Site logo
FOTO-VIDEO Connecting Europe Express, întâmpinat cu fanfară și șampanie la Brașov
18 septembrie 2021

După ce a intrat vineri pe teritoriul României și a înnoptat la linia 14 a Gării de Nord din București, trenul Connecting Europe Express a plecat sâmbătă dimineață spre centrul și vestul țării. La Brașov, prima oprire, primarul USR Allen Coliban a pregătit o primire demnă de parangheliile din ”zilele bune” ale PSD și PNL la un loc. Fanfară și șampanie pe peronul de la linia 1.

Garnitura, formată din vagoane ale căilor ferate italiene, elvețiene, franceze, austriece, germane și maghiare, s-a pus în mișcare din Gara de Nord din București la 7,51, cu un minut mai târziu față de ore stabilită. Oricum, și cu o zi înainte ajunsese la București tot cu un minut întârziere.



Connecting Europe Express

Connecting Europe Express

De remarcat faptul că cel mai spectaculos vagon din compunerea trenului aparține SBB-CFF (căile ferate elvețiene), el fiind dotat cu ferestre care oferă o priveliște panoramică.

Connecting Europe Express, viteze diferite în funcție de tronson

Trenul, tractat de cea mai modernă locomotivă a CFR Călători, ”Pheonix”, produsă de Softronic Craiova în 2010, a circulat până la Ploiești cu 140 km/oră, pentru ca apoi să reducă un pic viteza, la aproximativ 110 km/oră, până la Câmpina. De aici și până la Predeal, chit că este vorba tot de o linie modernizată, viteza a scăzut la aproximativ 70 km/oră, pe unele porțiuni, scurtem ce-i drept, ajungând și la 100 km/oră. Curbe strânse, declivitate mare, ce să-i faci.

De la Predeal până la Brașov, linia nu este modernizată, pantele sunt abrupte, iar curbele strânse, așa că viteza a scăzut pe undeva pe la 40 km/oră. A mai recuperat după Dîrste, în depresiunea Brașovului, unde viteza a crescut din nou peste 100 km/oră. Una peste alta, în Gara Brașov a ajuns la timp, spre satisfacția comisarului european pentru Transporturi, Adina Vălean, care se afla la bordul trenului.

Fanfară și șampanie pe peronul Gării Brașov






Pe peronul de la linia 1 al Gării Brașov – veselie mare. Trenul era așteptat de oficialități, în frunte cu primarul USR Allen Coliban, cu mese întinse, șampanie și orchestră. Numai grătarul sfârâind mai lipsea pentru ca tabloul unei paranghelii organizate în anii de dinaintea pandemiei de PSD sau PNL să fie complet. Alături de oficiali s-au îngrămădit și pasionați de fotografie feroviară, dar și mulți gură-cască, aflați în tranzit sau veniți special pentru eveniment.

Alții nu și-au abandonat tabieturile pentru a se îmbulzi printre oficiali și curioși. Un domn trecut de prima tinerețe își savura suta de tărie la terasa de pe peron, privind totuși cu interes la agitația din gară. A participat la eveniment, dar păstrând distanțarea socială.

Două locomotive, ”să fie bine, să nu fie rău”

Pe peron petrecerea a continuat, în sunete de fanfară și asezonată cu pancarte cu iz de patriotism local, dar care promovau și atașamentul față de valorile europene. În timp ce de la tribună se rosteau discursuri, locomotiva electrică ”Phoenix” a fost decuplată de la garnitura Connecting Europe Express, iar locul ei a fost luat de două locomotive diesel-electrice General Motors (GM), pentru că de aici traseul urma să continue pe Magistrala 200 până la Sibiu, pe linie simplă neelectrificată.

De ce două și nu una? Explicația oficială a fost că este nevoie de două pentru a asigura atât tracțiunea cât și curentul electric necesar funcționării instalațiilor din vagoane. Neoficial, a fost vorba lui Gheorghe Hagi: ”Să fie bine, să nu fie rău”. Adică dacă se defecta una dintre ele pe parcurs tracțiunea ar fi fost asigurată de cealaltă.

Adina Vălean s-a întors cu un tren obișnuit al CFR Călători

Locomotiva electrică a fost mutată la linia 3, la tracțiunea trenului IR 1634, care a plecat spre București cu călători obișnuiți dar și cu oficiali, în frunte cu Adina Vălean, soția fostului președinte al PNL Crin Antonescu. Vagoane modernizate, la standarde europene, însă trenul numai InterRegio nu a fost, având opriri inclusiv la Comarnic sau Florești Prahova.

Controlorii nu au îndrăznit să intre în vagonul 3 să verifice biletele, pentru că acolo se aflau ”șefii ăia mari”. Asta cu toate că Adina Vălean ar fi dorit să-și facă o poză cu controlorul, atunci când îi verifică biletul, pentru a o posta apoi pe Facebook și Twitter.

Controlorii au intrat în vagon abia după Ploiești Vest, stația în care a coborât comisarul european pentru Transporturi. Și odată cu plecarea Adinei Vălean din tren, în vagonul cu pricina s-a oprit și funcționarea instalșației de climatizare, fapt ce a ridicat destul de mult temperatura, făcându-i pe pasagerii rămași să asude. De remarcat însă că trenul a ajuns la timp în București Nord, la 13,51.

Connecting Europe Express ajunge la noapte la Arad

Revenind la Connecting Europe Express, el a plecat din Brașov către Sibiu, tractat de două locomotive diesel-electrice, așa cum am arătat mai sus. După ce va poposi pentru scurt timp la Oradea, garnitura urmează să ajungă la la Arad sâmbătă la ora 00.24.

Acolo este anunțată o nouă primire festivistă. Alături de reprezentanții Primăriei Arad, la eveniment și-au anunțat prezența și europarlamentarul Gheorghe Falcă, fost primar al Aradului, și președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, relatează Radio Reșița.

Cei aproximativ 40 de membri ai delegației vor fi așteptați de autoritățile locale arădene cu două mici expoziții de machete și vor avea parte de două concerte, unul organizat în colaborare cu Filarmonica Arad și celălalt în parteneriat cu Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”. Protocolul prevede ca cele două delegații să facă și un schimb de fanioane, după care oaspeții vor face un tur nocturn al orașului, într-un autocar pus la dispoziție de Compania de Transport Public Arad. Duminică, trenul va părăsi România pe la Curtici.

#ConnectingEurope Express este trenul care străbate Europa promovând importanța călătoriei cu trenul pentru un viitor sustenabil, în contextul în care  2021 este Anul European al Căilor Ferate. Traseul trenului este de peste 20.000 km, incluzând traversarea a 26 de țări și oprirea în peste 100 de localități.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share