Site logo
10 mai 2022
Asociația Pro Infrastructura estimează că cele două tuneluri de pe tronsonul CFR Apața-Cața al liniei Brașov – Sighișoara vor fi gata în 2028. API a prezentat zilele trecute fotografii și imagini video ale lucrărilor.

Cele mai dificile puncte în proiect sunt cele două tuneluri mari, de 5 km (Homorod) și 7 km (Ormeniș), apreciază API. ”(Tunelurile – n.red.) domină graficul de execuție, astfel încât ritmul în celelalte zone nu este atât de relevant pentru finalizarea întregii linii, putând afecta negativ călătorii timp de mulți ani”.
Contractele au fost semnate în 5 martie și 22 septembrie 2020 cu asocierea RailWorks condusă de Alstom, cu lucrările civile realizate de Aktor, Arcada și Euroconstruct, cu 4 ani de execuție și 5 de garanție.








Forajele încep la doi ani de la semnarea contractelor
Constructorii au acces la portalurile tunelurilor mari, deci nu mai există restanțe birocratice din partea CFR pe „drumul critic”. Primele două mașini de forat tunel (TBM) erau așteptate de anul trecut, dar termenul actual este iunie 2022, cu începerea forării în septembrie.
Momentul începerii forajelor la tunelul lung de 7 km (Ormeniș) și viteza de forare ne vor da o estimare destul de bună a finalizării proiectului. O estimare plauzibilă este de trei ani pentru foraj și doi ani pentru suprastructură, ceea ce ne duce deja în 2028.
API spune că nu trebuie neglijată complexitatea tunelurilor mai mici (Mureni, Archița 2) sau „viaductele de la Mureni, Archița și Ormeniș, toate vizibile pe filmarea noastră”.
Ar trebuie începute lucrări la tunelul Archița 1, precum și o reconfigurare a traseului în ambele capete ale tunelului Beia. „Suntem îngrijorați de viaductul Măieruș (lung de aproape 2 km, cu dublă traversare a Oltului)”, spun membrii asociației. Potrivit lor, reproiectarea cerută de acordul de mediu nu este încă gata, fiind vorba de un sit NATURA 2000, cu permisiunea de a lucra doar câteva luni pe an, moment în care mobilizarea trebuie să fie exemplară, ceea ce nu am văzut de foarte mult timp la compania Aktor.


Cifre cheie ale proiectului

Proiectul propune o reducere cu 18 kilometri a lungimii secţiunii Braşov – Sighişoara, în prezent de 130,27 km, la 112,63 km.

Subsecţiunea 2. Apaţa cap Y – Cap X Caţa (km 208+488 – km 252+500) –> lungime 43,95 km După reabilitare: Subsecţiunea 2. Apaţa cap Y – Cap X Caţa (km 208+090 – km 236+290) –> lungime 28,20 km.

  • Detalii tehnice: Proiectul de reabilitare a secțiunii 2. Apața – Cața include: ✓ Modernizarea a 28,2 km linie de cale ferată din care 6,11 km vor fi reabilitaţi, 9,626 km line nou construită şi 12,464 km linie în tunele ✓ 3 staţii reabilitate (Racoş, Mateiaş, Ormeniş) ✓ 2 pasaje superioare ✓ 7 poduri ✓ 10 podețe ✓ 3 viaducte ✓ 4 tuneluri nou construite (cale simplă) la Ormeniș (dublă galerie 6,9 km) și Homorod (dublă galerie 5,2 km) ✓ Instalații de centralizare electronică, introducerea sistemului de management al traficului ERTMS, instalații de energoalimentare


Stadiul proiectului pe tronsonul CFR Apața-Cața

Execuţie lucrări şi implementare ERTMS

  • Contract semnat în 22.09.2020
  • Valoare contract lucrări: 2.723.081.259,87 lei fără TVA.
  • Contractant: „Asocierea RailWorks”, dintre Aktor Technical Societe Anonyme (lider al asocierii), Alstom Transport SA și Arcada Company SA
  • Durata de implementare: 108 luni (48 de luni execuţie + 60 de luni perioadă de garanţie)
  • Stadiu: urmează ordinul de începere lucrări ➢ Consultanță în managementul execuției și pentru verificarea execuției lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferentă proiectului ➢ Contract semnat în 06.10.2020
  • Valoare contract servicii: 20.899.050 lei fără TVA
  • Consultant: Asocierea S.C. TPF INGINERIE S.R.L. (lider al Asocierii) – S.C. I.S.P.C.F. S.A. – S.C. BAICONS IMPEX S.R.L.
  • Durata de implementare: 111 luni de la data emiterii ordinului de începere a serviciilor
  • Ordin de începere servicii: 16.10.2020
  • Stadiu: contract servicii în derulare

Proiectul își propune îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie feroviară de-a lungul Coridorului Rin – Dunăre, prin reabilitarea liniei de cale ferată de la Brașov la Sighişoara, respectiv pe Subsecţiunea Apaţa – Caţa, crescând viteza de circulaţie, atât pentru trenurile de călători, cât şi pentru cele de marfă, mărind siguranţa transportului şi protejarea mediului, precum şi pentru asigurarea interoperabilității în conformitate cu standardele europene.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share