Omul de afaceri Nicolae Dumitru, supranumit Niro, s-a lăsat amăgit să construiască pe banii lui o stație CF la Dragonul Roșu, complexul comercial de la marginea Bucureștiului. Spera astfel să atragă mai mulți clienți pentru magazinele sale și, de asemenea, să asigure o variantă de transport civilizată pentru angajați. Numai că, odată finalizată investiția, în urmă cu aproape un an, CFR Călători a introdus pe aici doar o pereche de trenuri pe zi. Dincolo de beneficiile pentru complexul comercial, ruta feroviară București Nord-București Băneasa-București Obor ar putea fi de un real ajutor și pentru corporatiștii din zona de nord a Bucureștiului, unde traficul este dat peste cap de lucrările la Magistrala 6 de metrou.
Nu doar compania Metrorex este vinovată pentru restrângerea mobilității locuitorilor și angajaților din nordul Bucureștiului, odată cu începerea lucrărilor la Magistrala 6 de metrou.
Sigur, și compania de transport subteran putea să introducă mai multe trenuri pe Magistrala 4, Gara de Nord 2-Străulești. Însă și celelalte entități feroviare din subordinea Ministerului Transporturilor au la îndemână soluții simple, pe care tot tărăgănează să le aplice.
Prima stație CF la Dragonul Roșu, construită acum 15 ani
Dar până să ajungem în nordul Capitalei, ne vom duce mai întâi în est, la complexul comercial Dragonul Roșu.
În primăvara acestui an, am publicat un articol, pe baza datelor furnizate de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, în care arătam că foarte puține primării și firme au construit peroane sau stații feroviare, deși legea le permite. Dădeam atunci și exemplele pozitive, printre care și Niro Investment SA, societatea care administrează complexul comercial, care a construit nu unul, ci două puncte de oprire pentru trenuri.
Primul dintre ele este P.O. Pantelimon Sud, pe linia 801 B București Obor-Pantelimon, construit în urmă cu aproximativ 15 ani, unde opresc toate trenurile Regio ale CFR Călători care circulă pe relația București Obor-Fetești și retur. O investiție utilă, pentru că traficul feroviar este însemnat.
P.O. Pantelimon Vest, construit pentru două trenuri pe zi
Nu același lucru se poate spune însă despre a doua stație CF la Dragonul Roșu, P.O. Pantelimon Vest, construită de aceeași firmă (proprietara complexului comercial menționat) pe linia 301 S Racordare București Obor-București Băneasa, între R3-R5 Pantelimon.
Racordul feroviar, care fusese abandonat de mai bine de un deceniu, a fost refăcut anul trecut de Antrepriza de Construcții Căi Ferate (ACCF). Numai că, deși linia este funcțională din 3 august 2023 și există și un peron, CFR Călători pune în circulație zilnic doar o pereche de trenuri Regio, care și ele de multe ori întârzie.
Am călătorit recent cu trenul de după-amiază, București Nord-București Obor (R 8093), iar la stația Pantelimon Vest s-au urcat câteva zeci de călători. Deci ruta feroviară ar fi atractivă dacă ar fi introduse mai multe trenuri, printr-un program cadențat și la ore potrivite pentru navetă.
Din Băneasa la Gara de Nord în doar nouă minute
Dar ce legătură are Dragonul Roșu din estul Bucureștiului cu corporatiștii din Băneasa, din nord? Are.
Regionala București a CNCF CFR SA și-a făcut treaba și a refăcut linia ferată de pe racordul respectiv, așa că trenurile de la Gara de Nord la Gara Obor nu mai trebuie să se ducă până în stația Pantelimon, unde să rebruseze (să schimbe locomotiva dintr-un capăt în altul al trenului), operațiune care dura 15 minute.
ACCF și-a făcut treaba și a terminat lucrarea la timp și în parametrii ceruți. Niro Investment și-a făcut și ea treaba și a construit peronul de la Pantelimon Vest. Una peste alta, acum călătoria de la București Nord la București Obor durează doar 29 de minute.
De la București Băneasa corporatiștii din zona de nord ar putea ajunge, pe aceeași rută, în doar nouă minute, la Gara de Nord, de unde au legătură cu Magistrala 1 de metrou.
