Site logo
25 februarie 2023

Un muzeu privat de trenulețe, incluzând diorame interesante, a fost înființat în urmă cu trei ani la Hunedoara în amintirea unui fost pilot de automobilism care a participat la peste o sută de raliuri, câștigând o mulțime de trofee, inclusiv cel de campion național. Acum, soția lui Valentin Banciu are planuri de extindere a Muzeului trenulețelor.

Povestea își are începuturile cu jumătate de veac în urmă, când micuțul Valentin a primit de la un unchi din Austria, inginer feroviar, un trenuleț care i-a plăcut atât de mult, încât a dat naștere unei pasiuni care a durat întreaga sa viață.

După decesul său în 2018, familia sa s-a gândit că cea mai bună metodă de a-i duce mai departe pasiunea a fost înființarea unui muzeu, a declarat pentru Club Feroviar Delia Banciu, fosta sa soție.

Valentin Banciu a colecționat de-a lungul vieții sute de machete de tren și de mașini, iar soția sa, Delia Silvia Banciu, a decis să înființeze acest muzeu, în care să expună impresionanta colecție.

Planuri de extindere a Muzeului trenulețelor

Ea spune că piesele expuse reprezintă doar 10% din întreaga colecție a pilotului auto. În viitor, Delia Banciu dorește extinderea expoziției. „Avem speranța că pe viitor spațiul ne va permite să ne extindem”, spune ea. „Nu pot să vă zic un număr (al exponatelor – n.red.) nu le-am numărat, pot să vă spun că sunt expuse 10% din colecția lui de trenulețe”, spune ea.

 
























Muzeul are o echipă formată din nouă pasionați, incluzând peisagiști, tâmplari, electricieni, graficieni etc.

Din punct de vedere al concepției, muzeul include câteva diorame organizate pe anotimpuri, activități umane.

Muzeul oferă vizitatorilor o lume în miniatură, cu garnituri de tren, locomotive și mașini din colecția lui Valentin Banciu, expuse într-un decor de poveste, decor care reproduce în cele mai mici detalii peroane cu călători, pasarele, tuneluri sau viaducte înconjurate de peisaje fermecătoare. Tot în miniatură sunt reproduse Castelul Corvinilor, traseul mocăniței și un traseu de telegondolă, iar vizitatorii sunt plimbați prin toate cele patru anotimpuri.

„Diorama prezintă cele patru anotimpuri începând cu primăvara, vara, unde avem Castelul Huniazilor în miniatură, toamna, unde deja își fac apariția frumoasele culori și bineînțeles iarna, unde este reprezentată și o telegondolă. Avem târgul de Cărciun, pârtie de schi nocturnă și un patinoar. Este redată și viața la țară cu animale, ferme, oameni ce își cultivă pământul și partea de oraș unde rulează un tramvai și unde avem tot felul de scene urbane, de la un accident, la o casă în flăcări, pompierii sting incendiul și așa mai departe. Sunt detalii care ne duc cu gândul la viața reală”, explică Delia Banciu.

O încăpere a muzeului include o colecție de mașinuțe în miniatură, precum și cupele câștigate de pilot de-a lungul vieții.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Cart

Coș

Share