Site logo
13 decembrie 2022

Cu aproape două luni mai devreme față de termenul contractual, asocierea de companii Somet, TIAB, UTI și Erbașu SA a finalizat marți lucrările la stația de metrou Tudor Arghezi, în prelungirea Magistralei 2. Urmează ca Metrorex și Autoritatea Feroviară Română (AFER) să facă testele necesare, iar cel mai probabil în primăvară ea va fi dată în funcțiune cu călători.

stația de metrou Tudor Arghezi



stația de metrou Tudor Arghezi


stația de metrou Tudor Arghezi

Ceremonia de finalizare a noii stații a constituit pentru politicienii de la PSD prilejul perfect pentru a apărea pe ecranele televizoarelor și cu altceva decât admiterea ratată în spațiul Schengen. În paranteză fie spus însă, majoritatea întrebărilor jurnaliștilor tot pe acest subiect s-au axat, dar asta nu face decât tangențial obiectul publicației noastre.

Marcel Ciolacu l-a ridicat în slăvi pe Sorin Grindeanu pentru stația de metrou Tudor Arghezi

Cum a fost vremea discursurilor sforăitoare, nu se putea ca vreun politician să n-o dea în stambă. Iar președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a repezit să fie primul la acest capitol.

”Este un exemplu de bună practică început la Ministerul Transporturilor de domnul ministru Sorin Grindeanu, colaborarea cu autoritățile locale. Eu mă aflu aici din mândrie față de o administrație, un minister cu care mă mândresc”, a spus președintele Camerei Deputaților pe peronul noii stații de metrou, flancat de vicepremierul Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță (toți de la PSD), și directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuș (propusă și susținută în funcție de PNL București).

Primul protocol a fost semnat în vremea ministeriatului lui Răzvan Cuc, al doilea a fost pregătit în mandatul lui Cătălin Drulă

Dincolo de ”meandrele concretului” în exprimarea lui Marcel Ciolacu, acesta a făcut și o mare confuzie.

Protocolul inițial dintre Metrorex și Primăria Sectorului 4 a fost semnat în 2019, pe vremea când ministru al Transporturilor era Răzvan Cuc, coleg de partid cu acesta. Apoi, în primăvara lui 2021, când ministrul Transporturilor era Cătălin Drulă (USR), a mai fost inițiată semnarea unui protocol adiacent, referitor la continuarea extinderii Magistralei 2 de metrou cu încă trei stații, până în comuna Berceni. Protocolul propriu-zis a fost semnat imediat după demisia lui Drulă de la minister, dar înainte de venirea lui Grindeanu, așa cum a scris Club Feroviar la vremea respectivă.

În consecință, în ceea ce privește stația de metrou Tudor Arghezi și continuarea extinderii M2 până în comuna Berceni, actualul vicepremier Sorin Grindeanu nu a avut nicio contribuție.

Sorin Grindeanu a încercat să dreagă busuiocul ofilit de șeful său pe linie de partid

De altfel, ministrul Transporturilor a sesizat ridicolul situației și a încercat ulterior să dreagă busuiocul ofilit de șeful său pe linie de partid. Chiar dacă a ținut să menționeze că anul acesta au fost semnate 54 de parteneriate între ministerul condus de el și autoritățile locale, Grindeanu a precizat faptul că cel referitor la investiția la a cărei finalizare asistau a fost semnat în 2029.

”Descentralizarea, acele protocoale pe care Ministerul Transporturilor le-a semnat în ultimii ani, funcționează”, a spus el pe peronul de metrou din sudul Capitalei. Ulterior, el a revenit și cu o postare pe contul său de Facebook, din care spicuim: ”Parteneriatele dintre MTI și autoritățile locale aduc beneficii comunităților. Stația de metrou Tudor Arghezi, la care s-au finalizat astăzi lucrările reprezintă un exemplu în acest sens. (…) Construcția a fost realizată în baza unui protocol încheiat de Ministerul Transporturilor, Metrorex și Primăria Sectorului 4 în anul 2019”.

Stația de metrou Tudor Arghezi, o premieră în istoria proiectelor de infrastructură din România

Revenind la proiectul finalizat marți, lucrarea constituie o premieră din două puncte de vedere: este prima investiție în infrastructură de metrou derulată de o autoritate publică locală – Primăria Sectorului 4 – și primul proiect de metrou de după 1989 realizat de o asociere de firme românești (la vremea începerii lucrărilor) – Somet, TIAB, UTI și Erbașu SA.

Proiectul a presupus dublarea căii de rulare de la stația Berceni (fostă Depoul IMGB) până la noua stație Tudor Arghezi, pe o distanță de aproximativ 1,6 km, inclusiv aparatele de cale. În ceea ce privește stația propriu-zisă Tudor Arghezi, ea este supraterană și are un pasaj subteran pe sub Șoseaua Berceni. Cu o suprafață desfășurată de 15.100 mp, și cu un regim de înălțime de S+P+2E, stația are șase zone pietonale. Două dintre acestea sunt situate pe partea opusă a șoselei Berceni, fiind asigurată legătura printr-un pasaj pietonal subteran.

Aici se lucrează la construcția unei parcări de tip park&ride cu o capacitate de 300 de locuri, pentru ca șoferii din Ilfov să-și lase mașinile acolo și să-și continue călătoria spre centrul Bucureștiului cu metroul. Lași mașina în parcare, traversezi prin pasajul subteran și ajungi în stația de metrou.

Investiție de 50 milioane de euro din fonduri europene pentru stația de metrou Tudor Arghezi

Valoarea totală a investiţiei este de 50 de milioane de euro, dintre care 15% sunt decontaţi de Primăria Sectorului 4, iar 85% de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. La finalizarea lucrărilor la noua staţie de metrou, toată infrastructura a trecut la Metrorex, respectiv Ministerul Transporturilor.

”Acum vom intra în faza de recepție. Concomitent, se vor face și teste împreună cu AFER, care vor dura o lună, poate două”, a declarat directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuș.

Anul viitor se lansează licitația pentru extinderea Magistralei 2 până în comuna Berceni

Magistrala 2 nu se va opri însă aici. Așa cum am arătat mai sus, pe 1 noiembrie 2021, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ionel Scrioșteanu, președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, directorul general al Metrorex de la acea vreme, Ștefan Paraschiv, și directorul general al CFR SA de atunci, Ioan Pintea, au semnat Protocolul de Cooperare și Colaborare privind metroul spre comuna Berceni.

Este vorba de proiectul privind extinderea Magistralei 2, Pipera-Berceni în zona de sud, după Linia de Centură. Acest nou tronson, care va pleca de la stația Tudor Arghezi, va avea o lungime de trei kilometri și trei noi stații, distanță care va putea fi parcursă în 10 minute, reiese din Studiul de Prefezabilitate care a fost finalizat recent la comanda Primăriei Sectorului 4.

”Acum am început Studiul de Fezabilitate, la care colaborăm permanent cu Jaspers. Sper ca în trimestrul 2 al anului viitor să fie finalizat, iar împreună cu Ministerul Transporturilor și Metrorex să demarăm licitația pentru următoarele trei stații”, a spus primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share