Site logo
12 august 2022

Lucrările la Pasajul Eroii Revoluției, care va face legătura între stația de metrou cu același nume și stațiile de tramvai din zona Cimitirului Bellu, au început în 2007, pe baza unui contract semnat cu un an înainte de primarul general de la acea vreme, Adriean Videanu. Succesorul său, Sorin Oprescu, le-a abandonat. Abia în primăvara acestui an ele au fost reluate de Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță. În total, sunt șapte primari (șase generali și unul de sector) care au ”moșit” acest proiect. Acum, se întrevede în sfârșit ”nașterea”.



Pasajul Eroii Revoluției

Pasajul Eroii Revoluției

Pasajul Eroii Revoluției

Pe șantierul din sudul Bucureștiului lucrează în prezent 16 muncitori, coordonați de un inginer al companiei Erbașu, antreprenorul care execută acest proiect de investiții derulat de Primăria Sectorului 4.

Până în momentul de față, s-a lucrat la finalizarea tunelului (început, așa cum spuneam, în urmă cu 15 ani) și la relocarea rețelelor edilitare (apă, canal, electricitate etc.), astfel încât, la începutul lunii septembrie, circulația rutieră să poată reveni la normal, fără restricțiile din prezent. În perioada următoare, lucrările vor continua la nivelul pasajului subteran (punerea în siguranță a pereților, montarea sistemului de iluminat și a camerelor de supraveghere, montarea lifturilor și a benzilor rulante etc.).



Pasajul va fi finalizat în primăvara lui 2023 și va face legătura cu stația de metrou și cele de tramvai

Lucrarea are termen de finalizare 12 luni de la începerea lucrărilor. Cum acestea au început în luna aprilie 2022, cel mai probabil în primăvara anului viitor pasajul va deveni funcțional. Stadiul fizic al lucrărilor de structură depășește deja 90%, după cum spune inginerul Ionuț Iordache de la Erbașu SA, iar în ansamblul lucrării stadiul este de aproximativ 40%. După reluarea circulației rutiere la suprafață în condiții normale, lucrările vor continua în subteran și la accesul de pe trotuarul de pe partea cu Cimitirul Bellu.

În total, pasajul va avea patru guri de acces: una chiar din stația de metrou Eroii Revoluției (la nivelul unde se află turnicheții), două pe zona mediană, unde vor fi mutate stațiile de tramvai de pe ambele sensuri de mers) și o alta spre cimitir.

Trecerile de pietoni din intersecție vor fi eliminate, iar traficul pietonal – mutat în subteran

Odată pus în funcțiune pasajul, întreaga zonă din cea mai aglomerată intersecție din Sectorul 4 al Capitalei va fi reconfigurată. Mai exact, toate trecerile de pietoni din intersecția Eroii Revoluției vor fi eliminate și mutate în subteran, respectiv în pasajul pietonal, astfel încât locuitorii Sectorului 4 să nu mai fie nevoiți să traverseze intersecția în condiții de risc, iar șoferii să poată circula în condiții de trafic fluent.

În prezent, călătorii trebuie să parcurgă sute de metri pentru a ajunge în stațiile de tramvai sau autobuz, precum și la stația de metrou, iar traficul intens face ca această intersecție să fie extrem de greu de traversat.

Pasajul va avea o lungime de 40 de metri, o lățime de 4,5 metri, trei căi de acces, trei escalatoare (scări rulante) și trei lifturi pentru persoanele cu dizabilități. Acestora li se adaugă un grup sanitar amplasat în subteran (la care se lucrează în momentul de față), două spații tehnice și o poartă de adăpost civil.

Pasajul Eroii Revoluției, început de Videanu, abandonat de Oprescu și continuat de Băluță

Pasajul Eroii RevoluțieiLucrarea din sudul Bucureștiului se află în planurile Primăriei Capitalei de mai bine de 15 ani. Ba chiar în 2006, pe vremea când primar general era Adriean Videanu (PDL) a fost semnat și un contract, în valoare de aproape 12 milioane de lei, cu asocierea Iridex Grup Construcții – Sopmet.

Lucrările au început un an mai târziu, însă în Terminalul Multimodal Pantelimon Modernizarea liniei de tramvai2008, când conducerea PMB a fost preluată de Sorin Oprescu (independent susținut de PSD și PNL, acum fugar în Grecia după ce a fost condamnat la închisoare), ele au fost sistate. Edilul a spus la vremea repectivă că, după rezilierea contractului, va fi organizată o nouă licitație. Lucru care nu s-a mai întâmplat nici în mandatele sale, nici în cele ale lui Ștefănel Dan Marin, Răzvan Sava (PMP, respectiv PNL, ambii interimari după arestarea lui Sorin Oprescu), Gabriela Firea (PSD) și Nicușor Dan (independent, susținut de PNL și USR).

Anul trecut, Consiliul General al Municipiului București a aprobat trecerea obiectivului în administrarea Primăriei Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță (PSD), care a reluat lucrările.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Cart

Coș

Share