Ce-i drept, pe această rută circulă 13 perechi de trenuri pe zi, iar de sâmbătă își poți cumpăra bilet de tren metropolitan, care costă 6 lei. Numai că majoritatea trenurilor menționate sunt de lung parcurs, deci au întârzieri, mai ales în această perioadă caniculară, așa că nu te prea poți baza pe ele. Plus că cele mai multe vor dispărea la finalul sezonului estival, fiind vorba de garnituri care circulă spre/dinspre litoral.
Din Băneasa la Obor în 20 de minute
Investiția de la Dragonul Roșu ar putea însă să-i ajute și pe corporatiștii care locuiesc în estul orașului. Ei ar putea lua trenul de la Gara Băneasa pentru Gara Obor, iar călătoria nu ar dura decât 20 de minute, timp greu de ”scos” cu orice alt mijloc de transport, nici măcar cu mașina personală sau cu Uber. Biletul este tot 6 lei, însă, așa cum spuneam, nu sunt decât două trenuri pe zi, unul dus, altul întors, și la ore nepotrivite pentru navetă.
Înțelegem că CFR Călători nu are automotoare pentru a asigura acest serviciu cu mai multe curse pe zi și că introducerea mai multor trenuri clasice nu ar genera venituri. În România activează însă și cinci operatori privați de transport feroviar de călători, care au automotoare, iar unii dintre ei ar fi dispuși să opereze ruta.
Iar problemele de mobilitate din nordul Bucureștiului se agravează pe zi ce trece, pe măsură ce lucrările la Magistrala 6 de metrou avansează. Iar la un moment dat zona va fi pur și simplu blocată.
Numai că, asemeni lucrărilor de pe Valea Oltului, și șantierul noii magistrale de metrou a fost lansat cu hei-rup, fără ca nimeni să pregătească în prealabil soluții alternative. Diferența este că pe Valea Oltului lucrările se vor termina într-o lună, în timp ce în nordul Capitalei vor mai dura câțiva ani buni.
Licitația a fost lansată de ARF…
Se impunea deci ca unele măsuri să fie luate acum, în regim de urgență. Am întrebat oficial Autoritatea pentru Reformă Feroviară dacă a acționat pentru a atribui către unul sau mai mulți operatori trase suplimentare pe București Nord-București Băneasa-București Obor sau/și București Nord-București Băneasa-Fundulea (în acest caz a mai fost o tentativă din partea CFR Călători la începutul anului 2020, dar a venit pandemia, s-a anulat și anulate au rămas). Am mai întrebat și când va fi lansată licitația pentru trasele suplimentare pe București Nord-București Progresu-Giurgiu.
”În data de 02.07.2024, ARF a lansat ticitaţia privind achiziţia serviciului de mers cadenţat, proiect prin care se vor introduce trenurite în jurul şi între marile oraşe din România printr-o abordare integrată a transportului de persoane de tip navetă (distanţă redusă). Totodată, menţionăm că ARF va lansa procedurile de atribuire competitivă pentru suplimentarea serviciutui de transport feroviar pe rute pe care se va opera în regim de mers cadenţat. În acest sens, vă comunicăm faptut că toate relațiile menționate de dumneavoastră în solicitare vor fi parte a atribuirii prin procedură competitivă a rutelor”, ne-a răspuns ARF, sub semnătura președintelui Ștefan Roșeanu.
… însă lipsesc trenurile electrice, așa că vom circula cu diesel pe sub catenară
Însă mai e mult până departe. Urmează depunerea ofertelor, eventualele contestații și atribuirea. Mai rămâne să vină și cele 62 de trenuri electrice de scurt parcurs, la care licitația a fost câștigată de PESA, contractul a fost semnat, dar între timp Alstom a contestat procedura. În consecință, se face reevaluarea ofertelor, potrivit deciziei Curții de Apel București, procedură care va mai dura cel puțin câteva luni, la care se vor adăuga minimum doi ani pentru livrarea trenurilor. Până atunci, turcii care construiesc metroul din Băneasa au toate șansele să finalizeze lucrările și să dispară problema de mobilitate.
Măcar până atunci, într-un timp cât mai scurt, aceste servicii de transport să fie atribuite unor operatori existenți, cu parcul de material rulant existent, adică automotoare cu propulsie diesel (chiar dacă linia despre care vorbim în acest articol este electrificată), astfel încât investiția de la Dragonul Roșu să le fie utilă și corporatiștilor din Băneasa.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail