Site logo
FOTO-VIDEO Lângă București s-a deschis cea mai nouă stație feroviară din România
25 octombrie 2021

La doar 20 km de București s-a deschis luni cea mai nouă stație feroviară din România. Și cea mai modernă: are europeroane, două scări rulante și un lift, toate funcționale. În PO Otopeni Nord (fostul PO Aeroport) de pe Magistrala 700 au oprit deja primele trenuri.

Locuitorii cartierului Ferme din Otopeni, vreo 2.000 la număr, din 15.000, cât numără întregul oraș din nordul Bucureștiului, unde se află și principala poartă aeriană a țării, au acum la dispoziție o modalitate mult mai rapidă și mai confortabilă de a ajunge în Capitală, în afară de mașina personală sau autobuzul.

Primele trenuri au oprit în cea mai nouă stație feroviară


Recepționată luna trecută, în noua stație au oprit luni primele trenuri operate de CFR Călători pe ruta București Nord-Urziceni și retur. Club Feroviar a vrut să vadă cum funcționează, încă din prima zi, noua legătură feroviară, așa că ne-am deplasat cu trenul Regio 7035 către PO Otopeni Nord.

Materialul rulant, automotor Siemens Desiro (Săgeata Albastră) în bună stare, minus cele câteva geamuri crăpate de la pietrele aruncate de unul sau altul pe marginea căii ferate. Grad de încărcare destul de modest, dar nici ora de plecare – 14,39 – nu era una chiar de navetă.



Fără bilet și fără măști în tren, dar cu sticla de tărie

În tren unii purtau mască, alții nu. Unul dintre cei care nu purtau avea ochii un pic sclipitori, pesemne de la sticla de brandy de proastă calitate din care mai lua din când în când câte o dușcă. La sosirea controlorului se constată că nu aveau nici bilete, așa că începe ”negocierea”. Angajatul feroviar nu se dă bătut și în cele din urmă îi pune să scoată suficienți bani din buzunar pentru a acoperi contravaloarea a două bilete, pe care le taie din carnet. Le atrage atenția să-și pună și măștile. Pentru câteva minute se conformează, însă cel cu privirea jucăușă nu rezistă mult: sticla nu era goală încă. Oricum, numai de protecție nu era masca respectivă – culoarea arăta clar că a fost unica folosită de chefliu încă de la izbucnirea pandemiei în România.

Primii călători au folosit deja cea mai nouă stație feroviară

După 33 de minute de la plecarea din Gara de Nord și după opriri la haltele Carpați, Pajura, Depoul București Triaj, PO Parc Mogoșoaia și stația Mogoșoaia, trenul intră în PO Otopeni Nord. Nu mai coboară nimeni în afară de noi, însă agentul de pază aflat pe peron ne taie entuziasmul – nu am fost primii călători în stație. ”Au mai fost vreo cinci dimineață, la trenul de ora 7, iar mai pe după-amiază au fost chiar mai mulți”, spune el.

În clădirea stației, o surpriză plăcută: funcționau ambele scări rulante, și pentru coborâre, și pentru urcare, dar și liftul. Totul curat lună, atât pe peron, cât și în stație. Deh, e abia prima zi și obiectivul e păzit de un bodyguard, așa cum spuneam.



Transport combinat: tren plus autobuz. Opțional și șaorma

În exterior, parcarea este frumos amenajată, iar în nici un minut ajungi în DN1, unde este și o stație de autobuz, chiar lângă Shaormeria Băneasa. În paranteză fie spus, șaormeria plătește chirie către Regionala București a CNCF CFR SA încă de anul trecut, când s-a descoperit în acte că terenul e al CFR, nu al Primăriei Otopeni.

Călătorii au deci la dispoziție transport combinat tren-autobuz, bașca șaorma, dacă li se face foame.

Puține trenuri pentru o cadență decentă

Chiar de lângă stația feroviară începe cartierul Ferme din Otopeni, care ar putea constitui un ”bazin de captare” a clienților pentru transportul feroviar. Asta dacă vor fi și trenuri mai multe, căci deocamdată sunt doar șapte cu totul care opresc aici. De la 1 noiembrie, alte patru trenuri, care circulă în relația București Nord-Slobozia Veche, vor opri aici. Tot puține vor fi pentru a asigura o cadență cât de cât decentă pentru navetă sau pentru otopenarii care au treabă la București.

Deocamdată însă, mai multe trenuri nu au, din punct de vedere tehnic, cum să fie introduse, din moment ce tronsonul Pajura-Mogoșoaia este cu linie simplă și suprasaturat, din cauza trenurilor care circulă pe relația București Nord-Aeroport Henri Coandă Otopeni. Abia recent, Regionala București a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA a făcut primul pas spre dublarea parțială a tronsonului Pajura-Mogoșoaia, așa cum a scris Club Feroviar.

Otopeniul are trei stații feroviare funcționale

reduceri la Miniprix Otopeni transport gratuit la Euro 2020 trenurile de aeroport primele trenuri la Patinoar POUna peste alta, Otopeniul are acum trei stații feroviare funcționale. Prima este cea de la Aeroportul Henri Coandă, pe care primele trenuri cu călători au circulat pe 13 decembrie 2020.

A doua este Patinoar PO, situată pe viaduct, lângă Patinoar Arena, patinoarul lui Ion Țiriac, motiv pentru care mai este cunoscută și ca ”gara lui Țiriac”. Ea a fost inaugurată pe 1 iunie 2021.

A treia stație este cea inaugurată luni – PO Otopeni Nord. Nu mai punem la socoteală fosta Gară Otopeni, situată pe centura feroviară a Bucureștiului, aflată acum în ruină, nemaifiind utilizată de decenii.

Ce trenuri opresc/vor opri la PO Otopeni Nord

La PO Otopeni Nord opresc, începând de luni, următoarele trenuri (șapte la număr): R 7032, R 7036, R 7038, R 7031, R 7033, R 7035 și R 7037, care circulă în relația București – Urziceni și retur.

De la 1 noiembrie lor li se vor adăuga alte patru trenuri, operate tot de CFR Călători: R 8122, R 8124, R 8121 și R 8123, care circulă în relația București Nord – Slobozia Veche, și retur.

Noua construcție feroviară PO Otopeni Nord face parte din proiectul Dublarea liniei de cale ferată Mogoşoaia – Baloteşti, finalizat și finanțat de la bugetul de stat, cu o valoare contractuală de 50,5 milioane de lei. Lucrările au fost executate de Porr Construct.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share