Site logo
FOTO-VIDEO Cum avansează lucrările la calea ferată Brașov-Sighișoara
30 aprilie 2024

Asociația Pro Infrastructură (API) a postat o serie de fotografii și o filmare din care se poate observa cum avansează lucrările la calea ferată Brașov-Sighișoara, la modernizarea căreia lucrează Asocierea RailWorks.

lucrările la calea ferată Brașov-Sighișoara




Într-o postare pe pagina sa de Facebook, API amintește faptul că avansul fizic de doar 22% după trei ani și jumătate de contract este cauzat în principal de creșterea prețurilor față de data ofertării, 2017.

CNCF CFR SA și asocierea Railworks (Alstom, Arcada, Aktor, Euroconstruct Trading 98) au semnat pe 5 martie 2020 contractul de execuție pentru lucrările de modernizare a loturilor 1 și 3 din tronsonul de cale ferată Brașov-Sighișoara, respectiv Brașov-Apața și Cața-Sighișoara, cu o lungime de 86 de kilometri. Semnarea contractului a avut loc după soluționarea în justiție a contestațiilor, care a durat aproape patru ani (timp în care lucrarea ar fi putut fi deja finalizată).

Pe lotul 2, Apața-Cața, Asocierea Railworks a fost desemnată câștigătoare a licitației în luna decembrie 2019. Oferta câștigătoare a avut un preț de 2,72 miliarde lei, inferior celui propus de FCC – Astaldi, respectiv 2,84 miliarde lei și celui al turcilor de la Alsim Alarko, 2,85 miliarde lei. Contractul a fost semnat în 2020, după soluționarea contestațiilor.

În februarie 2024 Ministerul Transporturilor a reușit în sfârșit indexarea la anul 2022. Valoarea contractului pe Brașov-Apața și Cața-Sighișoara a crescut de la 3.004.638.375 lei la 3.172.075.624 lei (sume fără TVA).



Lucrările la calea ferată Brașov-Sighișoara: tunelul Ormeniș

”Tronsonul începe cu antreprenorul Arcada la ieșirea din stația Apața pe 4 fire. Două sunt pe traseul vechi pe la Augustin, iar celelalte se îndreaptă spre Racoș printr-un viaduct de 1,5 km (Ormeniș, min 3) urmat de un tunel cu dublă galerie de 7 km, cel mai lung din țară. Tunelul executat de Aktor aduce marele progres al șantierului: startul primului TBM (Tunnel Boring Machine) în 5 martie. La minutul 5 pe filmare se mai vede sa, restul fiind în deal. Între timp am aflat că a cu totul, săpătura este pe la 100 de metri, iar după ce va ajunge la 150 m va putea fi pornit și al doilea TBM. Este așteptată o creștere a vitezei odată ce se ajunge la rocă mai dură. Greu de zis când/dacă va putea fi atinsă viteza maximă de 15 metri pe zi. Așadar, cu 6 zile de lucru pe săptămână, durata minimă strict aferentă forării ar fi un an și jumătate”, se arată în postarea celor de la API.

CITEȘTE și FOTO. Modernizarea liniei ferate Brașov-Sighișoara prinde contur cu tunelul Ormeniș

Ei remarcă faptul că finanțarea europeană prin CEF expiră la sfârșitul lui 2024, deci este important să crească progresul în teren ca să fie absorbiți cât mai mulți bani. CFR SA are și varianta traseului vechi, prin Augustin-Racoș-Rupea, care rămâne cu linie dublă.

”Lotul continuă cu un pod peste Olt executat de Arcada (min 6), apoi Aktor va face noua stație Racoș cu intrare și ieșire pe 4 fire. Urmează tunelurile de 5 km spre Homorod (min 10:30) unde se asamblează cele două TBM-uri. (…) După minutul 12:30 drona se mută la Homorod, unde Aktor face lucrări incipiente de aliniere a celor două fire care vor ieși din tunel cu traseul actual care vine de la Rupea”, se mai arată în postarea API.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share