Slide Slide Slide


PARTENERI:

FOTO-VIDEO. Rodrigo Maxim anunță grevă totală, după ce a fost ”sechestrat” în lift

By

Mitingul ceferiștilor din fața Palatului CFR, unde-și au sediul Ministerul Transporturilor, CFR Călători și Autoritatea pentru reformă Feroviară, a început joi fără organizator, liderul sindical Maxim Rodrigo. Acesta a rămas ”sechestrat” într-un lift, după cum chiar el a declarat. Ajuns în final la protest, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), a anunțat ”grevă totală” la CFR Călători.

Protestele ceferiștilor au debutat joi dimineață cu pichetarea ambasadelor Franței și Germaniei și a Reprezentanței Comisiei Europene la București, dar și a Consiliului Concurenței.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Mitingul ceferiștilor a început fără organizator. Nemulțumiri legate de spitalele CF

Mitingul ceferiștilor

Mitingul ceferiștilor


Mitingul ceferiștilor

Mitingul propriu-zis a început la ora stabilită, 10,45, în fața sediului Ministerului Transporturilor. Însă nici urmă de Rodrigo Maxim. Nu-i nimic, cei prezenți au început să-și expună la megafon nemulțumirile. Pentru început, a luat cuvântul Denisa Popovici, președintele Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR, care a denunțat încercarea a ceea ce ea a numit un ”grup de interese” de a desființa unitățile medicale ale ceferiștilor și a le transfera la Ministerul Apărării Naționale.

Ea a precizat că, într-o primă fază, sunt vizate Spitalul CF 1 Witiing din București și Spitalul CF Sibiu. ”Sunt spitale cu dotări moderne și terenuri generoase. Domnule ministru (Sorin Grindeanu – n.red.), aveți de gând să coborâți și să stați de vorbă cu noi. Dacă nu, venim noi la dumneavoastră și tot o să discutăm. Haideți să-l fluierăm de domnul ministru!”, a spus ea de la megafon și imediat cei prezenți au început să sufle în vuvuzele.

Însă asupra acestui subiect legat de spitalele CF vom reveni într-un articol mai amănunțit.

Discursuri inspirate de Orbán Viktor la mitingul ceferiștilor

Au preluat megafonul mai mulți vorbitori din partea Confederației Meridian, la care este afiliată FSTFR, iar unii dintre aceștia au deviat de la subiect, lansându-se în discursuri inspirate de premierul maghiar Orbán Viktor.

”Ni s-a promis pacea și acum ne implicăm în niște războaie care nu sunt nici ale EU și nici ale NATO. (…) Europa a ajuns plină de emigranți care se bucură de superdrepturi, în vreme ce europenii devin cetățeni de mâna a doua. (…) Europa e dominată de multinaționale”, a spus un sindicalist.

A ținut să ia cuvântul și colonelul (r) Mircea Dogaru, președintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, cunoscut pentru atitudinea sa pro Vladimir Putin. De această dată și-a moderat întrucâtva discursul, însă tot a lansat ”săgeți” la adresa SUA: ”Cum Dumnezeu în plin război distrugi și structurile militare, și CFR? Ar fi trebuit ca CFR Marfă să transporte grâul american de pe cele 70.000 de hectare pe care le au în Ucraina. (…) Politicienii ne spun de fiecare dată că așa cere UE. Am transmis ambasadelor Franței, Germaniei și reprezentanței Comisiei Europene că așteptăm răspuns până pe 8 septembrie, să știm și noi cine ne sunt adversarii”.

Ca la Radio Erevan. Rodrigo Maxim nu era blocat în trafic, ci ”sechestrat” în lift

A urmat apoi o scenă demnă de Radio Ereva. Același colonel Dogaru a preluat din nou megafonul, neliniștit că la protest nu-și făcea apariția liderul sindical al ceferiștilor, Rodrigo Maxim.

”Facem apel la domnul Jurca de la Poliția Rutieră să-l deblocheze din trafic pe domnul Rodrigo. Vine de la reprezentanța Comisiei Europene și e blocat în trafic”, a spus el.

Ulterior, la fix o oră de la începerea mitingului, și-a făcut apariția și președintele FSTFR, care însă a avut o cu totul altă versiune în legătură cu cauza întârzierii sale. Nu venea de la Comisia Europeană, ci de la Consiliul Concurenței, și nu a fost blocat în trafic, ci în lift: ”Am întârziar deoarece, cu voie sau fără voie, am rămas sechestrat în liftul de la Consiliul Concurenței”.

Rodrigo Maxim anunță că mecanicii de locomotivă vor respecta instrucția. ”Va fi grevă totală”

Odată lămurită cauza întârzierii, Rodrigo Maxim a preluat megafonul până la finalul mitingului și a anunțat că este de așteptat o blocare a activității CFR Călători.

”Mecanicii de locomotivă de la CFR Călători vor respecta instrucția și vor ieși din depouri doar cu locomotive pregătite instrucțional. Adică va fi grevă totală”, a spus el, referindu-se la faptul că, nu depuține ori, mecanicii sunt nevoiți să iasă din depouri cu locomotive care nu au toate reviziile făcute și se defectează sau chiar iau foc pe traseu.

Traian Preoteasa, huiduit copios la mitingul ceferiștilor de la Ministerul Transporturilor

Directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, a fost huiduit copios la mitingul de protest al ceferiștilor.

”Dan Vîlceanu, pus ministru interimar de PNL, l-a numit director general pe Traian Preoteasa, care aluat numai măsuri menite să desființeze CFR Călători”, a spus Rodrigo Maxim. El a menționat faptul că numărul de casiere a fost redus în plin sezon și că operatorul feroviar de stat a anulat trenuri, tot în plin sezon.

”Călătorii au fost nevoiți să suporte sauna din trenuri. La un singur tren s-a chemat SMURD de două ori (caz relatat și de Club Feroviar – n.red.). Sunt șefi de tren bătuți sau apostrofați de călători pentru condițiile din trenuri. Domnule ministru, de vină e Traian Preoteasa, nu ceferiștii. Dacă îl vedeți așa de bun pe Traian Preoteasa, luați-l la dumneavoastră, nu vă mai bateți joc de CFR Călători”, a spus Rodrigo Maxim.

Liderul sindical i-a reproșat directorului general al SNTFC CF Călători și faptul că a desființat 1.000 de posturi vacante, ”tocmai de la mecanici și șefi de tren”.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share