Site logo
FOTO-VIDEO Protest al USLM la Ministerul Transporturilor: ”Metroul nu e o joacă”
16 mai 2023

Primul protest al USLM la Ministerul Transporturilor din acest an a avut loc marți după amiază, când câteva sute de angajați ai Metrorex și-au strigat nemulțumirile. Sindicaliștii de la metroul bucureștean vor ieși în stradă și miercuri, în fața Guvernului. 

Nemulțumiți că bugetul de venituri și cheltuieli pe acest an al Metrorex nu este nici acum aprobat de Guvern și, în consecință, nu pot negocia un nou Contract Colectiv de Muncă în care să fie incluse și majorări salariale, angajații societății de transport subteran din Capitală au protestat în fața Palatului CFR. Aici se află atât sediul Metrorex, cât și al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Protest al USLM la Ministerul Transporturilor, cu fluiere, vuvuzele și pancarte, dar fără Ion Rădoi

protest al USLM la Ministerul Transporturilor

”Înarmați” cu pancarte, fluiere și vuvuzele, ba chiar și cu două boxe din care răsuna imnul Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (”E corect, dar e și rău/Sindicatul din metrou”), sindicaliștii și-au stabilit cartierul general, pentru o oră, în fața intrării principale din Palatul CFR.

Au fost convocați de secretarul general al USLM, Marian Artimon, însă la protest nu a participat și președintele sindicatului, Ion Rădoi (cel care a înființat organizația în 1990), suspendat din funcție de către primul. Dar asta e altă poveste, asupra căreia ne-am aplecat de multe ori în ultima perioadă și nu are rost să revenim acum pe larg.

Sindicaliștii au criticat Ministerul Finanțelor și s-au plâns de condițiile de muncă

”Asigurați siguranța circulației”, ”Metroul nu e o joacă”, ”Opriți subfinanțarea metroului” – acestea sunt doar câteva dintre inscripțiile de pe pancartele pe care le țineau protestatarii. Concret, aceștia cer să fie aprobat bugetul Metrorex pe 2023 și să poată negocia un nou CCM, prin care să se asigure și creșteri salariale pentru angajați.

”Când am cerut acest lucru, conducerea Metrorex ne-a pus în față o adresă de la Ministerul Finanțelor prin care se cerea să se reducă cheltuielile salariale, pentru că avem pierderi. Cu alte cuvinte, nu că nu vor să ne dea, ci vor să ne ia”, a spus Marian Artimon. El a sintetizat solicitările sindicatului astfel: finanțare, negociere, angajări de personal, îmbunătățirea condițiilor de muncă și respect față de salariați.

În ceea ce privește condițiile de muncă, Marian Artimon a subliniat faptul că administrația Metrorex are obligația de a le cumpăra salariaților echipament de protecție. ”Însă noi nu mai avem mănuși, geci și cizme”, a spus liderul sindical. Mulți dintre participanții la protest au spus că au avut colegi care au murit înainte să iasă la pensie, din cauza bolilor profesionale ”dobândite” în subteran.

Marian Artimon, un apropiat al Gabrielei Firea

De ”tirul” sindicaliștilor nu a scăpat nici fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă (USR), căruia i-au reproșat, pe bună dreptate, că a lăsat în 2021 Metrorex fără buget aprobat. Totuși, liderii sindicali s-au ferit să-l atace direct pe actualul ministru, Sorin Grindeanu (PSD).

O posibilă explicație ar fi apropierea dintre Marian Artimon și fostul primar general Gabriela Firea (tot PSD). Secretarul general al USLM a reprezentat Primăria Municipiului București în cinci dintre cele 22 de companii municipale înființate de fosta primăriță. Sindicalistul a mai reprezentat interesele Primăriei Capitalei și în AGA de la Societatea de Transport București (STB), așa cum a mai scris Club Feroviar.

Un mecanic la metrou câștigă 6.500 de lei pe lună

Revenind la protestul de marți după amiază, potrivit sindicaliștilor, metroul bucureștean transportă în medie 400.000 de călători zilnic. În condițiile în care Metrorex are doar 4% din rețeaua de transport metropolitan, societatea asigură aproximativ 20% din cererea de transport din București, care este de două milioane de pasageri pe zi. Însă de zece ani, Metrorex primește doar 73% din necesarul de finanțare anual.

Potrivit declarațiilor făcute la începutul lunii de liderii sindicali prezenți la o conferință de presă, venitul unui mecanic de la metrou ajunge la aproximativ 6.500 de lei net pe lună, în condițiile în care se acordă mai multe sporuri. Tot atunci, sindicaliștii de la metrou au amenințat că se poate ajunge și la declanșarea grevei generale, dacă revendicările nu le vor fi soluționate.

Ministerul Transporturilor se plânge că nu are bani suficienți pentru metrou

Că bugetul Metrorex este subdimensionat din punct de vedere financiar au recunoscut și cei care au întocmit proiect pentru 2023, pus în consultare publică la începutul lunii trecute.

În nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern, care nu a fost nici acum aprobat, Ministerul Transporturilor a făcut un adevărat rechizitoriu la adresa Guvernului, arătând că suma alocată la capitolul bugetar ”Subvenţii pentru transportul călătorilor cu metroul” nu acoperă cheltuielile privind activitatea curentă de exploatare a transportului subteran.

„Precizăm că nerealizarea întreţinerii şi reparaţiei căii de rulare (înlocuiri parţiale ale elementelor ce intră în componenţa acesteia) va conduce la încălcarea normelor de siguranţă a circulaţiei cu repercusiuni majore, deoarece neefectuarea acestor lucrări va determina în mod obligatoriu introducerea de limitări de viteză cu consecinţe directe în ceea ce priveşte: scăderea veniturilor din încasări ca urmare a diminuării numărului de călători transportaţi (scăderea vitezei determină creşterea intervalului de succedare a trenurilor şi implicit scăderea numărului de călători transportaţi); uzura accelerată a elementelor ce intervin în contactul roată – şină deoarece sistemul de cale de rulare este proiectat să funcţioneze optim în relaţia cu trenurile de metrou la valori predefinite de viteză conform normelor de proiectare şi siguranţă feroviară”, se arată în documentul citat.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share