Site logo
31 ianuarie 2023

Peronul de la linia 14 a Gării de Nord din București a fost marți după amiază alb-vișiniu. Zeci de oficialități, suporteri rapidiști și sportivi s-au strâns pentru a vedea Locomotiva Rapid 100, EA 763 a CFR Călători, în primul său drum din anul centenar al clubului de suflet al ceferiștilor.

Locomotiva Rapid 100Trenul IR 1882 a sosit în București Nord, de la Constanța, la ora 13,59, tractat de EA 613 a CFR Călători. La linia 14 se strânseseră deja câteva zeci de persoane, în așteptarea marelui eveniment.

Locomotiva cu care a sosit a fost decuplată, iar apoi din Depoul București Călători a intrat în sunet de sirene locomotiva EA 763, colantată cu însemnele Clubului Sportiv Rapid, organizatorul evenimentului. Ea a fost cuplată la garnitură, care urma să plece la ora 14,30 ca IR 1587.

De altfel, la megafoanele Gării de Nord a fost anunțată plecarea garniturii, dar nu cu mesajul standard, înregistrat, ci cu unul special: ”Trenul Interregio 1587 Rapid Centenar pe relația București-Constanța va pleca de la linia 14. Locomotiva este special pregătită pentru Centenarul Clubului Rapid. Vă dorim călătorie plăcută!”.

Locomotiva Rapid 100, condusă de tânărul mecanic Ștefan Ionescu

Locomotiva Rapid 100

Cel care a condus trenul de la București Nord la malul mării este tânărul mecanic de locomotivă Ștefan Ionescu, rapidist convins. ”Mă încearcă un sentiment foarte frumos în aceste momente. Calea ferată are legătură cu rapidul și Rapidul are legătură cu calea ferată. Mă bucur că pot să merg azi la Constanța cu rapidista noastră. La dus voi merge cu 150 km/oră, iar la întoarcere cu 160 km/oră. Sper să am ocazia să pot duce o echipă de la Clubul Rapid prin țară, sau suporterii. Eu aș merge la toate meciurile lor, dar nu pot de fiecare dată, din cauza serviciului. Dar atunci când sunt liber sunt în tribune”, a declarat el presei, vizibil emoționat.

Garnitura tractată de Locomotiva Rapid 100 a ajuns la destinația finală, stația CF Constanța, fără niciun minut de întârziere, la ora 16,53.

Bogdan Vasiliu vrea să meargă cu trenul Rapid Centenar

Întrebat de Club Feroviar dacă în mod uzual călătorește cu trenul, președintele Clubului Sportiv Rapid, din coordonarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Bogdan Vasiliu, a mărturisit că nu.

Însă el a făcut o promisiune: ”Nu merg de obicei cu trenul, dar cu această locomotivă voi face sigur o deplasare cu una dintre echipele noastre, fie la Constanța, fie la Brașov, fie la Craiova”. El a refuzat să dezvăluie următoarele evenimente care vor marca Anul Centenar Rapid, spunând că preferă să fie surpriză, așa cum a fost cea de azi.

Daniel Niculae vrea ”un Rapid puternic și sănătos” în Anul Centenar

Deși evenimentul a fost organizat de Clubul Sportiv Rapid, din subordinea Ministerului Transporturilor, la linia 14 din Gara de Nord a fost și președintele Fotbal Club Rapid, Daniel Niculae.

El a fost invitat de organizatori, alături de alți foști și actuali sportivi ai clubului, pentru a marca împreună Anul Centenar. Iar rapidistul a intrat rapid, ca să spunem așa, în atmosfera evenimentului, neratând ocazia de a se urca în locomotivă.

”Sperăm ca la împlinirea a 100 de ani de existență a Rapidului să ne putem bucura suporterii. Vrem să construim împreună un Rapid puternic și sănătos”, a spus președintele FC Rapid.

Traian Preoteasa, prezent la eveniment ”pe persoană fizică”

Pe peronul de la linia 14 a Gării de Nord a fost prezent și directorul general al Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA, Traian Preoteasa.

El a refuzat însă să răspundă la întrebările puse de reporterul Club Feroviar, spunând că nu este acolo în calitate oficială. Cu alte cuvinte, era ”pe persoană fizică”, vorba fostului primar de la Sectorul 5 Marian Vanghelie. Șeful operatorului feroviar de stat s-a mulțumit să admire locomotiva de la distanță, împreună cu câțiva apropiați, fără a intra în ”bătaia” camerelor de luat vederi și a aparatelor de fotografiat.

Ministrul Sorin Grindeanu a ignorat evenimentul

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, nu a participat la evenimentul din Gara de Nord, primul menit să marcheze Anul Centenar Rapid.

Vicepremierul s-a dovedit de când a fost instalat în cabinetul de la etajul 1 al Palatului CFR mai degrabă un ministru al Drumurilor, decât al Transporturilor. La instalarea sa în funcția de ministru, l-am întrebat când a mers ultima oară cu trenul și a răspuns că în anul 2002, promițând însă că va face curând o deplasare feroviară. Acest lucru nu s-a întâmplat însă până acum și riscă să fie unul dintre puținii miniștri ai Transporturilor care nu au mers cu trenul în mandat, având în vedere că mai sunt doar câteva luni până la rotativa din luna mai, când locul său va fi luat de un membru al PNL.

Cel mai înalt funcționar al ministerului prezent la eveniment a fost Robert Dobre, directorul Direcției Proiecte Strategice – Direcția Generală Investiții. De altfel, el este și un rapidist convins.

CITEȘTE și CFR Călători a pierdut procesul cu Club Feroviar, încă din faza preliminară

Clubul Rapid, înființat în urmă cu 100 de ani la Atelierele CFR Grivița

Locomotiva Rapid 100

Clubul Rapid a fost înfiinţat la 25 iunie 1923, când lucrătorii de la Atelierele Griviţa au pus bazele Asociaţiei Culturale şi Sportive CFR, după cum a mai scris Club Feroviar.

La fotbal, formaţia alb-vişinie are în palmares trei titluri de campioană a României (1967, 1999, 2003), 13 Cupe ale României, patru Supercupe ale României, o Cupă a Ligii, două Cupe Balcanice, o Cupă a Europei Centrale, un Campionat European Feroviar. Alte performanţe notabile sunt finala Cupei Europei Centrale (1940), sferturile de finală ale Cupei Cupelor (1973) şi Cupa UEFA (2006).

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share