29 lei, echivalentul a aproximativ 240.000 de euro, conform anunțului de atribuire din 17 octombrie 2022. Lucrarea are ca termen de realizare cinci luni de zile, perioadă care include și proiectarea, așa că în primăvară racordul ar trebui să fie funcțional, iar trenul să facă cel mult 30 de minute de la Gara de Nord la Gara Obor, față de 50 de minute în prezent.

Stația Pantelimon Sud de la Dragonul Roșu, ultima înainte de sosirea în Gara Obor

Revenind la călătoria noastră, ea continuă de la Pantelimon spre stația Pantelimon Sud din dreptul complexului comercial Dragonul Roșu, pe linie simplă electrificată.

După o scurtă staționare, trenul se îndreaptă spre Gara Obor, unde își termină traseul și va forma trenul Regio 8007, spre Fetești. Călătorii așteaptă deja în număr mare, la linia 1, să se urce în vagoane. Așteptăm ca în acest an să vedem aici trenul metropolitan București, așa cum a promis Iosif Szentes.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Cart

Coș

Share